China adăpostește o navă rusească implicată în transferuri din arme și sancționată de SUA. Imagini din satelit

China adăpostește o navă rusească implicată în transferuri din arme și sancționată de SUA. Imagini din satelit

China asigură acostarea unei nave rusești implicate în transferuri de arme dinspre Coreea de Nord către Rusia și care este sancționată de SUA, arată imagini din satelit analizate de Reuters, transmite news.ro.

Noile dovezi sunt de natură să susţină îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la sprijinul pe care Beijingul îl acordă Moscovei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, comentează Reuters.

Royal United Services Institute (RUSI), un centru de reflecție pentru apărare și securitate din Marea Britanie, afirmă că nava Angara, care, din august 2023, a transportat mii de containere cu muniţii nord-coreene către porturi din Rusia, este ancorată din februarie pe un şantier din provincia Zhejiang, în estul Chinei.

Ce arată imaginile din satelit

Imaginile din satelit obţinute de RUSI în ultimele luni de la companii, inclusiv de la Planet Labs PBC, cu sediul în San Francisco, arată că nava Angara este ancorată în şantierul naval Zhoushan Xinya din Zhejiang, care se prezintă pe website-ul său drept cea mai mare companie privată de reparaţii navale din China.

🇨🇳-🇷🇺-🇰🇵 #UK’s think tank Royal United Services Institute reported that it had spotted from a satellite the #Russian ship ‘Angara’ at a #Chinese shipyard in Zhejiang province, which is being used to deliver weapons to (and from) #Russia to North Korea. pic.twitter.com/xqvKfxUQoY

— ConflictLive 💬 (@conflict_live) April 25, 2024

Nava a fost identificată după transponderul său unic de identificare automată (AIS), care a fost pornit pentru scurt timp, probabil din motive de siguranţă, în timp ce naviga pe o porţiune aglomerată a strâmtorii Coreea în drum spre China.

Înainte de a ajunge în China, pe 9 februarie, aparent pentru reparaţii sau întreţinere, nava Angara a acostat în ianuarie în porturi nord-coreene şi ruseşti cu transponderul oprit. Acesta a încetat din nou să mai transmită la scurt timp după ce a ajuns în China, observă RUSI.

Cel puțin 11 călătorii către Rusia

Nava, sancţionată de SUA în mai 2022, a efectuat cel puţin 11 livrări între portul nord-coreean Rajin şi porturi din Rusia începând din august 2023, potrivit RUSI, care a urmărit mişcările sale în cadrul unui proiect de utilizare a datelor din surse deschise pentru a monitoriza reţelele de încălcare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Ambasada Chinei în SUA susține că nu cunoaşte detalii legate de Angara, dar că Beijingul „se opune întotdeauna sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei de lungă durată care nu au nicio bază în dreptul internaţional sau mandat din partea Consiliului de Securitate”. Ministerul chinez de Externe a declarat, de asemenea, că nu are informaţii despre acest subiect.

Joseph Byrne, cercetător la RUSI, este de părere că Beijingul ar trebui să ştie că nava rusească sancţionată de SUA a fost ancorată într-un șantier naval din China. „Dacă o lasă să plece din port neinspectată şi reparată, atunci arată că probabil China nu va lua nicio măsură împotriva acestor nave ruseşti”, a declarat Byrne.

Provocări pentru SUA

Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că este la curent cu „rapoarte credibile, din surse deschise”, potrivit cărora nava Angara este în prezent ancorată într-un port chinezesc şi spune că problema a fost ridicată autorităţilor de la Beijing.

„Facem apel la toate statele membre să îşi îndeplinească obligaţiile care le revin în conformitate cu Rezoluţia 2397 a Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat oficialul american, referindu-se la o rezoluţie ONU care restricţionează comerţul cu Coreea de Nord şi cere statelor membre ONU să radieze din registru orice navă implicată în activităţi ilicite.

Prezenţa navei în portul chinezesc subliniază provocările cu care se confruntă SUA şi aliaţii lor în încercarea de a sugruma sprijinul militar şi economic primit de Rusia în pofida invaziei sale la scară largă din Ucraina.

În condiţiile în care Ucraina se află sub un nou asalt rusesc şi este în criză de muniţie, oficialii americani au emis avertismente din ce în ce mai dure în privina ajutorului acordat de China pentru a reconstrui armata rusă, după primele sale eşecuri în războiul din Ucraina. Este de aşteptat ca problema acestui sprijin să fie în fruntea agendei secretarului de stat Antony Blinken, care săptămâna aceasta se află în China.

Kurt Campbell, un diplomat american de rang, a declarat luna aceasta că Washingtonul nu va „sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul îşi va spori sprijinul pentru Moscova.

„Când secretarul Blinken se va întâlni cu omologii săi din RPC în această săptămână, el va aborda o serie de preocupări, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi legăturile dintre Rusia şi RPDC”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, referindu-se la China şi respectiv Coreea de Nord după iniţialele numelor lor oficiale.

Săptămâna trecută, Blinken a criticat sprijinul oferit de China pentru industria de apărare a Rusiei, afirmând că, prin furnizarea de componente critice pentru armament. țara asiatică este în prezent principalul contributor la războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *