Ciolacu spune cât va scădea inflația până la sfârșitul anului. „Toate ţările dezvoltate au făcut aşa”

Ciolacu spune cât va scădea inflația până la sfârșitul anului. „Toate ţările dezvoltate au făcut aşa”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că inflația va scădea sub 5 %, „cu certitudine” până la sfârșitul acestui an și că „ne vom încadra în deficitul bugetar”. Ciolacu a precizat că a moștenit de la fosta guvernare o inflație cu două cifre.

Marcel Ciolacu: „Dacă PSD nu era la guvernare, inflația era de 30%”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că inflația ca coborî sub pragul de 5% până la sfârșitul anului, precizând că a preluat, ca premier, o inflație cu „două cifre”. Premierul a spus că a dus creșterea prețurilor într-o zonă „rezonabilă” și că dacă PSD nu era la guvernare inflația era de 30%.

„Cu certitudine, până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%. Trebuie să amintesc ce inflaţie am preluat ca prim-ministru, cu două cifre? Am adus-o într-o zonă rezonabilă şi va continua să scadă. Dacă nu intra PSD la guvernare şi nu veneam cu plafonarea la energie, am fi avut o inflaţie de 30%, asta au spus specialiștii”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Ne vom încadra în deficit”

Premierul a făcut aceste declarații după o întîlnire cu organizațiile de pensionari din PSD și PNL, la care au participat Gabriela Firea și candidatul coaliției la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu.

Întrebat dacă România se va încadra în deficitul bugetar de 5%, premierul a răspuns: „În ianuarie, întotdeauna avem această discuţie. Anul trecut ne-am încadrat în deficitul pe care vi l-am anunţat de când am preluat mandatul de premier, cu toate că era 6,8%, am depăşit acel moment. Acum mă întrebaţi ce se va întâmpla în decembrie. Ne vom încadra în deficit”.

Cîțu, „o nenorocire pentru România”

Deficitul, a continuat premierul, „nu este depășit pe consum, el este depășit pe investiții”, care „ se vor întoarce în economie şi se vor regăsi în taxe şi impozite. Toate ţările dezvoltate au făcut aşa. Am avut ghinionul şi eu şi domnul Nicolae Ciucă să plecăm de la un deficit de 9,2% pornit de la 2,7%, de la o datorie publică de peste 50% de la 37%, cu datorii de 200 de miliarde făcute de domnul Cîţu. A fost o nenorocire pentru România acest cetăţean”, a spus Ciolacu.

„Nu a vorbit nimeni de impozitarea progresivă a salariilor”

Referindu-se la o eventuală impozitare progresivă, Ciolacu a explicat că aceasta nu vizează salariile, ci veniturile excepţionale. „Nu a vorbit nimeni de impozitarea progresivă a salariilor, nici măcar eu care sunt un fan al impozitării progresive. Dimpotrivă, am spus de vreo sută de ori că vorbim de impozitarea progresivă a veniturilor cumulate sau a veniturilor excepţionale. Am şi dat un exemplu, dacă cumperi un teren cu 10.000 şi îl vinzi cu 10 milioane de euro, niciunde în lumea asta nu plăteşti un impozit de 1% sau maximum de 10%. Plăteşti un impozit diferenţiat, pentru că este un venit excepţional”, a spus premierul.

Solicitat să comenteze nemulțumirile ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, care a cheltuit 500 de lei la piață și a apreciat că prețurile sunt „foarte ridicate”, premierul a răspuns „n-a fost cu mine”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *