Clotilde Armand a pierdut procesul la Curtea de Apel București. Raportul ANI rămâne valabil: Primarul Sectorului 1 s-a aflat în conflict de interese

Clotilde Armand a pierdut procesul la Curtea de Apel București. Raportul ANI rămâne valabil: Primarul Sectorului 1 s-a aflat în conflict de interese

După un an de zile în care a făcut tot ce i-a stat în cale să tergiverseze procesul, cu diverse cereri și proceduri, Clotilde Armand a pierdut azi procesul la Curtea de Apel București. Primarul Sectorului 1 ceruse anularea raportului de evaluare prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) a găsit-o în stare de incompatibilitate. 

Curtea de Apel București a admis doar sesizarea CCR cu privire la textul legal care reglementează incompatibilițările primarilor, fără a dispus și suspendarea judecății până la soluționarea excepției la CCR.

„Respinge ca inadmisibilă cererea reclamantei de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (1), (3), (4) şi (5) din Legea nr. 176/2010.

Bugetul Capitalei, în impas. Proiectul pentru anul 2024 a fost respins pentru a treia oară de Consiliul General

Admite cererea reclamantei de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 161/2003 şi art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 161/2003 şi art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 prin raportare la prevederile art. 1 alin. (5), art. 15 alin. (1), art. 20 alin. (1) şi (2), art. 21 alin. (3), art. 24 alin. (1), art. 52 alin. (1) şi art. 53 alin. (2) teza a II-a din Constituţia României.

Respinge ca neîntemeiată cererea reclamantei de suspendare a judecăţii cauzei până la pronunţarea de către Curtea Constituţională asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 161/2003 şi art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, cu privire la care s-a admis cererea de sesizare.

Respinge ca neîntemeiată excepţia tardivită?ii invocării unor noi critici cu depă?irea termenului prevăzut de art. 22 alin. (1) din Legea nr. 176/2010, excepţie ridicată de către pârâtă.

Respinge ca neîntemeiată contestaţia, astfel cum a fost completată, formulată de către reclamanta ARMAND CLOTILDE-MARIE-BRIGITTE în contradictoriu cu pârâta AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE.

Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la data pronunţării hotărârii în privinţa soluţiei de respingere ca inadmisibilă a cererii reclamantei de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (1), (3), (4) şi (5) din Legea nr. 176/2010, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii în privinţa celorlalte soluţii, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei astăzi, 11.03.2024”, scriu magistrații în decizia lor.

Ce cred cu adevărat rușii despre români. Peripețiile unui român care i-a interogat pe stradă: „Șocat de unele reacții”

Reacția primăriței

„Nicio surpriză în minuta instanței – noul judecător – numit “noaptea, ca hoții” fără nicio motivare sau argument juridic – și-a îndeplinit misiunea pentru care a fost promovat la Curtea de Apel. A respins contestația mea împotriva raportului ANI. Voi contesta această decizie și voi face o plângere către Inspecția Judiciară pentru gravele abateri juridice de asta”, scrie Clotilde Armand pe Facebook.

De altfel, Clotilde Armand a mai acuzat coaliția PSD și PNL că încearcă blocarea candidaturii sale cu ajutorul justiției. Anterior deciziei, Primarul Sectorului 1 al Capitalei a scris pe pagina sa de facebook că judecătorul care trebuia să decidă dacă a fost în conflict de interese, în momentul în care și-a acordat spor de 50 la sută, a fost schimbat peste noapte. 

Armand susține că fosta judecătoare a admis toate cererile sale și a administrat obiectiv toate probele. Ea spune că nouă judecătoare promovată în luna decembrie a anului trecut pe criterii politice va decide dacă va putea să candideze în acest an. Primarul sectorului 1 al Capitalei spune că întreg scandalul generat de Agenția Națională de integritate este comandat de politicienii de la putere. Ea susține că este nevinovată și este în aceeași situație ca a lui Vlad Voiculescu sau a Flaviei Boghiu. 

Ce spune raportul ANI

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului “Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Foștii deţinuţi care au câştigat procesele la CEDO au primit de la staul român despăgubiri de aproape 17 milioane de euroCele 5 dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%. Inspectorii ANI au mai menționat că Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Clotilde Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Între timp, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală împotriva primarului Sectorului 1, care are acum calitatea de inculpat.

Acuzațiile procurorilor

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au anunţat, în 26 august 2023, că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de primarul Sectorului 1 pentru cinci fapte de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Procurorii notează în ordonanţă că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care s-a desemnat manager al proiectului „îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie „, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităţilor prestate în calitatea de manager de proiect.

Ce cantitate de aur este, de fapt, la Roșia Montană și ce alte bogății ascunde subsolul României

Anchetatorii spun că Armand ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei şi ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-ar fi majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.

Totodată, Parchetul arată că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.

Tot în acest caz, anchetatorii spun că suspecta ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.

Dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenţia Naţională de Integritate, informează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Anca Alexandrescu aruncă bomba: Daniel Băluță, în cărți pentru a fi candidatul Coaliției la Primăria Capitalei. Culisele negocierilor pentru București

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *