Ce urmează după șocul morții lui Navalnîi. Ceilalți lideri ai opoziției față de regimul Putin au o idee

Ce urmează după șocul morții lui Navalnîi. Ceilalți lideri ai opoziției față de regimul Putin au o idee

Aleksei Navalnîi va fi greu de înlocuit, dar alte figuri ale disidenței ruse speră totuși că momentul morții sale va fi folosit pentru o unire până acum imposibilă a tuturor forțelor de opoziție, pentru o continuare a luptei cu Kremlinul, scrie New York Times.

Moartea lui Aleksei Navalnîi în închisoarea arctică în care își ispășea lunga pedeapsă cu închisoarea a stârnit emoție și i-a dezorientat pe ceilalți disidenți ruși, dar în același timp, trezește speranța că acum, în cel mai complicat moment, opoziția față de regimul lui Vladimir Putin va fi capabilă să se unească mai mult ca niciodată.

Acest lucru va fi totuși complicat. Mișcarea lui Navalnîi era una relativ independentă, iar celelalte figuri ale opoziției, oameni aflați în mare parte în exil, nu au mare aderență printre rușii obișnuiți.

Printre aceste figuri se numără Mihail Hodorkovski, un fost oligarh care s-a certat cu Putin, a petrecut 10 ani în închisoare și apoi a plecat la Londra.

Un alt nume este Maxim Kaț, un influencer de pe YouTube și fost campion de poker, care este stabilit în Israel. Există, de asemenea, Ilia Iașin, un vechi politician liberal care ispășește o pedeapsă de opt ani pentru că a făcut publice atrocitățile rusești din Ucraina.

De asemenea, în închisoare se află Vladimir Kara-Murza, un fost apropiat al politicianului Boris Nemțov, ucis la Moscova. Condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare și închis la penitenciarul din Imsk, Kara-Murza este de negăsit în acest moment, potrivit aliaților săi.

Alți oameni, inclusiv aliați apropiați ai lui Navalnîi, și chiar soția sa, Iulia Navalnaia, au un posibil viitor politic.

„Acum este complet neclar ce se va întâmpla”

Dincolo de aceste persoane care încearcă să vorbească în numele întregii Rusii, există mai multe mici organizații antirăzboi în anumite regiuni rusești, grupuri preocupate de problemele sociale sau minorități etnice.

Unele dintre revendicările lor – în unele cazuri o reglare de conturi cu istoria imperială a Rusiei – au intrat în conflict cu poziția mai conservatoare a lui Navalnîi, care a cochetat cu naționalismul rusesc pentru a câștiga un număr mai mare de adepți, observă New York Times.

Mulți dintre ei își operează propriile canale YouTube sau folosesc alte mijloace de comunicare, precum pagini de Telegram și podcasturi, pentru a-și transmite mesajele către milioane de urmăritori din Rusia, în ciuda înăspririi controlului pe care Kremlinul îl exercită asupra informației.

Umbra lui Navalnîi planează încă deasupra tuturor, chiar și după moarte. Asta cu atât mai mult cu cât luni, Iulia Navalnaia, deja implicată în organizația soțului ei, a anunțat că îi va continua lupta.

În decursul carierei sale politice de zeci de ani, Navalnîi a construit o rețea de neegalat de celule de activiști la nivel național, canale pe rețelele sociale și aliați internaționali care l-au transformat în imaginea opoziției.

O echipă de locotenenți pricepuți a transplantat această rețea în exil în Vilnius, Lituania, după încarcerarea lui Navalnîi, în 2021.

„Noi, toți cei din opoziție, nu știm prea bine ce ar trebui să facem acum și cum”, a declarat Kaț, citat de New York Times. „Întreaga viață a opoziției s-a învârtit întotdeauna în jurul lui Navalnîi, așa că acum este complet neclar ce se va întâmpla”, a observat el.

Ce vor face locotenenții lui Navalnîi

Unii dintre locotenenții lui Navalnîi, în mare parte tineri de aproximativ 30 de ani, au devenit jucători politici de sine stătători, având șansa de a modela cursul viitor al mișcării liderului decedat.

Este vorba despre Leonid Volkov, un organizator politic abil care a supravegheat rețeaua lui Navalnîi în străinătate și Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Moartea lui Navalnîi a atras atenția și asupra soției sale, Iulia Navalnaia, în vârstă de 47 de ani. Discursul ei energic adresat liderilor occidentali la Munchen după aflarea veștii morții soțului ei, vineri, a stârnit speculații că și ea ar putea avea un viitor politic.

Faptul că a anunțat, luni, continuarea luptei sugerează că acest viitor politic a început deja.

Echipa lui Navalnîi a recunoscut sâmbătă că organizația va trebui să se restructureze pentru a se adapta la pierderea liderului lor. Dar nu au oferit indicii cu privire la direcția politică pe care ar putea să o ia, dincolo de promisiunea de a continua misiunea liderului.

„Ar trebui să suferim unele schimbări”, a declarat Iarmiș, pentru un program de știri rusesc independent pe YouTube. „Suntem cu toții perfect conștienți de acest lucru”, a adăugat ea.

Navalnîi și echipa sa și-au justificat multă vreme decizia de a merge singuri în lupta lor, spunând că efortul depus pentru gestionarea alianțelor politice ar fi mai bine folosit pentru a lupta direct cu Putin.

„Voi fi direct: Duceți-vă naibii cu coalițiile voastre”, a scris Navalnîi, anul trecut, ca răspuns la apelul lui Kaț pentru o alianță electorală. „Aceasta este o imitație a activității. Un fals”, a continuat Navalnîi.

Kaț s-a certat adesea cu echipa lui Navalnîi pe rețelele sociale. Alți disidenți au spus că astfel de dispute au diluat impactul opoziției și au menținut-o divizată.

Acum, odată cu moartea lui Navalnîi, aliații săi, precum și mișcarea disidentă rusă mai largă, caută o nouă strategie cu care să i se opună lui Putin.

YouTube, un important instrument de luptă cu regimul

Comunicarea eficientă cu rușii este vitală. De la Vilnius, organizația lui Navalnîi conduce canale de știri online, instituții de investigație și grupuri de activiști care continuă să stabilească agenda pentru mișcarea mai largă a opoziției.

Principalul lor instrument a fost YouTube, ultima mare platformă occidentală permisă în interiorul Rusiei și principala sursă de informare pentru milioane de ruși.

Principalul canal YouTube al lui Navalnîi, întreținut de personalul său, are peste șase milioane de abonați. Canalul de știri al organizației, Popular Politics, care a fost înființat după ce a început invadarea Ucrainei, în februarie 2022, pentru a contracara propaganda guvernamentală, are peste două milioane.

Anul trecut, Popular Politics și-a mărit emisiunile la aproximativ 30 de ore pe săptămână și aproape și-a dublat personalul, ajungând la 130 de persoane.

În general, emisiunile echipei lui Navalnîi încearcă să se situeze la granița dintre campania politică și știri, un format folosit de zeci de politicieni din opoziție, lideri ai societății civile și grupuri media independente care încearcă să rămână influente în Rusia.

Nu doar echipa lui Navalnîi are succes. Un canal YouTube condus de Kaț a atras aproape 10 milioane de vizitatori unici în ultimele trei luni, potrivit datelor YouTube Analytics. Aproape 60% dintre aceștia au venit din interiorul Rusiei.

La rândul său, averea (chiar dacă mult redusă) a lui Hodorkovski îi permite în continuare acestuia să sponsorizeze o rețea de canale de știri online care vizează diferite sectoare ale publicului rus.

Katz a declarat că succesul unei campanii de social media lansate din străinătate pentru a ajuta un candidat antirăzboi, pe Boris Nadejdin, să strângă semnăturile necesare pentru a candida la alegerile prezidențiale din martie a arătat că este în continuare posibil ca opozanții din exil să aibă un impact vizibil.

În cele din urmă, Comisia Electorală Centrală a invalidat candidatura lui Nadejdin, susținând că parte din semnăturile acestuia nu erau valabile.

Un raport realizat anul trecut de JX Fund, un grup de cercetare axat pe libertatea de exprimare, a estimat că presa independentă din Rusia a ajuns la aproximativ 6-9% din populația adultă a Rusiei, o proporție considerabilă, având în vedere omniprezența propagandei de stat și a represiunii în țară.

Speranța unei coaliții a opoziției

Unele figuri din mișcarea de opoziție rusă mai largă, scrie New York Times, și-au exprimat o speranță prudentă pentru o alianță politică mai incluzivă împotriva lui Putin, care ar duce mai departe moștenirea lui Navalnîi.

„Întotdeauna am cerut o coaliție deoarece, printre alte motive, știam cât de vulnerabili sunt liderii individuali ai opoziției”, a declarat Hodorkovski. „O coaliție este mult mai stabilă ca sistem, pentru că dacă o persoană dispare, rămân altele, și totuși apar altele noi”, a spus acesta.

Opinia sa a fost împărtășită de Maxim Reznik, un fost deputat regional din Sankt Petersburg, care continuă să lucreze în politica locală, din exil, de la Vilnius.

„Întotdeauna am crezut că poziția lor izolaționistă nu este cea corectă”, a spus Reznik, cu referire la organizația lui Navalnîi. „Aleksei nu poate fi înlocuit, dar avem nevoie de un mecanism de colaborare”, a spus acesta.

Reacția inițială a opoziției la moartea lui Navalnîi a sugerat că această unitate poate exista, cel puțin pentru moment. O cauză unificatoare s-a concentrat în jurul unei inițiative de vot susținute de Navalnîi pe rețelele sociale, pe 1 februarie, într-una dintre ultimele sale declarații publice.

Inițiativa, propusă inițial de Reznik, face apel la alegătorii ruși să meargă la secțiile de votare la 17 martie, la prânz, un soi de protest, în condițiile unui scrutin pe care Putin este aproape sigur că îl va câștiga.

Reznik a declarat că inițiativa, în esență un flash mob politic, a fost cea mai sigură modalitate de a-și exprima nemulțumirea, într-o țară în care orice protest riscă o pedeapsă cu închisoarea.

„Vrem să arătăm că împăratul nu are haine”, a spus Reznik, citat de New York Times.

După moartea lui Navalnîi, aproape toate figurile proeminente din opoziție și-au declarat sprijinul pentru votul de la prânz.

„Acest balaur, această bestie a distrus pe toată lumea – l-a ucis pe Lancelot al nostru, eroul nostru. Întrebarea este acum doar despre noi”, a spus Reznik, referindu-se la guvernul rus. „Ori ieșim și arătăm lumii că rușii nu sunt sclavii regimului, ori nu ieșim”, a spus el.

„Și chiar mă tem de cel de-al doilea scenariu”, a adăugat opozantul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *