Comandantul trupelor NATO din Europa spune că aliații nu își doresc un conflict cu Rusia: Scopul actual este „descurajarea unui astfel de război”

Comandantul trupelor NATO din Europa spune că aliații nu își doresc un conflict cu Rusia: Scopul actual este „descurajarea unui astfel de război”

Statele membre NATO nu își doresc un conflict militar cu Rusia, așa că scopul actual al alianței este „descurajarea unui astfel de război”, a spus comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, generalul american Christopher Cavoli, potrivit The Moscow Times.

„Statele NATO nu cred că se află într-un război cu Rusia și nici nu își doresc acest lucru”, a spus Cavoli în cadrul unei conferințe organizate de Universitatea Georgetown cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la fondarea alianței de apărare. Potrivit acestuia, NATO sprijină Ucraina tocmai pentru a evita un conflict militar direct cu Rusia.

Comentariul lui Cavoli survine pe fondul unor declarații din partea unor lideri și oficiali de rang înalt din state membre NATO precum că există riscul unei confruntări în viitorul apropiat între Alianța Nord-Atlantică și Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat recent că alianța nu își dorește un război cu Rusia și trebuie să se pregătească pentru a descuraja un astfel de scenariu. În această ordine de idei, șeful NATO i-a îndemnat pe aliați să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte ajutorul pentru Ucraina şi a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani”. În cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, există riscul unui atac al forțelor armate ale Kremlinului împotriva unei alte țări vecine, îndeosebi din zona baltică, a avertizat Stoltenberg. „Atât timp cât investim în securitatea noastră şi rămânem uniţi, vom continua să descurajăm agresiunea”, a subliniat el.

De cealaltă parte, președintele rus Vladimir Putin susține că avertismentele privind un atac al Rusiei împotriva unui stat membru NATO sunt „un nonsens complet”. Totuși, înainte de invadarea Ucrainei, la 24 februarie 2022, Putin, diverși oficiali de la Moscova și rețelele de propagandă ale Kremlinului spuneau că nu există pericol de război și îi ridiculizau pe cei care emiteau avertismente în acest sens. Liderul de la Kremlin a anunțat public lansarea războiului exact în momentul în care trupele sale treceau granița cu Ucraina.

ISW: Rusia se pregătește de un război cu NATO

Potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), o serie de indicatori financiari, economici și militari sugerează faptul că Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict convențional la scară largă împotriva NATO. Acest conflict nu este iminent, dar poate avea loc într-un interval de timp mai scurt decât estimează unii analiști occidentali, subliniază ISW.

În acest sens, Putin mizează pe strângerea rândurilor pe plan intern – politicieni, funcționari, spioni, antreprenori etc. – și dedicării intereselor statului rus indiferent de neplăceri. De asemenea, își dorește crearea unor condiții pentru stabilizarea poziției financiare pe termen lung a Rusiei. În plus, armata rusă este supusă unor reforme structurale atât pentru a susține războiul din Ucraina, cât și pentru a se extinde pe termen lung.

Aceste eforturi sunt implementate pentru un potențial viitor conflict pe scară largă cu NATO, nu doar pentru un război prelungit în Ucraina. Amenințarea rusă depinde în mare măsură însă de resursele financiare pe care Putin le-ar putea aloca războiului, conchide ISW.

ISW reamintește că președintele polonez Andrzej Duda a declarat într-un interviu acordat pe 20 martie pentru CNBC că Vladimir Putin își intensifică eforturile pentru a pune economia Rusiei pe picior de război, astfel încât să poată ataca NATO din 2026 sau 2027.

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a avertizat la începutul lunii februarie că noi informații indică faptul că Rusia ar putea încerca să atace un stat membru NATO în termen de trei până la cinci ani.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *