Europa Liberă: Filme considerate propagandă rusă, programate în cinematografe din București. Proiecțiile, suspendate după dezvăluiri

Europa Liberă: Filme considerate propagandă rusă, programate în cinematografe din București. Proiecțiile, suspendate după dezvăluiri

După ce Europa Liberă a relatat că două filme, considerate propagandă rusă, urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union din Capitală, ministrul Culturii, Raluca Turcan anunțat miercuri, 10 aprilie, că Arhiva Națională de Filme va rezilia contractul pentru difuzarea lor. Surse din minister au declarat pentru Libertatea că este vorba de un contract semnat între ANF si Ambasada Rusiei.

„Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a scris Turcan pe Facebook.

Surse din ministerul Culturii au susținut pentru Libertatea miercuri, 10 aprilie, că a fost semnat un singur contract între ANF si Ambasada Rusiei, de „colaborare pentru organizarea unui eveniment cultural”, care va fi reziliat.

Europa Liberă a relatat marți, 9 aprilie, că Centrul Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, a anunțat un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme. Este vorba de „Provocarea” (2023) şi „Vremea celor dintâi” (2017). Ele urmau să fie proiectate luna aceasta la Cinema Eforie și la Cinema Union, aflate în subordinea Ministerului Culturii.

Ambele filme au ca subiect explorarea spațiului. „Provocarea” este un film despre un chirurg trimis pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a salva un cosmonaut rănit, iar „Vremea celor dintâi” vorbește despre faptul că Uniunea Sovietică a fost prima țară care a trimis un om în spațiu, în aprilie 1961, pe Iuri Gagarin, depășind SUA în cursa pentru supremația spațială, în timpul Războiului Rece.

Specialistul în dezinformare și propagandă, Andrei Tiut, de la think tankul Global Focus Center, a susținut că glorificarea realizărilor rusești și sovietice în ceea ce privește explorarea spațiului face parte din propaganda de stat a Rusiei contemporane, potrivit Europa Liberă.

Din cercetările expertului, pe lângă promovarea pe Facebook, tema excepționalismului Rusiei în exploatarea spațiului este reflectată în filme de propagandă care sunt promovate în România pe canalul de Telegram al Casei Ruse și pe cel puțin două canale de Telegram apropiate Sputnik, care sunt în continuare disponibile în România.

Arhiva Naționale de Filme, instituția care administrează cele două cinematografe unde urmau să fie proiectate filmele, a transmis pentru sursa citată că nu a avut informații că peliculele ar putea fi catalogate ca filme de propagandă, iar ANF nu se angajează în discursuri politice și că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *