Ce sunt florile de mină

Ce sunt florile de mină

Florile de mină reprezintă un termen mai puțin cunoscut pentru unii. Florile de mină sunt o formațiune minerală spectaculoasă și rar întâlnită, care se formează în interiorul unor mine abandonate sau în unele mine active în anumite condiții specifice. Acestea nu sunt doar o minunăție de natură geologică, ci și o adevărată comoară naturală, cu o valoare estetică și științifică considerabile.

Cu toate acestea este esențial ca oamenii să respecte reglementările locale care guvernează acest domeniu și să abordeze cu responsabilitate valorificarea acestor formațiuni minerale atât pentru a proteja mediul înconjurător, cât și pentru ca aceste exemple de artă naturală să se transmită din generație în generație. În cele ce urmează îți spunem ce sunt florile de mină, unde se găsesc și care sunt cele mai importante cristale de minerale din componența lor.

Ce sunt cristalele

Cristal este acel termen care face referire la orice material solid în care atomii, moleculele și ionii care îl compun sunt dispuși după un model definit și a cărui regularitate a suprafeței reflectă simetria sa internă. Altfel spus, un cristal este un corp omogen și anizotrop ale cărui particule componente sunt aranjate într-o structură internă tridimensională în diferite sisteme de simetrie cu repetări periodice, care poartă denumirea de sisteme de cristalizare. Se poate distinge o structură cristalină primară în formă de rețea sau o structură amorfă cum ar fi siliciul amorf, care este un tip de sticlă, aflăm de pe enciclopedia online Britannica. Unele substanțe se regăsesc atât în stare cristalină, cât și în stare amorfă, iar un exemplu în acest sens este dioxidul de siliciu (SiO2), care în stare cristalină este cuarțul, iar în stare amorfă este sticla de cuarț.

Efect protector și aducător de noroc

Cristalele se formează în decursul a mii de ani atunci când condițiile geologice sunt cele optime, însă cu toate acestea sunt considerate formațiuni tinere. Ele prezintă o serie de caracteristici specifice, cum ar fi greutatea, care se exprimă în grame/cmc, duritatea, care reprezintă rezistența pe care un cristal o opune atunci când suprafața sa netedă este zgâriată cu un vârf ascuțit. În același timp, termenul de clivaj se referă la proprietatea cristalelor de a se sparge într-un anumit fel, care este determinat de simetria cristalelor din compoziție. În sfârșit, gradul de transparență este dată de câtă lumină trece prin cristal.

Despre cristale se știe încă din Antichitate că acestea au capacitatea de a capta și de a elibera diverse energii. Cristalelor le sunt, practic, atribuite proprietăți protectoare și aducătoare de noroc. De aceea, acestea au fost și încă sunt folosite în tratarea anumitor afecțiuni, iar pe de altă parte sunt pur și simplu purtate pe post de talismane. Experții spun că pentru a proteja sunt recomandate calcedonia, ametistul, lapis lazuli, cristalul de stâncă, jadul, malahitul, ochiul de tigru, piatra lunii și aventurin. În ceea ce privește norocul, se spune că pentru a avea, spre exemplu, succes în plan financiar, este bine să porți amazonit, aventurin, citrin, hematit, jad, malahit, ochi de tigru și ochi de pisică.

Ce sunt florile de mină

Termenul de floare de mină se referă la un eșantion format dintr-un singur mineral sau mai multe minerale care sunt extrase din subteran și sunt deosebit de apreciate datorită frumuseții unice pe care o posedă fiecare astfel de floare. De asemenea, marea majoritate a florilor de mină sunt sulfuri metalice și carbonați, renumite mai ales prin perfecțiunea formelor cristalografice și prin culoare. Ele se găsesc sub titlu de exemplare rare în colecțiile marilor muzee din lume. 

Aceste formațiuni sunt cunoscute sub denumirea de flori de mină datorită aspectului lor distinctiv, care adeseor amintește de petalele unei flori. Ele sunt compuse în principal din minerale care pot fi, spre exemplu, calcit, baritină, gips și altele ori din minerale mai rare și mai valoroase cum ar fi stibnitul (antimonit sau stibină), cuarț, galenă sau cele de barytocalcite. Printre raritățile mineralogice se distinge o varietate de cuarț transparent și clar, cristalizat în forme geometrice perfecte, care este catalogat drept piatră semiprețioasă. Acest cuarț este cunoscut sub numele de diamant de Maramureș, însă în popor era numit „dragă”, de unde și denumirea științifică de dragomite. Mineralele care alcătuiesc florile de mină pot varia în funcție de locație, precum și de condițiile geologice locale. Spre exemplu, în minele din America de Sud, florile de mină sunt de cele mai multe ori compuse din barită și calcit, în timp ce în formațiunile din minele situate în România se pot găsi formațiuni de galeză și de calcit.

Cel mai important mineral din florile de mină

Unele dintre cele mai importante minerale din cadrul florilor de mină este cuarţul. Vorbim despre o formă cristalină de dioxid de siliciu (SiO2), denumită Super Seven, care este cunoscută și sub numele de „piatra melodie” sau „piatra sacră”. Aceasta are o duritate de 7 pe o scară de la 1 la 10, o greutate specifică de 2,65, nu prezintă clivaj, are o spărtură concoidală, este piezoelectrică şi insolubilă în acizi cu excepţia acidului fluorhidric.

De asemenea, în cadrul ansamblului de flori de mină sunt prezente şi două mari cristale de cuarţ incolor, care poartă denumirea de „cristal de stâncă”. Dacă prezintă impurităţi, cuarţul apare colorat. Ametistul este versiunea violetă a cuarţului, iar culoarea sa este dată de ionii de fier şi de aluminiu. Denumirea provine de la cuvântul grecesc amethystos, care înseamnă „care nu îmbată”. O veche legendă spune că grecii antici credeau cu tărie că dacă beau dintr-o cupă fabricată din ametist nu se îmbătau niciodată, potrivit Historia.

Ce minerale se mai găsesc în florile de mină

Mergând mai departe, citrinul este versiunea galbenă a cuarţului. Culoarea sa este dată de ionii de fier, de aluminiu şi de litiu. Denumirea își are originea în cuvântul latinesc citrus, care înseamnă „lămâie”, iar asocierea cu aceasta este uşor de făcut datorită culorii pe care o prezintă piatra. De asemenea, unii specialiști susțin că numele de citrin provine de la cuvântul francez citron, care înseamnă lămâie. Alături de geodele de ametist din ansambului de flori de mină, cele șase geode de citrin realizează un contrast spectaculos.

Din ansamblul de minerale din ansamblul florilor de mină mai fac parte o stalagmită de calcit, de culoare galben-brun, precum şi un gips cu agregate brune în formă de rozetă. Trebuie să știi că aceste cristale de calcit au un sistem de cristalizare trigonal, o duritate de nivel 3, un luciu sticlos și sidefos şi o greutate specifică de 2,71. De partea cealaltă, cristalele de gips prezintă un sistem de cristalizare monoclinic, duritate de nivel 2 și un luciu sticlos şi mătăsos

Unde se găsesc florile de mină

Florile de mină au o valoare estetică unică și fascinantă datorită formelor, culorilor, dimensiunilor, a strălucirii ori, din contră, a suprafeței lor mate, a acelor sau a suprafeței lor catifelate și a curcubeului care se naște în ele.

De obicei, florile de mină se întâlnesc în vecinătatea rocilor eruptive și se formează în condiţii hidrotermale din vapori supraîncălziţi şi ape fierbinţi, care sunt emise de vulcanii activi. De asemenea, florile de mină apar de regulă în asociaţii de culori şi forme deosebite, depuse pe pereţii golurilor din scoarţa pământului, dând astfel naştere geodelor de o extraordinară frumuseţe. Florile de mină se regăsesc în diverse locații din întreaga lume, însă cele mai cunoscute și cele mai impresionante sunt cele din minele situate în regiunile cu o bogată activitate minieră, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Mexic, China, Spania, România, așa cum aminteam anterior, precum și alte țări care au o istorie bogată în exploatările miniere.

Unde există în România flori de mină

În România, cele mai spectaculoase formațiuni de flori de mină provin din zăcămintele metalifere existente în zona Baia Mare, unde activitatea vulcanică s-a manifestat încă din urmă cu 23 de milioane de ani, în Neogen. De-a lungul timpului, erupţiile vulcanice au afectat sudul şi vestul a ceea ce astăzi reprezintă Munţii Gutâi și au dus la formarea majorității zăcămintelor metalifere din regiune. Astfel, pe teritoriul țării noastre s-au descoperit 33 tipuri de minerale, unele dintre acestea fiind identificate și aici, iar altele doar în România. Rodocrozitul a fost găsit pentru prima dată într-o mină din Cavnic, în bazinul minier Baia Mare. Este vorba despre un carbonat de mangan cristalizat de diferite culori, de la alb translucid până la roz deschis ori galben-brun. De asemenea, semseyitul, un mineral de culoare cenuşie cu irizări metalice, a fost descoperit pentru prima dată în mina de la Herja. În schimb, nagyagitul, un mineral asemănător ca nuanță, dar cu alte forme de cristalizare, a fost identificat în premieră la Săcărâmb, în timp ce ludwigitul, un mineral cu aspect fibros, de culoare negru lucios, a fost descris prima oară la Ocna de Fier, în mina Magnet în anul 1872, relatează Cotidianul. În schimb, szaibelyiitul, un mineral alb strălucitor, care seamănă cu un fuior de fibre netoarse, şi-a luat numele de la minerul care l-a descoperit în 1863 în galeriile de la Băiţa-Bihor. Una dintre cele mai spectaculoase ,flori de mină din România este stibina, care este întâlnită în abatajele de la Cavnic, Băiuţ şi Baia Sprie.

Rolul florilor de mină în sfera spiritualității

Fiecare tip de cristal de floare de mină poate să aibă propriile proprietăți și semnificații specifice. Așa cum menționam anterior, florile de mină pot avea culori variate, iar fiecare dintre aceste culori are câte o semnificație, ce poate varia în funcție de tradiții, culturi și interpretări personale. Iată care sunt aceste culori și semnificațiile lor, potrivit Stonemania:

Albul – simbolizează puritatea, inocența și lumina divină, iar florile de mină de culoarea albă pot fi asociate cu spiritualitatea înaltă, cu înțelepciunea și pacea interioară.
Rozul – această culoare semnifică iubirea, afecțiunea și blândețea. Florile de mină roz sunt de obicei legate de sentimentele de iubire necondiționată, compasiune și vindecare emoțională.
Galbenul – semnifică bucuria, optimismul și vitalitatea, iar florile de mină galbene pot fi asociate cu energia pozitivă, cu inspirația și cu încrederea în sine.
Violetul – simbolizează spiritualitatea, înțelepciunea și conectarea la dimensiuni superioare. Florile de mină violete pot evoca misterul, intuiția și căutarea interioară.
Albastrul – această culoare reprezintă calmul, pacea și comunicarea autentică. Florile de mină de culoarea albastră pot fi legate de liniștea interioară, claritatea mentală și exprimarea sinelui autentic.

Foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *