Cea mai mare mostră prelevată vreodată de pe suprafața unui asteroid a aterizat în deșertul Utah din SUA

Cea mai mare mostră prelevată vreodată de pe suprafața unui asteroid a aterizat în deșertul Utah din SUA

Mostra de asteroid adusă din spațiul cosmic a aterziat duminică, 24 septembrie, în deșertul american Utah, la capătul unei călătorii de șapte ani. Capsula spațială a NASA a transportat cel mai mare eșantion de sol prelevat vreodată de pe suprafața unui asteroid, relatează Reuters și France 24, care citează AP.

În timpul unui survol al Pământului, nava spațială Osiris-Rex a eliberat capsula cu eșantioane de pe asteroidul Bennu de la o distanță de 100.000 de kilometri. Capsula a aterizat patru ore mai târziu pe o întindere îndepărtată de teren militar, în timp ce nava-mamă a pornit în căutarea unui alt asteroid.

Aceasta este a treia mostră de asteroid și, de departe, cea mai mare, adusă vreodată pe Pământ pentru analiză, după două misiuni similare ale agenției spațiale japoneze care s-au încheiat în 2010 și 2020.

Nava-mamă Osiris-Rex a plecat în 2016 în misiunea care a costat un miliard de dolari. Aceasta a ajuns pe Bennu doi ani mai târziu și a preluat moloz de pe asteroid în 2020. Până la întoarcere, nava spațială a parcurs 6,2 miliarde de kilometri.

Inginerii estimează că recipientul conține aproximativ 250 de grame de material de pe Bennu. Eșantionul depășește cu mult cele 5 grame transportate de pe Ryugu în 2020 sau mica probă livrată de pe asteroidul Itokawa în 2010.

Ce se știe despre asteroidul Bennu

Descoperit în 1999, Bennu este un asteroid mic și bogat în carbon. Este clasificat ca fiind un „obiect din apropierea Pământului” pentru că trece relativ aproape de planetă la fiecare șase ani, deși șansele unui impact sunt considerate îndepărtate. Aparent alcătuit dintr-o colecție de roci libere, ca o grămadă de moloz, Bennu măsoară 500 de metri în diametru.

La fel ca alți asteroizi, Bennu este o relicvă a sistemului solar timpuriu. Cum chimia și mineralogia sa actuală sunt practic neschimbate de la formarea lui de acum 4,5 miliarde de ani, asteroidul deține indicii importante despre originea și dezvoltarea planetelor stâncoase precum Pământul.

O echipă formată din oameni de știință și tehnicieni a recuperat capsula, care a fost transportată cu elicopterul către o „cameră curată” din poligonul de testare din Utah pentru o primă examinare.

În cursul zilei de luni, urmează ca aceasta să fie transportată cu un avion militar la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston, iar marți cutia va fi deschisă pentru ca probele să fie împărțite în exemplare mai mici, promise celor aproximativ 200 de oameni de știință din 60 de laboratoare din întreaga lume.

Datele obținute în urma cercetării ar putea fi utile la sfârșitul secolului viitor pentru că se estimează că Bennu se va apropia periculos de mult de Pământ în 2182. Informațiile culese de Osiris-Rex vor fi de ajutor în orice efort de deviere a asteroidului, a precizat cercetătorul principal al misiunii, Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *