Comandantul din Jandarmerie care lucra la terasa soției, alături de doi subalterni, în timpul programului. Le gătea scoici turiștilor, în timp ce trebuia să asigure ordinea la un meci al Farului

Comandantul din Jandarmerie care lucra la terasa soției, alături de doi subalterni, în timpul programului. Le gătea scoici turiștilor, în timp ce trebuia să asigure ordinea la un meci al Farului

Un maior și doi subofițeri din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanța au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu și fals intelectual, după ce au fost descoperiți lucrând la o terasă de pe plaja Trei Papuci, în timpul turelor de serviciu. Terasa aparține familiei comandantului Romi Gorun, care și-a luat subalternii să muncească pentru afacere. Ce pedepse au primit cei trei?  

Pe 2 iulie 2022, într-o zi de sâmbătă, maiorul Romi Gorun era programat la serviciu în tură de 24 de ore. Subalternul său, Marinache Leu, figura și el de serviciu în tură de 12 ore. 

Era o zi toridă, iar plaja era plină de turiști. În plină zi, comandantul Gorun este observat pe terasa Esvar, pe care familia sa o deține pe plajă. A ajuns acolo cu mașina sa, un Volkswagen Touareg. 

„S-a ocupat de supravegherea angajaților, vânzarea de șezlonguri, aprovizionare”, avea să comunice un anonim procurorilor DNA. 

Au lăsat serviciul pentru munca pe plajă, cu turiștii

Maiorul Gorun a fost surprins la beach-barul „Esvar” din Constanța. Foto: Facebook

Însă nu doar comandantul Gorun a fost observat pe plajă, ci și omul său de încredere, Marinache Leu. Și acesta a lăsat deoparte sarcinile Jandarmeriei, a urcat la volanul mașinii personale și a venit să-l ajute pe comandant pe plajă. A rămas acolo pe tot parcursul zilei, timp în care s-a ocupat de închirierea șezlongurilor turiștilor de pe plajă. 

În documentele Jandarmeriei, atât maiorul Romi Gorun, cât și subalternul său au figurat că și-au desfășurat activitatea în cadrul Detașamentului nr. 3 din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa.

Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu, pe 19 iulie, în urma reclamației anonime. Mai mulți ofițeri de poliție judiciară au fost desemnați să monitorizeze terasa deținută de familia comandantului Gorun pe plajă.

Filajul DNA

Astfel, pe 20 iulie, într-o zi de joi, comandantul este văzut din nou la terasa de pe plajă, asigurând servicii turiștilor alături de subalternul său Marinache Leu. În urma verificărilor s-a stabilit că maiorul Gorun figura ca fiind liber, însă subalternul era de serviciu.

Două zile mai târziu, pe 22 iulie, cei doi subalterni ai comandantului Romi Gorun sunt filați din nou pe plajă. 

„Cei doi desfășurau diferite activități la beach-barul Esvar, comportându-se ca angajați. Astfel, plutonier adjutant Leu Marinache servea clienții la bar împreună cu o tânără. Plutonierul adjutant Olteanu Ionuț a efectuat la un moment dat o scurtă plimbare în zona trambulinelor pentru copii, unde a procedat la aranjarea fizică a pilonilor (picioarelor) de susținere a trambulinelor, după care s-a deplasat în incinta beach-barului”, a notat ofițerul anticorupție care a supravegheat zona.

În timp ce jandarmul verifica starea trambulinelor și avea grijă de turiștii veniți pe terasa șefului, subofițerul Olteanu era planificat în tură de serviciu la Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanța, în intervalul 22-23 iulie, de la ora 8.00 la ora 8.00.

Un investigator sub acoperire s-a dat turist 

Cei doi jandarmi și șeful lor au fost observați la terasa de pe plajă și în zilele următoare. Ei au fost surprinși inclusiv pe înregistrările video postate pe pagina de Facebook a terasei. Filmările erau distribuite în mediul online pentru a prezenta distracția turiștilor.

Pe 27 iulie, procurorul de caz a desemnat în anchetă și un investigator sub acoperire. Prefăcându-se turist, ofițerul a mers mai multe zile la terasa familiei Gorun. 

Pe tot parcursul verii, dar și la începutul lunii septembrie, comandantul este observat alături de cei doi subalterni lucrând la terasă, ca și cum ar fi angajați. Investigatorul fotografiază de fiecare dată. 

În paralel au loc și interceptări telefonice. Subofițerul Olteanu este surprins în timp ce povestește unui prieten cum lucrează la renovarea locuinței șefului. Se întâmpla tot în timpul serviciului. 

Gătea scoici la terasă în timp ce trebuia să asigure ordinea la un meci de fotbal

Comandantul Romi Gorun a fost surprins la terasa de pe plajă și în timp ce era planificat să asigure măsurile de ordine publică pentru meciul de fotbal dintre echipele FC Farul Constanța și FC Argeș Pitești. Meciul s-a desfășurat pe 11 septembrie 2022 pe Stadionul Central. 

Maiorul Gorun a fost surprins la beach-barul „Esvar” din Constanța, începând cu ora 13.15. 

„A intrat în bucătărie și a început să curețe scoici alături de inculpatul plt. adj. Leu Marinache și de încă o persoană de sex femeiesc. În continuare, inculpatul mr. Gorun Remi a început să gătească la plita din bucătăria barului, unde a rămas până la ora 15:46,00. La ora 15:46,16, ofiţerul s-a deplasat pe terasă, unde a discutat cu mai mulți clienți, iar la ora 15:51,55 s-a deplasat la autoturismul ce-i aparține, a pătruns la volan și a părăsit locația beach-barului ESVAR”, au reținut investigatorii. 

Au recunoscut acuzațiile și s-au pensionat 

Puși sub acuzare pentru abuz în serviciu și fals intelectual, cei trei jandarmi au recunoscut acuzațiile. După ce au dobândit calitate de inculpat în dosar, cu toții s-au pensionat, trecând în rezervă. 

La începutul lunii mai, cei trei au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, achitând integral prejudiciul. Procurorii nu și-au însușit toate indiciile oferite de investigatorii care au adunat probele. Unele fotografii care îi surprindeau pe jandarmi sau mașinile acestora în zona terasei de pe plajă au fost considerate insuficiente pentru a stabili cu certitudine vinovăția jandarmilor. 

Astfel, prejudiciul a fost calculat la doar 7.000 de lei, raportându-se doar la orele la care s-a putut proba și cu alte mijloace că jandarmii au plecat de la serviciu să muncească pe plajă. 

Pedepsele

Procurorii au stabilit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare maiorului Romi Gorun, respectiv 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare pentru subofițerul Marinache Leu. Celor doi jandarmi li s-a impus un program de supraveghere timp de doi ani, perioadă în care li s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică.

Cele trei acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Militar București pentru validare. Dar doar două au fost validate. 

Ce s-a întâmplat însă cu al treilea jandarm, subalternul Olteanu? 

Judecătorii s-au contrazis

Pe 14 iunie, instanța militară a admis acordurile de recunoaștere a vinovăției semnate de maiorul Romi Gorun și subalternul său, Marinache Leu. Judecătorii au confirmat condamnările și au apreciat că pedepsele stabilite sunt juste. 

Pe 23 iunie, la Tribunalul Militar București a fost programat termen pentru validarea și celui de-al treilea acord. Ceea ce părea o formalitate, așa cum a fost în cazul lui Gorun și Leu, în cazul subofițerului Olteanu s-a dovedit a fi o răsturnare de situație.

Instanța militară a respins acordul de recunoaștere a vinovăției, invocând reglementările Curții Constituționale în privința abuzului în serviciu. În opinia judecătorului, fapta reținută jandarmului este de natură disciplinară, și nu penală. Astfel, magistratul a decis restituirea dosarului la Parchet în vederea continuării urmăririi penale. 

Cele trei decizii ale instanței nu sunt definitive. Până în prezent, ele nu au fost contestate de părți. 

  

  

Please follow and like us:
Pin Share