Cehia și Polonia impun controale la granița cu Slovacia, „pentru a reduce migrația ilegală” – cea mai nouă fisură în spațiul Schengen

Cehia și Polonia impun controale la granița cu Slovacia, „pentru a reduce migrația ilegală” – cea mai nouă fisură în spațiul Schengen

Guvernul slovac a criticat această măsură și a declarat că va reacționa atunci când se va reuni miercuri, premierul slovac Ludovit Odor afirmând că problema trebuie rezolvată la nivel european, scrie Reuters.

Cehia și Polonia au luat măsuri coordonate pentru a introduce controale la frontierele lor cu Slovacia, cu scopul declarat de a reduce fluxurile de migrație ilegală și activitatea traficanților, au anunțat marți oficialii de la Varșovia și Praga.

Controalele înăsprite vor începe miercuri și vor dura 10 zile, cu posibilitatea unei prelungiri.

Decizia va ridica semne suplimentare de întrebare cu privire la funcționarea zonei Schengen, într-un moment în care România și Bulgaria mai speră încă într-o aderare rapidă la spațiul european fără frontiere interne.

Săptămâna trecută, Germania a introdus la rândul ei controale la frontierele cu Cehia și Polonia. Germania efectuează unele controale și la frontiera cu Austria.

Combaterea migrației ilegale a fost atât un motiv de dispută, cât și de unitate pentru vecinii central-europeni, care au luptat împreună împotriva impunerii de către Uniunea Europeană a unor cote de primire a migranților.

Migrația ilegală a fost o problemă-cheie în campania electorală pentru alegerile de sâmbătă din Slovacia și este o chestiune importantă și în campania pentru scrutinul legislativ ce va avea loc pe 15 octombrie în Polonia.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a anunțat că măsura luată este necesară „pentru lupta eficientă împotriva grupurilor de contrabandiști și a migrației ilegale”. El a precizat că verificările vor fi aleatorii de-a lungul întregii frontiere și vor căuta să limiteze impactul asupra traficului transfrontalier.

Guvernul slovac a criticat această măsură și a declarat că va reacționa atunci când se va reuni miercuri, premierul slovac Ludovit Odor afirmând că problema trebuie rezolvată la nivel european.

Slovacia s-a confruntat cu o creștere a numărului de imigranți ilegali care intră în țară și se îndreaptă spre Germania și Europa de Vest. Migranții, predominant bărbați tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, au venit mai ales pe așa-numita rută balcanică, intrând în Ungaria dinspre Serbia, scrie Reuters.

Sub presiunea alegerilor

Fostul premier populist al Slovaciei Robert Fico a adoptat o poziție dură pe tema migrației, înainte de alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute. Partidul său a câștigat și încearcă acum să formeze un guvern, iar Fico a declarat că paza frontierei cu Ungaria va fi o prioritate.

Guvernul interimar de la Bratislava a declarat însă că este practic imposibil să sigileze cei 655 km de frontieră cu Ungaria. Asta deși a mobilizat până la 500 de soldați, în sprijinul patrulelor de poliție.

Slovacia a declarat luna trecută că numărul migranților ilegali reținuți a crescut de nouă ori, ajungând la peste 27.000 în acest an.

Premierul Odor a declarat că acțiunile unilaterale ale țărilor au creat un „efect de cascadă” pentru care toată lumea a plătit. „În acest caz, procesul a fost inițiat de Polonia, care se află în perioada preelectorală, urmată de Republica Cehă”, a spus el.

Migrația ocupă un loc important și pe agenda Germaniei, înaintea unei serii de alegeri regionale în care extrema dreaptă speră să își sporească influența, începând cu scrutinul din Bavaria și Hesse, din 8 octombrie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *