Cealaltă față a Ucrainei, dezvăluită de pe linia frontului de un important regizor: „Despre război trebuie sau să minți, sau să taci, pentru că nimănui nu-i mai place adevărul”

Cealaltă față a Ucrainei, dezvăluită de pe linia frontului de un important regizor: „Despre război trebuie sau să minți, sau să taci, pentru că nimănui nu-i mai place adevărul”

Regizorul Oleg Sentsov, fost deținut în Rusia, explică din zona frontului de ce alege să tacă și să nu mintă despre războiul din Ucraina. „Nu pot să privesc la cafenelele pline de bărbați musculoși și cu barbă, și care nu știu ce înseamnă uniforma militară, dar și la locurile necompletate din regimentul meu”, subliniază Oleg Sentsov.

„Mă întreb când va începe să lupte întreaga țară, și nu doar o parte a acesteia”, a scris pe Facebook activistul pentru drepturile omului și regizorul de film ucrainean Oleg Sentsov, condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare pentru „terorism”, după ce a criticat în 2014 anexarea Crimeei. Când s-a întors acasă în cadrul unui schimb de prizonieri, Sentsov s-a înscris în armata ucraineană și luptă acum împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

În vârstă de 46 de ani, Oleg Sentsov este un regizor, scenarist, scriitor și activist ucrainean care s-a născut în Crimeea. Sentsov, care este câștigătorul Premiului Saharov al Parlamentului European (2018), a explicat de ce refuză să mai discute cu presa, cu toate că ar putea oferi foarte multe informații din zonele de luptă.

„Spăl acum mașina blindată de noroi și sânge

„Spăl acum mașina blindată de noroi și sânge. Ne-au retras de pe front să ne mai revenim, dar în cel mai scurt timp vom merge din nou înainte. Despre război trebuie sau să minți, sau să taci, pentru că nimănui nu-i mai place adevărul. De aceea, am încetat să mai acord interviuri”, scrie Oleg Sentsov.

În ciuda tăcerii anunțate, regizorul și jurnalistul ucrainean, care s-a aflat mai mulți ani în detenția rusă, și-a exprimat nemulțumirea față de pasivitatea și indiferența unor concetățeni de-ai săi. Dar cel mai mult îl deranjează neadevărul observat zi de zi.

„Nu pot să privesc la cafenelele pline de bărbați musculoși și cu barbă, și care nu știu ce înseamnă uniforma militară, dar și la locurile necompletate din regimentul meu”, menționează Oleg Sentsov.

Distanța până la Crimeea, comparată cu distanța până la Lună 

În același timp, militarul și regizorul ucrainean spulberă mitul despre eliberarea rapidă a Crimeei, spunând că acest proces este posibil, dar va fi foarte lung și cu multe pierderi din partea Ucrainei.

„De la noi până la Crimeea este o distanță ca până la Lună, însă noi vom parcurge neapărat această cale. Depinde de cât timp vom avea nevoie. Este și o întrebare câți prieteni se vor transforma în fotografii alb-negru. Mă mai întreb când va începe să lupte întreaga țară, și nu doar o parte a acesteia”, menționează regizorul ucrainean din regiunile prin care trece frontul ruso-ucrainean.

Cele două Ucraine, descrise de o parlamentară de la Kiev  

În aprilie, divizarea Ucrainei în cei ce luptă pe front și cei care se distrează în cafenele a fost constatată și de parlamentara din opoziție Viktoria Siumar, care a declarat că are impresia că sunt „două Ucraine”.

„Una are cafea gustoasă în fiecare dimineață, restaurante seara, mașini scumpe și discuții pe Facebook despre salariile mici de 67.000 de grivne (circa 1.600 de euro – n.red.) ce îi fac pe funcționarii de stat să ia mită. Cealaltă Ucraină trece cu greu prin ploi, pentru că tranșeele sunt umede și pline de noroi. Acolo nu pot fi evacuați răniții, pentru că tehnica cu roți nu poate ajunge, iar blindate cu șenilă sunt foarte puține. De aceea, soldații răniți sunt condamnați la moarte”, a menționat Viktoria Siumar, care a fost jurnalistă la o serie de publicații importante de la Kiev.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *