Cele mai friguroase locuri de pe Pământ

Cele mai friguroase locuri de pe Pământ

Suntem aproape siguri că, în momentul în care ai citit titlul acestui articol, te-a luat cu frig, cu atât mai mult cu cât nici temperaturile înregistrate în această perioadă în toată țara nu sunt neapărat de natură să te facă să ieși din casă dacă nu ai vreo urgență. Trebuie să știi că orice zonă de pe Terra unde se înregistrează în mod constant temperaturi apropiate de 0 grade Celsius sau care unde mercurul în termometre coboară mult sub punctul de îngheț este considerată una climatică rece. Pe glob există numeroase locuri foarte friguroase care, în pofida temperaturilor extreme, sunt locuite de oameni care sfidează legile naturii.

Unde sunt cele mai multe locuri geroase pe Terra

Nu este clar încă în ce măsură au influențat schimbările climatice aceste temperaturi negative, însă în unele zone termometrele au indicat valori termice ireal de scăzute. Iar aceste regiuni sunt locuri unde condițiile meteorologice extreme pun la grea încercare limitele adaptabilității umane și ale vieții sălbatice. Cu toate că este posibil ca gândul să te ducă, probabil, la Siberia, ei bine, trebuie să știi că friguroasa regiune care ocupă 77% din teritoriul Rusiei, nu se află între primele trei locuri într-un clasament al celor mai friguroase locuri din lume.

În ciuda încălzirii globale care este cauzată, așa cum știm cu toții, de schimbările climatice, pe planeta noastră există încă câteva întinderi de pământ sau orașe unde soarele poate fi văzut doar câteva luni pe an, așa cum subliniază site-ul New Scientist. Cele mai multe dintre locurile la care ne vom referi în cele ce urmează sunt localizate în Antarctica, motiv pentru care nu sunt deloc cele mai populare destinații de vacanță, ci sunt cunoscute mai degrabă prin prisma gerului teribil care „domnește” în aceste regiuni în cea mai mare parte a anului. Și totuși, dacă vei ajunge într-unul dintre aceste locuri – cine știe în ce împrejurare – atunci asigură-te că vei lua în bagaj măcar o pătură, haine groase și încălțăminte adecvată pentru că altfel nu vei putea rezista. Și, nu în ultimul rând, fii pregătit în orice moment să te adăpostești, mai ales că nu ești obișnuit cu astfel de temperaturi extreme.

Care este cel mai friguros oraș de pe Pământ

Cea mai friguroasă regiune de pe planeta noastră care este locuită se află pe teritoriul Federației Ruse, undeva în nord-estul Yakutiei, care este cea mai mare republică rusă. Această micuță așezare rurală se numește Oymyakon, are o populație care numără în jur de 500 de locuitori și se află la aproximativ 1.565 de kilometri distanță de capitala republicii Yakutsk.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în Oymyakon a fost de minus 71,2 grade Celsius

Culmea ironiei, Oymyakon se traduce din limba rusă prin „apa care nu îngheață”. Orășelul a fost denumit astfel datorită faptului că în apropiere există un izvor termal. În anii ʼ20 și ʼ30, în perioada în care Oymyakon nu era locuit, păstorii de turme de reni care treceau prin această zonă își adăpau patrupedele la acest izvor. De asemenea, localitatea rusă este cunoscută și sub denumirea de „polul gerului” deoarece temperatura medie în luna ianuarie este de minus 50 de grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în micuțul sătuc a fost de minus 71,2 grade Celsius și a fost măsurată de omul de știință Serghei Obrychev. De altfel, această valoare termică este inscripționată pe monumentul care se află la intrarea în oraș. Aceste temperaturi neobișnuit de scăzute sunt cauzate de climatul subarctic extrem ce caracterizează această regiune din Rusia.

Cu ce se ocupă oamenii în Oymyakon

Satul Oymyakon este situat la o altitudine de 745 de metri deasupra nivelului mării. Datorită latitudinii la care este poziționată localitatea (63.464138 N), durata unei zile poate varia de la trei ore în luna decembrie până la douăzeci și una de ore pe timpul verii. În ciuda iernilor extrem de geroase, nu este deloc neobișnuit ca vara temperaturile să urce chiar și până la +30 de grade Celsius. Pe timpul iernii, oamenii din Oymyakon se confruntă cu diverse probleme. Spre exemplu, acestora li se lipesc buzele de paharele de sticlă, pasta de pix îngheață în interiorul acestuia, iar bateriile auto, indiferent de mărime, nu rezistă sub nici o formă. De aceea, locuitorii care dețin o mașină nu opresc motorul decât atunci când ajung acasă deoarece există riscul ca aceasta să nu mai pornească. În același timp, localnicii nu pot cultiva nimic, iar principala lor sursă de hrană o reprezintă preparatele pe bază de carne de ren şi carne de cal și peşte crud îngheţat. Economia locală constă în principal în comerțul cu blănuri și pescuitul la copcă.

Cele mai friguroase locuri de pe Pământ

Dintre cele mai reci zece locuri din lume, Yakutsk a fost cel mai rece în acest an. Astfel, pe data de 18 ianuarie 2023, orașul siberian a doborât un nou record în materie de temperaturi extreme,  mercurul termometrelor arătând atunci minus 62,2 grade Celsius, care a fost cea mai scăzută valoare termică din ultimii aproape două zeci de ani.

Situat la o distanță de doar 450 de kilometri sud de Cercul Arctic, Yakutsk este, de asemenea, cel mai mare oraș construit pe sol înghețat permanent sau permafrost (n.n. –  termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime cuprinsă între 2 și 15 metri). Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în acest oraș datează din ziua de 25 februarie 1891, atunci când a fost atinsă o minimă de minus 64,4 grade Celsius. În cele ce urmează prezentăm o listă cu cele mai geroase zece locuri din lume (n.n. – clasamentul este prezentat în ordine inversă).

10. Prospect Creek (Alaska, SUA)

Temperatură minimă: – 62,1 °C

Construit ca o așezare specială pentru muncitorii care au lucrat la sistemul de conducte Trans-Alaska, la sfârșitul anilor ’70, acest sat este în prezent pustiu. În ianuarie 1971, aici a fost înregistrată o temperatură de minus 62,1 grade Celsius, una dintre cele mai scăzute pe timp de iarnă în SUA, relatează site-ul New Scientist.

9. Snag (Yukon, Canada)

Temperatură minimă: – 62,8 °C

În 1947, micul sat Snag din regiunea canadiană Yukon era locuit de zece persoane. Așezarea a fost folosită pe post de piste de aterizare de urgență în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar ceva mai târziu ca stație meteorologică. Aici, termometrul a ajuns până la minus 62,8 grade Celsius.

8. Yakutsk (Siberia, Rusia)

Temperatură minimă: – 64,4 °C

Yakutsk este unul dintre cele mai geroase orașe de pe Pământ, fiind construit pe un strat de permafrost. Deși se confruntă cu veri scurte, dar calde, cu temperaturi care au atins chiar 38,4°C în 2011, regiunea are și ierni lungi și extrem de reci. În 1891, aici a fost un ger năprasnic de -64,4 grade Celsius. În unele ierni este atât de frig încât râul Lena din apropiere îngheață suficient de mult încât este folosit ca șosea.

7. North Ice (Groenlanda)

Temperatură minimă: – 66,1 °C

Această stație de cerctare a fost înființată în timpul expediției britanice din Groenlanda de Nord în anii ’50. Aici, în 1954, au fost înregistrate -66,1 grade Celsius.

6. Oymyakon (Siberia, Rusia)

Temperatură minimă: – 67,7 °C

Oymyakon este cel mai rece loc locuit permanent de pe Pământ, aici fiind Polul Nord al frigului din Cercul Arctic. În 1933, aici a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură, de -67,7 grade Celsius. Cu o populație de sub 500 de locuitori, școlile se închid doar dacă este mai rece de -55°C, care poate fi temperatura minimă medie iarna.

5. Stația Klinck (Groenlanda)

Temperatură minimă: – 69,6 °C

Stația meteo Klinck deține recordul pentru cel mai geros loc din Cercul Arctic. Situată în centrul Groenlandei, aceasta a depășit recordul anterior deținut de Oymyakon cu aproximativ 2 grade, în decembrie 1991, când a atins -69,6°C.

4. Denali (Alaska, SUA)

Temperatură minimă: – 73 °C

Denali, cunoscut anterior ca muntele McKinley, este cel mai înalt vârf din America de Nord, la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării. Aici, între 1950 și 1969, s-a înregistrat o temperatură de -73 de grade Celsius, însă când este viscol, temperaturile ajung până la – 83,4°C.

3. Stația Amundsen-Scott (Antarctica)

Temperatură minimă: – 82,8 °C

Situată la Polul Sud, stația meteo a fost construită în anul 1956. Ea primește doar șase luni pe an lumina Soarelui, iar restul timpului este întuneric. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în această parte a Podișului Antarctic de Est a fost înregistrată în ziua de 25 decembrie 2011, când mercurul a urcat în termometre până la -12,3°C.  Cea mai scăzută temperatură aici a fost consemnată în luna iunie 1982: – 89,8 grade Celsius.

2. Stația Vostok (Antarctica)

Temperatură minimă: – 89,2 °C

Construită în 1957 de URSS, stația face parte din Polul Sud al frigului și este o zonă din emisfera sudică cu cele mai scăzute temperaturi de suprafață de pe Terra. În iulie 1983, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istorie în această zonă: -89,2 grade Celsius.

1. Podișul estic din Antarctica

Temperatură minimă: – 94 °C

Podișul din Antactica de Est „cucerește” titul de cel mai geros loc de pe Pământ. Între 2004 și 2016, datele culese de sateliți în Dome Argus și Dome Fuji au arătat că temperatura a fost aici de -94 grade Celsius. Aceasta ar fi cea mai scăzută temperatură de pe Terra, dar cercetătorii cred că, odată cu aerul uscat din regiune, temperaturile ar putea să scadă și mai mult.

Vezi şi care este punctul de îngheț al apei!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *