Centralele de apartament, interzise în UE. Cu ce pot fi înlocuite

Centralele de apartament, interzise în UE. Cu ce pot fi înlocuite

Centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în Uniunea Europeană (UE), după ce Parlamentul European a aprobat directiva care hotărăște că, din 2025, statul nu mai poate subvenționa montarea acestora, iar din 2030 toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero.

 

Cu ce pot fi înlocuite centralele pe gaz

 

Potrivit experților, citați de Adevărul, acestea pot fi înlocuite cu cele electrice sau pe pompe de căldură.

Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER, a declarat că, în principiu, trebuie să adaptăm și noi legislația la cerințele europene, dar problema nu este una urgentă.

„Oamenii trebuie să stea liniștiți deocamdată. Nimeni nu vine să le ia centrala din casă și nimeni nu le interzice să o folosească. Abia după adaptarea legislației montarea de centrale pe gaz noi ar putea fi restricționată. Deci, după adaptarea legislației și vorbim de ani buni. Poate 2037-2038. Oricum în timp soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar acestea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural. Dar asta va dura ani, mai avem mult, dar mult, până atunci”, a afirmat Laurenţiu Urluescu.

 

„Nu se poate pune în practică la noi până în 2040-2050”

 

Pe de altă parte, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat pentru sursa citată că directiva europeană nu se poate pune în practică până în 2040-2050.

„Este o isterie fără fond, care nu are o bază legală. O astfel de măsură nu se poate pune în practică la noi până în 2040-2050 când nu vom mai avea prea multe gaze, probabil. Nimeni nu poate obliga pe cineva să schimbe o centrală pe gaz, nu există acte normative. În același timp, ştim că atât la nivelul Europei, cât și în orașe din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice prin care interzic introducerea acestor centrale la clădirile noi. Este vorba de Cluj, de exemplu. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară. Și deocamdată vorbim de o directivă, și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos”, a spus Dumitru Chisăliță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *