Cea mai lungă infecție cu Covid. Un pensionar a murit la 613 zile după testarea pozitivă

Cea mai lungă infecție cu Covid. Un pensionar a murit la 613 zile după testarea pozitivă

Un pensionar din Olanda a stabilit un record sumbru pentru cea mai lungă infecție cu Covid, luptându-se cu virusul cu 613 zile înainte de moartea sa.

 

Virusul a suferit 50 de mutații

 

Virusul a suferit mutații de aproximativ 50 de ori în această perioadă, potrivit oamenilor de știință. Ei avertizează că persoanele cu sisteme imunitare slăbite, precum acest bărbat, sunt incubatoare ideale pentru noile tulpini mortale ale bolii. Deși au existat mai multe cazuri de pacienți purtători de virus de sute de zile, se crede că bărbatul de 72 de ani a avut cea mai lungă infecție, scrie Daily Star.

Pacienții sănătoși elimină de obicei virusul în câteva zile sau săptămâni, dar cei cu imunitate compromisă pot dezvolta infecții persistente cu replicare și evoluție virală prelungită. Oamenii de știință cred că varianta Omicron, care a apărut la sfârșitul anului 2021, își are originea la un individ imunocompromis, subliniind necesitatea unei monitorizări vigilente a acestor pacienți.

 

Bărbatul a fost testat pozitiv în februarie 2022

 

Un bărbat în vârstă a fost internat la Centrul Medical al Universității din Amsterdam în februarie 2022, suferind de o infecție cu Covid, despre care se crede că este varianta Omicron.

Pacientul avea un istoric de tratament cu transplant de celule stem, care l-a clasificat drept imunocompromis.

Starea lui s-a complicat și mai mult de dezvoltarea limfomului post-transplant, pentru care a primit un medicament țintit împotriva cancerului care epuizează toate celulele B disponibile, inclusiv cele responsabile cu producerea de anticorpi Covid.

În ciuda faptului că a primit mai multe vaccinuri Covid, bărbatul în vârstă nu a prezentat niciun răspuns cu anticorpi măsurabil la internarea la spital.

I s-au administrat tratamente suplimentare, inclusiv un anticorp dirijat anti-SARS-CoV-2 numit sotrovimab, anticorpul anti-IL6 sarilumab și dexametazonă, dar nu a prezentat niciun răspuns clinic.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a dezvoltat o mutație de rezistență la sotrovimab încă de la 21 de zile după primirea anticorpului.

Ei au observat, de asemenea, o dezvoltare minimă de anticorpi anti-spice în prima lună, ceea ce sugerează că sistemul imunitar al pacientului nu a fost capabil să elimine virusul.

Această infecție prelungită a dus la apariția unei noi variante imuno-evazive a virusului datorită evoluției sale extinse în cadrul unei gazde.

În mod tragic, bărbatul în vârstă a cedat în cele din urmă unei recidive a unei afecțiuni în sânge. Potrivit cercetătorilor, el a rămas pozitiv la Covid, cu încărcături virale mari, pentru un total de 613 zile.

Din fericire, varianta mutantă care se dezvoltase la pacient nu a fost transmisă nimănui altcineva.

De-a lungul unui an și opt luni cu virusul, infecția bărbatului l-a determinat să aibă perioade prelungite de izolare și să folosească echipament de protecție pentru a opri răspândirea virusului, despre care cercetătorii spun că i-a redus foarte mult calitatea vieții în ultimele sale zile.

Testele au arătat că virusul său a suferit până la 50 de mutații.

Dr Magda Vergouwe, doctorand la Centrul de Medicină Experimentală și Moleculară (CEMM) din Amsterdam și autor principal al studiului, a avertizat că cazul a subliniat importanța urmăririi infecțiilor celor mai vulnerabili pacienți, ale căror corpuri ar putea fi folosite ca gazde pentru a dezvolta mutații rezistente ale virusului Covid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *