China a cerut Iranului să limiteze atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Ce riscă Teheranul

China a cerut Iranului să limiteze atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Ce riscă Teheranul

Beijingul are de suferit de pe urma perturbării traficului comercial și așteaptă de la Iran, care îi susține pe rebelii yemeniți, să își folosească influența, scrie Reuters.

Oficialii chinezi le-au cerut omologilor iranieni să facă eforturi pentru a limita atacurile rebelilor Houthi asupra navelor din Marea Roșie, în caz contrar riscând să își vadă relația comercială cu Beijingul afectată, au declarat pentru Reuters patru surse iraniene și un diplomat familiarizat cu această chestiune.

Discuțiile pe această temă au avut loc în timpul mai multor întâlniri recente la Beijing și Teheran, au declarat sursele iraniene.

„Practic, China spune: «Dacă interesele noastre sunt afectate în vreun fel, acest lucru va avea un impact asupra afacerilor noastre cu Teheranul. Așa că spuneți-le rebelilor Houthi să dea dovadă de reținere»”, a declarat un oficial iranian, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Oficialii chinezi nu au făcut niciun comentariu specific sau amenințări cu privire la modul în care ar putea fi afectate relațiile comerciale ale Beijingului cu Iranul, au declarat cele patru surse iraniene.

Atacurile, despre care rebelii Houthi spun că vizează navele cu legături israeliene, au deviat traficul comercial și au crescut costul transportului maritim și al asigurărilor, afectând astfel direct China și alte state.

În vreme ce China a fost cel mai mare partener comercial al Iranului în ultimul deceniu, relația lor comercială este dezechilibrată.

De exemplu, rafinăriile chineze de petrol au cumpărat anul trecut peste 90% din exporturile de țiței ale Iranului, beneficiind de reduceri mari, în condițiile în care sancțiunile americane au ținut departe mulți alți clienți.

Totuși, petrolul iranian reprezintă doar 10% din importurile de țiței ale Chinei, iar Beijingul are o serie de furnizori care ar putea acoperi deficitul.

Sursele iraniene au declarat că Beijingul a spus clar că ar fi foarte dezamăgit de Teheran dacă vreun vas care are legătură cu China ar fi lovit sau dacă interesele țării ar fi afectate în vreun fel.

În vrem ce China este importantă pentru Iran, Teheranul are, de asemenea, interese în Gaza, Liban, Siria și Irak, iar alianțele și prioritățile sale regionale joacă un rol major în luarea deciziilor, a declarat unul dintre cunoscuții iranieni.

Gruparea Houthi este înarmată, finanțată și antrenată de Iran și face parte din așa-zisa „Axă a rezistenței”, antioccidentală și antiisraeliană.

După debutul campaniei de atacuri împotriva vaselor comerciale, o alianță occidentală a început să patruleze în Marea Roșie pentru a proteja traficul.

Loviturile militare ale forțelor americane și britanice asupra bazelor Houthi din Yemen nu au reușit însă să oprească atacurile lansate de rebeli, care controlează o mare parte din Yemen, inclusiv capitala Sanaa și o mare parte din coasta țării de la Marea Roșie, pe lângă strâmtoarea Bab al-Mandab.

Pe 14 ianuarie, ministrul chinez de externe, Wang Yi, ceruse deja încetarea atacurilor asupra navelor civile din Marea Roșie – fără a-i numi pe Houthi sau a menționa Iranul – pledând în același timp pentru asigurarea lanțurilor de aprovizionare și a ordinii comerciale internaționale.

Victor Gao, profesor la Universitatea Soochow din China, a explicat pentru Reuters că China a fost afectată în mod disproporționat de întreruperea transportului maritim și că restabilirea stabilității în Marea Roșie este o prioritate.

Însă Gao, fost diplomat chinez și consilier al gigantului petrolier Saudi Aramco, a declarat că Beijingul ar considera tratamentul Israelului față de palestinieni drept cauza principală a crizei de la Marea Roșie și nu ar dori să arunce public vina pe gruparea Houthi.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre discuțiile bilaterale Iran-China pe această temă.

Un diplomat familiarizat cu această chestiune a declarat sub anonimat că China a discutat cu Iranul pe această temă, dar nu este clar cât de atent este Teheranul la sfaturile Beijingului.

Analiștii Gregory Brew, de la Eurasia Group, și Ali Vaez, de la International Crisis Group, au explicat și ei pentru Reuters că Beijingul are o potențială influență asupra Iranului datorită achizițiilor sale de petrol, dar și pentru că Iranul spera să atragă mai multe investiții directe chinezești în viitor.

Cu toate acestea, ambii au declarat că, până acum, China a fost reticentă în a-și folosi influența, din mai multe motive.

„China preferă să profite de faptul că SUA protejează libertatea de navigație în Marea Roșie”, a declarat Vaez, adăugând că Beijingul este, de asemenea, conștient că Iranul nu deține un control total asupra aliaților săi yemeniți.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *