Cele mai grave inundaţii din ultimele decenii în Rusia şi Kazahstan. Zeci de mii de persoane, evacuate

Cele mai grave inundaţii din ultimele decenii în Rusia şi Kazahstan. Zeci de mii de persoane, evacuate

Rusia și Kazahstan au ordonat evacuarea a peste 100.000 de persoane, după ce topirea rapidă a zăpezii a făcut ca râurile să iasă din matcă provocând cele mai grave inundații din zonă din ultimii 70 de ani, transmite The Guardian.

Potopul de apă a copleșit multe așezări din Munții Ural, din Siberia și din zonele din Kazahstan aflate în apropierea unor râuri precum Ural și Tobol, despre care oficialii locali au spus că au crescut cu câțiva metri în câteva ore, atingând cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată.

Uralul, al treilea râu ca mărime din Europa, care curge prin Rusia și Kazahstan și se varsă în Marea Caspică, a ieșit vineri din matcă, inundând orașul Orsk, la sud de Munții Ural. Nivelul apei în aval, în Orenburg, un oraș cu aproximativ 550.000 de locuitori, era în creștere, notează sursa citată.

Peskov: Urmează să vină multă apă

Sirenele din Kurgan, un oraș de pe Tobol, un afluent al Irtysh, au avertizat oamenii să se evacueze imediat. De asemenea, a fost declarată stare de urgență în Tiumen, o importantă regiune producătoare de petrol din Siberia de Vest, cel mai mare bazin de hidrocarburi din lume.

„Pentru regiunile Kurgan și Tiumen urmează încă zile dificile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei. „Urmează să vină multă apă”, a adăugat acesta.

Președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele Kassym-Jomart Tokayev din Kazahstan, unde peste 86.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundațiilor. Tokayev a declarat că inundațiile au fost probabil cele mai grave din ultimii 80 de ani.

Zonele cele mai grav afectate sunt regiunile Atyrau, Aktobe, Akmola, Kostanai, Kazahstanul de Est, Kazahstanul de Nord și Pavlodar, cele mai multe dintre acestea având graniță cu Rusia și fiind traversate de râuri care își au originea în Rusia, cum ar fi Ural și Tobol.

Putin nu intenţionează să vină în zonele inundate

În Rusia, furia a izbucnit la Orsk, când cel puțin 100 de ruși au implorat Kremlinul să ajute și au scandat „rușine să vă fie” la adresa oficialilor locali despre care au spus că au făcut prea puțin.

Kremlinul a declarat că Putin este informat în permanență despre situație, dar că nu are planuri de a vizita zona inundată, deoarece oficialii locali și de urgență fac tot posibilul pentru a face față potopului.

În Kurgan, o regiune cu aproximativ 800.000 de locuitori, imaginile filmate cu drona au arătat case tradiționale rusești din lemn și cupolele aurii ale bisericilor ortodoxe rusești blocate printre o întindere mare de apă. În Orenburg, un oraș cu peste jumătate de milion de locuitori, drumurile s-au transformat în adevărate râuri.

Oficialii ruși au declarat că unii oameni au ignorat apelurile de evacuare. Guvernatorul din Kurgan, Vadim Șumkov, a îndemnat locuitorii să ia în serios avertismentele.

„Vă înțelegem foarte bine. Este greu să vă lăsați bunurile și să vă mutați la apelul autorităților locale”, a declarat Șumkov. „Este mai bine ca mai târziu să râdem împreună de hidrologi și să îl lăudăm pe Dumnezeu pentru miracolul salvării noastre comune. Dar haideți să o facem în viață”, a adăugat acesta.

În Kurgan, nivelul apei creștea în Tobol, iar Rusia a declarat că 19.000 de persoane sunt în pericol în regiune.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *