Climatologii, uimiți de recordurile absolute de temperatură din ultimele luni. Cum va fi clima în România, în 2030

Climatologii, uimiți de recordurile absolute de temperatură din ultimele luni. Cum va fi clima în România, în 2030

În România, temperatura medie lunară a ajuns la o anomalie de șapte grade Celsius. Acest lucru „este enorm”, după standardele climatologilor, potrivit climatologului ANM Roxana Bojariu.

 

„Starea climatică pune pe gânduri inclusiv comunitatea climatologilor”

 

“O astfel de anomalie, care nu a fost numai în România (…) – am avut zece luni succesive cu recorduri absolute – spune ceva despre starea climatică, care deja pune pe gânduri inclusiv comunitatea climatologilor”, a declarat Bojariu, la Pro Verde.

Vremea din perioada aceasta îi uimește și pe climatologi.

„Primăverile, în general, sunt mai capricioase, dar ce se întâmplă acum, într-adevăr, ne uimește și pe noi climatologii. E vorba de amplitudinea fluctuațiilor – altfel normale – perioade foarte calde, mult mai calde decât ar fi normal, urmate de revenirea la perioade normale sau ușor sub norma climatică, a intervalului standard 1991-2020, un interval relativ recent, care să nu pună probleme în mod normal de referire în contextul acesta al tendinței generale de creștere a temperaturilor. Chiar și pentru acest interval de referință, relativ recent, am avut perioade care au venit cu temperaturi neobișnuit de mari, după o lună februarie care a ieșit cu totul din scala climatică”, a menționat Roxana Bojariu.

Aceasta  a mai menționat că, în România, avem o anomalie a temperaturii medii lunare de 7 grade Celsius, „ceea ce este enorm”.

Climatologul a precizat că vom avea perioade cu temperaturi foarte ridicate, verile devenind din ce în ce mai calde.

„Vom avea perioade cu temperaturi foarte ridicate, verile noastre devin din ce în ce mai calde. A face predicție pentru o anumită stare dintr-un anumit an este un tip diferit de problemă și deși facem astfel de estimări pe baza tot a unor modele climatice, totuși realizarea acestor predicții sezoniere este mai puțin sigură decât realizările prognozelor de pe o zi pe alta. Vom avea perioade cu valuri de căldură intense și cum arată ultimii ani ne arată că aceste valuri de căldură tind să dureze și din ce în ce mai mult din păcate, sunt mai persistente, și lucrul acesta este amplificat în mediile urbane. E o insulă de căldură proprie orașului și valul de căldură vine și se suprapune peste această insulă de căldură și ai un efect resimțit mult mai mare decât în zona rurală”, a spus aceasta.

Cât despre vara anului 2024, specialistul ANM a afirmat că „va veni cu perioade cu temperaturi ridicate neexcluzând însă aceste episoade punctuale de instabilitate, cu ploi cu o cantitate foarte mare”.

 

Cum va fi clima în România, în 2030

 

Conform sursei citate, Roxana Bojariu a menționat că în anii ce vor urma tendințele deja observate acum nu pot decât să se amplifice. Verile vor fi mai lungi, cu perioade cu caniculă prelungită.

„Putem să înțelegem relativ ușor văzând ce se întâmplă acum, pentru că în puținii ani care ne-au rămas până în 2030, tendințele deja observate acum nu pot decât să se amplifice, într-o oarecare măsură. Evident că pe termen mai lung -2050, cât avem amplificat din aceste tendințe depinde și de cât reușim să reducem din emisii la nivel global. Dar până în 2030, e clar că tabloul arată veri mai lungi, cu perioade cu caniculă prelungită, cu temperaturi maxime ziua și temperaturi minime noaptea, mult mai ridicate decât cele cu care eram obișnuiți acum mai multe decenii, cu aceste perioade foarte călduroase, întrerupte de instabilități puternice, putuni care aduc cantități foarte mari de precipitații în timp scurt, localizat”, a declarat aceasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *