Chișinăul cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria: „În ultimii 32 de ani, a încălcat consecvent și cinic neutralitatea Republicii Moldova”

Chișinăul cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria: „În ultimii 32 de ani, a încălcat consecvent și cinic neutralitatea Republicii Moldova”

Șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popşoi, a avut marţi un discurs dur la adresa Moscovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), cerând Rusiei să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea separatistă Transnistria, transmite News.ro.

Potrivit ministrului moldovean de externe, prezenţa ilegală a trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiunea transnistreană „rămâne o sursă majoră de îngrijorare”.

„Rămânem fermi în solicitarea noastră ca Rusia să-şi retragă trupele şi muniţiile din Republica Moldova. Mai mult decât atât, este incredibil de cinic să auzim autorităţile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce a fost Kremlinul în ultimii 32 de ani care a încălcat consecvent şi cinic statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a declarat ministrul Mihai Popşoi, citat de NewsMaker.

Totodată, Popşoi a reiterat că poziţia Chişinăului în privinţa conflictului transnistrean rămâne neschimbată.

„Susţinem o soluţionare paşnică a conflictului transnistrean prin negocieri bazate pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a precizat el.

Chişinăul a denunţat și încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului de către Rusia şi a cerut soluţii pentru tragerea la răspundere a acesteia,.

„Este de mare îngrijorare faptul că orice opinie sau poziţie exprimată de activiştii locali se soldează cu condamnări la închisoare pentru extremism, fără a menţiona răspunderea penală pusă în aplicare pentru cei care caută justiţie în organismele internaţionale. CEDO a emis mai multe hotărâri prin care Rusia este găsită responsabilă pentru încălcările drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a spus Mihai Popșoi.

De la începutul anilor ’90, forţele ruse sunt desfăşurate în Transnistria, un teritoriu prorus care s-a separat de Moldova după prăbuşirea URSS.

Soldaţii ruşi participă în special la o operaţiune „de menţinere a păcii” în cadrul unui acord de pace semnat în 1992 şi care a pus capăt unui conflict armat între Chişinău şi Transnistria, conflict care s-a soldat cu 1.000 de morţi, notează Agerpres.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *