Clădirea din România, veche de jumătate de secol, care a fost demolată. Distrugerea ei i-a nemulțumit pe cetățeni

Clădirea din România, veche de jumătate de secol, care a fost demolată. Distrugerea ei i-a nemulțumit pe cetățeni

Demolarea unui obiectiv turistic, vechi de jumătate de secol, dintr-un oraș din România, a stârnit nemulțumiri printre localnici. Erau obișnuiți cu el și nu li se pare corect ceea ce au făcut autoritățile. Cum explică acestea distrugerea clădirii?

Clădirea veche de peste 50 de ani care a fost demolată și a stârnit nemulțumire printre localnici

Totul s-a întâmplat în regiunea Olteniei, mai exact în orașul Slatina, unde un turn de apă de 38 de metri înălțime a fost pus la pământ. Operațiunea nu a fost una ușoară, deoarece trebuia făcută cu mare atenție, încât casele din împrejurimi să nu fie stricate.

De asemenea, demolarea s-a făcut în așa fel încât să nu fie afectate nici cele două bazine de apă ale CAO Olt, nici laboratorul CAO amenajat într-o clădire din apropiere, și nici incinta ISU Olt, situată tot în vecinătate cu turnul.

Din luna februarie, cei responsabili au pregătit toate cele necesare distrugerii turnului de apă. Pentru ca acesta să nu cadă brusc, a fost nevoie de formarea unui strat mare de pământ, care să ușureze prăbușirea, respectiv ca impactul cu solul să fie simțit mai puțin.

Turnul cu apă din Slatina, pus la pământ. O misiune dificilă

Nu au lipsit incidentele. Tot în februarie, chiar în primele zile de muncă, un angajat al firmei de demolare, care livra o macara, a fost prins de brațul utilajului și strivit. Așadar, s-a știut din timp de operațiune, iar pentru ca misiunea să fie una oficială, s-a anunțat demolarea propriu-zisă a turnului cu câteva zile înainte.

Pentru ca lucrurile să decurgă bine, circulația a fost închisă pe mai multe străzi, iar locatarii blocurilor de lângă obiectivul turistic au fost avertizați să elibereze parcările, în intervalul 8:30-16:00. Trei ore a durat întreaga misiune.

Cum explică autoritățile demolarea turnului cu apă

Slătinenii veniți să asiste la momentul unic au fost cuprinși de nostalgie, fiindcă unii au copilărit pe lângă turn. Alții și-au adus aminte de cum turnul era funcțional și alimenta cu apă proprietățile din oraș, în perioada anilor 70.

”Era aici când am venit eu în Slatina, prin ’70. Erau numai case, aici era teren viran, au început după să construiască blocurile”/”Am crescut cu el aici”, a fost reacția unor persoane, potrivit Adevărul. De cealaltă parte, unii consideră că se putea găsi o metodă prin care turnul să fie reabilitat. Asta pentru că autoritățile au justificat demersul ca fiind unul de salvare, fiindcă locul era într-un stadiu avansat de degradare.

”Prima parte a fost demolată la începutul anului, iar acum urmează demolarea acestui turn, fost castel de apă, care are aproximativ 38 metri înălțime, a fost construit în urmă cu peste 50 de ani și nu a mai fost folosit de peste 35 ani.

S-au luat toate măsurile de siguranță – Compania de Apă Olt, constructorul, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția Locală -, cetățenii au fost informați cu privire la această intervenție, s-au făcut solicitări pentru eliberarea parcărilor din arealul cuprins între străzile Toamnei, Tipografului și Primăverii, unii dintre ei au respectat indicațiile noastre și au eliberat parcările, în câteva situații a fost nevoie de intervenția Poliției Locale pentru a fi ridicate”, a explicat Crina Jilavu, purtătoare de cuvânt a Companiei de Apă Olt, potrivit Euro Oltenia Info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *