Cererile de obținere a cetățeniei Republicii Moldova aproape s-au dublat în ultimii doi ani. 70% dintre solicitanți sunt ruși

Cererile de obținere a cetățeniei Republicii Moldova aproape s-au dublat în ultimii doi ani. 70% dintre solicitanți sunt ruși

Mircea Eșanu, directorul Agenției de Servicii Publice din Republica Moldova, a declarat că în 2022 și 2023, după începerea războiului din Ucraina, s-au înregistrat 19.200 de dosare de solicitare a cetățeniei, relatează Jurnal.md.

Numărul este mult mai mare față de anii 2020 și 2021, când Chișinăul a primit 11.500 de solicitări de cetățenie, iar marea majoritate a lor sunt ale unor cetățeni ruși.

„În 2020 – 2021 am gestionat în total 11.500 de dosare de solicitări. În perioada de după începerea războiului, 2022 – 2023, noi avem 19.200 de solicitări. Circa 70 la sută din aceștia sunt din Federația Rusă, următorii sunt din Ucraina – circa 4.000 de dosare de solicitare a cetățeniei, pe al treilea loc sunt cei care vin din Belarus”, a spus Mircea Eșanu.

Directorul Agenției de Servicii Publice din Republica Moldova a afirmat că românii care au solicitat cetățenia moldovenească în ultimii doi ani sunt pe locul 4, dar numărul acestora este foarte mic, „în jur de 100 de persoane”.

Mircea Eșanu a precizat că a solicitat Guvernului extinderea termenului de examinare a dosarelor de la 20 de zile la 6 luni, doar în cazul cetățenilor care doresc recunoașterea și redobândirea cetățeniei Republicii Moldova.

„Majoritatea covârșitoare a persoanelor care o solicită (n.r. – cetățenia) sunt cei care s-au născut aici ori sunt descendenți, copiii sau nepoții celor născuți aici. Într-adevăr foarte mulți au renunțat la cetățenia Republicii Moldova, pentru că asta era condiția Rusiei. La acea vreme li s-a părut mai atractivă cetățenia Federației Ruse. Acum ei revin și noi le oferim acest drept să-și redobândească cetățenia, vin cu copiii, cu nepoții”, a spus Mircea Eșanu.

În cazul în care soțul sau soția e de cetățenie rusă, sunt condiții mult mai drastice pentru a obține cetățenia Republicii Moldova.

Este necesară cunoașterea limbii române, trebuie să susțină examenul la istorie și să cunoască Constituția. Totodată, este necesară o perioadă constantă de ședere pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 3 ani.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *