Cine mai trece pragul Muzeului Naţional al Unirii?

Rmag Breaking News

Numărul vizitatorilor înregistraţi în primul trimestru la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia a fost mai mic cu aproximativ o treime decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, scăzând de la peste 14.500 la peste 10.000.

Astfel, dacă în primele trei luni din 2023, potrivit datelor comunicate la vremea respectivă, au trecut pragul muzeului din Alba Iulia 14.568 de persoane, în acest an, în aceeaşi perioadă, au fost înregistraţi 10.138 de vizitatori.

Directorul general al MNU Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a transmis, pentru Agerpres, că în primul trimestru au vizitat clădirea Babilon 3.477 de persoane, clădirea Museikon 1.381 de persoane, iar Sala Unirii, 5.280 de persoane.

În ceea ce priveşte noua expoziţia permanentă aflată în clădirea Sălii Unirii, inaugurată anul trecut, dedicată momentului 1 Decembrie 1918, şi care a costat peste 1,3 milioane de lei, pentru care a fost introdusă o taxă de vizitare, aceasta a stârnit interesul doar a 1.706 persoane.

Asta înseamnă că din cei 5.280 de oameni care au intrat în clădire ca vizitatori, 3.574 au preferat să nu vadă şi expoziţia permanentă dedicată „Marii Uniri”, limitându-se să pătrundă, fără a achita bilet, doar în încăperea principală.

În urma unei hotărâri adoptate de către Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află muzeul, din acest an expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare găzduite în spaţiile expoziţionale ale Sălii Unirii nu mai pot fi vizitate gratuit. Preţul unui bilet este de 15 lei în cazul adulţilor, de 7 lei pentru pensionari şi studenţi şi de 3 lei pentru elevi. Au gratuitate preşcolarii, persoanele cu dizabilităţi şi veteranii de război.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, taxa a fost reintrodusă pentru „a amortiza o parte din cheltuielile pentru amenajarea expoziţiei permanente”.

Pentru vizitarea clădirii Babilon se achită, la fel ca anul trecut, când preţurile s-au dublat, 20 de lei de către adulţi, 10 lei de către pensionari şi studenţi şi 5 lei de către elevi, existând gratuitate pentru preşcolari, persoane cu dizabilităţi şi veterani de război.

Persoanele care doresc să viziteze atât Sala Unirii, cât şi clădirea Muzeului plătesc 25 de lei în cazul adulţilor şi 12 lei în cazul studenţilor şi pensionarilor. Elevii achită 6 lei.

Astfel de tarife integrate există şi pentru Muzeu-Museikon, Muzeu-Museikon-Sala Unirii şi Muzeu-Museikon-Centrul Etnografic al Judeţului Alba, acestea două din urmă putând fi vizitate şi separat, la preţuri mai mici decât la clădirea Babilon şi Sala Unirii.

Înfiinţat în 1887, muzeul este amplasat în zona centrală a fortificaţiei Cetatea Alba Carolina. Din 1967, muzeul îşi are sediul în clădirea Babilon, iar în imediata sa vecinătate se află Sala Unirii.

Prin semnificaţia sa istorică şi prin colecţiile pe care le deţine, muzeul din Alba Iulia este una dintre instituţiile de prim rang ale României. În patrimoniul muzeului se află zeci de bunuri cultural mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate.

The post Cine mai trece pragul Muzeului Naţional al Unirii? appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *