China pregătește un economist format la Harvard ca viitor șef al băncii sale centrale. Schimbarea, după încetinirea economiei și scăderea yuanului din acest an

China pregătește un economist format la Harvard ca viitor șef al băncii sale centrale. Schimbarea, după încetinirea economiei și scăderea yuanului din acest an

China a numit un economist care a studiat la Cambridge și Harvard într-un post politic cheie din cadrul băncii sale centrale, ceea ce îl poziționează în linie pentru a deveni guvernator al acesteia, scrie CNN.

Pan Gongsheng a fost numit sâmbătă în funcția de secretar al Partidului Comunist la Banca Populară a Chinei, într-o mișcare surpriză. Informația a fost publicată inițial de Wall Street Journal.

Anunțul a fost făcut cu doar câteva zile înainte ca secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, să viziteze Beijingul și urmează unei serii de date economice negative care au făcut ca yuanul să se prăbușească la niveluri care nu au mai fost văzute de 15 ani.

Promovare-surpriză

Pan, care va împlini 60 de ani în această săptămână, este posibil să fie numit guvernator al Băncii Chinei în urma promovării sale în cea mai înaltă funcție de partid din cadrul băncii, a relatat publicația de stat Securities Times, citând analiști anonimi.

Dacă se va întâmpla acest lucru, el îl va înlocui pe Yi, în vârstă de 65 de ani, care a ocupat funcția de guvernator al băncii centrale timp de cinci ani și este încă în funcție.

Pan ocupă în prezent funcția de viceguvernator și deține simultan și funcția de șef al autorității de reglementare a schimburilor valutare din China, gestionând astfel cele mai mari rezerve valutare din lume, în valoare de 3.180 de miliarde de dolari.

Acesta îl înlocuiește pe Guo Shuqing, care a fost cel mai înalt lider comunist de la banca centrală din 2018 și care a supervizat campania împotriva conglomeratelor de finanțe și tehnologie din China, precum Ant Group.

„Șoc” și îngrijorarea lui Xi Jinping pentru economie

Neil Thomas, cercetător la Centrul pentru Politici Chineze din cadrul Institutului pentru Politici Asiatice, a descris numirea ca fiind un „șoc”, deoarece acesta nu a fost numit în Comitetul Central al Partidului Comunist, organul decizional suprem al acestuia, la ultimul congres din octombrie.

În sistemul politic chinez, șeful Partidului Comunist este, de obicei, cel mai înalt oficial din organizația respectivă, fie că este vorba de un nivel de guvernare sau de o instituție publică. Această persoană deține de obicei puterea de decizie finală în orice problemă majoră.

„Reacția mea inițială este că acest lucru sugerează că Xi (Jinping) este mai preocupat de economia Chinei decât înainte de cel de-al 20-lea Congres al Partidului”, a declarat Thomas.

Îngrijorări economice

În timpul congresului partidului de anul trecut, Xi și-a asigurat un al treilea mandat la putere și și-a împânzit echipa de vârf cu loialiști, într-o curățenie nemaiîntâlnită din epoca Mao Zedong, cu decenii înainte.

În schimb, Pan este un tehnocrat financiar, nu un loialist al lui Xi, a spus Thomas, ceea ce a contribuit la surpriza din jurul promovării sale.

După congresul Partidului Comunist, Xi și-a întărit controlul asupra instituțiilor economice ale țării. Dar pe măsură ce economia Chinei a pierdut din viteză în ultimele luni, au crescut cererile pentru măsuri de stimulare a economiei.

Conform WSJ, care citează surse, liderii au ales să-l promoveze pe Pan datorită experienței sale internaționale și așteptărilor că acesta ar putea coopera mai ușor cu ceilalți șefi de bănci centrale ale lumii.

Experiență vastă

Pan are un doctorat în economie la Universitatea Renmin din Beijing, obținut în 1993. De atunci, a petrecut aproape două decenii lucrând în mari bănci de stat, respectiv Banca Industrială și Comercială a Chinei și Banca Agricolă a Chinei.

El este cunoscut în lumea financiară a Chinei ca fiind persoana din spatele listării celor două mari bănci, în 2006 și 2010, care au fost la momentele respective recorduri mondiale.

Între 1997 și 1998 a fost profesor vizitator la Universitatea Cambridge, iar în prima jumătate din 2011 a studiat la Școala Kennedy de Guvernare din cadrul Universității Harvard.

După reîntoarcerea în China a fost promovat ca viceguvernator în 2012. Trei ani mai târziu, a devenit liderul partidului în Administrația de Stat pentru Schimb Valutar.

A prevăzut bula imobiliară din China

De asemenea, este bine văzut deoarece fost îngrijorat de bula imobiliară din China cu ani de zile înainte ca aceasta să crape în 2021. Acesta spunea încă din 2014 că dacă cetățenii își țin avuția în cumpărarea de locuințe, acest lucru ar putea cauza spargerea bulei imobiliare sau ar putea provoca o criză economică.

Dacă va fi numit guvernator, acesta va avea de îndeplinit o misiune dificilă: să stimuleze economia în contextul unor perspective globale nesigure, să mangerieze riscurile financiare derivate din piața imobiliară slabă și să oprească scăderea yuanului.

Economia Chinei, lovită. Yuanul, în scădere

Economia Chinei a fost lovită puternic după trei ani de restricții draconice din cauza pandemiei de Covid, ceea ce a afectat producția industrială și consumul.

După eliminarea politicii zero-Covid în decembrie, economia Chinei a crescut cu 4,5% în primul trimestru, dar apoi ritmul a scăzut.

Yuanul a scăzut vineri la cel mai mic nivel din ultimele șapte luni, consemnând în acest an un declin de 5%. Moneda este aproape de minimul ultimilor 15 ani, consemnat în noiembrie 2022.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *