Cine e și cum trăiește „Signor Nutella”, cel mai bogat italian. Giovanni Ferrero scrie cărți despre Italia, despre dragoste și despre drame

Cine e și cum trăiește „Signor Nutella”, cel mai bogat italian. Giovanni Ferrero scrie cărți despre Italia, despre dragoste și despre drame

La 1 februarie 2024, lista celor mai bogați italieni îl avea în frunte pe Giovanni Ferrero, unul dintre cei mai discreți și mai puțini cunoscuți miliardari ai planetei. Supranumit Signor Nutella, moștenitorul imperiului ciocolatei Ferrero trăiește izolat lângă Bruxelles și scrie cărți, relatează Bild.

CEO World Magazine a anunțat la 1 februarie lista celor mai bogați italieni și Giovanni Ferrero era cea mai bogată persoană din peninsulă, cu o avere netă estimată la 39,4 miliarde de dolari, urmat de Giorgio Armani (13,2 miliarde de dolari), Sergio Stevanato (7,6 miliarde de dolari) și Massimiliana Landini Aleotti (7,4 miliarde de dolari).

Givanni Ferrero e o persoană sofisticată, scrie romane și locuiește în izolare, lângă Bruxelles, împreună cu soția și cei doi copii. Dar de la moartea subită a fratelui său, Giovanni Ferrero, care are 59 de ani, a avut multe de făcut. Este regele ciocolatei din Europa!

Ferrero include clasicele mărci Nutella (care sărbătorește anul acesta a 60 de ani de la naștere), Kinder Chocolate, Duplo, Hanuta, Mon Chérie, Tic Tac, Milch-Schnitte, Giotto și Yogurette. Lumea lui Giovanni Ferrero în cifre: 14 miliarde de euro în vânzări, 36 de miliarde de euro în active. Este cel mai bogat om din Italia!

Istoria începe în 1946, în micul oraș italian Alba (Piemont), unde Pietro și Piera Ferrero conduceau o patiserie, pe care au transformat-o treptat într-o mică fabrică de cofetărie. După cel de-Al Doilea Război Mondial, cacao era insuficientă, așa că în 1951 Pietro a amestecat o mulțime de alune de pădure, zahăr, ulei de palmier și puțină ciocolată într-un tartinat pe care l-a numit SuperCrema. În 1964, fiul lui Pietro, Michele, a continuat să lucreze la rețetă (top secret până astăzi!) și a inventat Nutella.

Michele Ferrero (care a purtat mereu ochelari de soare din cauza unei probleme la ochi) a devenit domnul Nutella și și-a extins compania. În 1956 s-a deschis prima fabrică Ferrero în Germania. Patriarhul familiei ia afacerea foarte în serios și petrece zile întregi lucrând la rețete (se pare că numai celebrul Rocher i-a luat cinci ani). Din 1997, fiii lui Michele, Pietro și Giovanni, au devenit directori generali ai Ferrero.

A urmat apoi o dramă în familie, în 2011, când fiul cel mare al lui Michele, Pietro, a murit în urma unui atac de cord în timp ce se plimba cu bicicleta în Africa de Sud, la vârsta de 47 de ani. Patru ani mai târziu, Michele a murit și el, la vârsta de aproape 90 de ani. Mulți s-au întrebat ce se va întâmpla mai departe cu Ferrero.

Fiul lui Michele Ferrero, Giovanni Ferrero, sărutat pe obraz de soția sa, Paola, în timpul funerariilor tatălui său, în februarie 2015. Foto: Profimedia Images

Deși Giovanni Ferrero a studiat marketing la Colegiul Lebanon Valley din Pennsylvania (SUA) și rolul său în afacerea familiei era pregătit, fratele Pietro a fost întotdeauna considerat „factorul” de conducere în familie. Lui Giovanni, pe de altă parte, îi place să scrie cărți. Despre Italia, despre dragoste, despre drame. Lucrarea sa cea mai de succes „Vânătorul de lumină”, este despre un pictor african care suferă de leucemie. Și brusc, Giovanni se trezește deodată fără fratele său și fără tatăl său.

„Wall Street Journal” îl descrie ca fiind „introvertit”. După unul dintre rarele sale interviuri, Forbes a scris că era „slăbit, bine îmbrăcat, cu un chicot dezarmant” și că avea mai mult charisma unei „gazde de jocuri”, decât a unui proprietar de afaceri miliardar.

Coperta celei mai de succes cărți scrise de Giovanni Ferrero, Vânătorul de lumină

Rămas singur la conducerea companiei, Giovanni Ferrero nu se ocupă doar de ouă surpriză și Nutella, ci cumpără și companii, precum compania britanică de ciocolată Thorntons, cu 170 de milioane de dolari, și afacerea de cofetărie a Nestlé din SUA, pentru 2,8 miliarde de dolari.

Astăzi, Ferrero are 32 de fabrici pe cinci continente și operează în peste 170 de țări. La sfârșitul lunii august 2022, gigantul de ciocolată avea aproximativ 41.500 de angajați.

Giovanni Ferrero locuiește izolat pe o proprietate de lângă Bruxelles, împreună cu soția sa Paola Rossi (care lucrează în Comisia UE) și cei doi copii și face naveta în Luxemburg, pentru a merge la birou. Dă cu greu interviuri și apare și mai rar în public. Chiar și în Alba natală, aproape niciodată nu-l vezi pe Giovanni Ferrero.

Se pare că își tratează viața privată în același mod în care tratează rețeta de Nutella: este un secret absolut.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *