Centrala de la Doicești: Americanii renunță la tehnologie, noi ne încăpățânăm  

Rmag Breaking News
 

Americanii n-o mai fac, dar românii sunt determinați s-o amplaseze și s-o facă funcțională. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, e convins că, la noi, va ieși mai bine.

Este vorba despre deja celebra centrală nucleară modulară care ar urma să fie amplasată la Doicești folosind tehnologie americană NuScal. Acest tip de unitate modulară trebuia să apară mai întâi in SUA, pe teritoriul statului Utah, dar proiectul a fost declarat nerentabil la americani. La Doicești însă, nu este ca în Utah, potrivit ministrului Energiei, în sensul că, aici, costurile de dezvoltare sunt mai mici. “Proiectul de la Doicești este total diferit de cel din Utah. Cel de acolo era de tip greenfield, de la zero, deci cu 30% mai scump”, a spus Burduja, care a reluat și ideea mediului de piață din Statele Unite, acolo unde utilizarea gazelor pentru producția de energie electrică nu este taxată din punct de vedere al emisiilor de carbon, ceea ce a făcut ca proiectul nuclear să nu mai fie atractiv, pentru că generarea din gaze este mai ieftină.
El nu a respins însă posibilitatea ca o parte a costului unității de la Doicești și fie acoperită prin contracte pentru diferență, pe care România abia acum le introduce în legislație.
“În faza a doua se va detalia proiectul, inclusiv bugetul proiectului și se va stabili și modalitatea prin care se va care va finanța”, a spus ministrul, care a mai afirmat și că în costul proiectului din SUA, de 9 miliarde de dolari, au intrat și costuri care nu vor fi în proiectul de la Doicești.
Potrivit oficialului, șansa noaastră este să fim primii care beneficiază de această tehnologie, pentur că ulterior poate fi exportată.
“Sunt zeci de locuri foarte similare cu Doiceşti în întreaga regiune. Tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni permite prin economii de scară şi faptul că atunci când ai a 10-a unitate, a 100-a unitate, costurile scad dramatic. Şi atunci noi putem să extindem această tehnologie în toate regiunile. Nuclerelectrica poate să-şi asume rolul de lider pentru întreaga regiune şi asta va face, în parteneriat cu NuScale şi cu ceilalţi pe care îi vedem. Sunt companii mari, nu vorbim de o improvizaţie, vorbim de unele dintre cele mai mari companii din lume, Fluor, Samson. Vorbim bineînţeles, şi de o companie românească extrem de serioasă, Grupurile INFRA şi Nova Power. Deci, iată, avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie”, a mai spus Sebastian Burduja.
Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas, are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale. Capacitatea totală este de 462 MW.
Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

The post Centrala de la Doicești: Americanii renunță la tehnologie, noi ne încăpățânăm   appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *