Compania Ringier către jurnaliști, după încheierea investigației interne în cazul decesului Iuliei Marin: „Întreg colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia și a sprijinit-o în toate modurile posibile”

Compania Ringier către jurnaliști, după încheierea investigației interne în cazul decesului Iuliei Marin: „Întreg colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia și a sprijinit-o în toate modurile posibile”

Auditul independent în redacția Libertatea a durat două luni, a fost efectuat de firma multinațională de avocatură Schoenherr și Asociații SCA și a constat, printre altele, în documentarea actelor oficiale, a emailurilor profesionale și în interviuri cu angajații ziarului și ai companiei.

Într-un email către angajații săi, în română și engleză, compania de presă Ringier a comunicat joi, 6 iulie 2023, că este în posesia concluziilor auditului pe care firma l-a cerut după decesul ziaristei Iulia Marin. Ringier România susține că, în urma auditului, „nu s-a stabilit nicio legătură cauzală între situația profesională a Iuliei Marin și trista ei dispariție”. 

Ringier afirmă că în urma cercetării s-a stabilit că „Dimpotrivă, corect spus ar fi că întreg colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia și a sprijinit-o în toate modurile posibile”. 

<strong>Redacția Libertatea nu a avut acces la concluziile investigației, de aceea publică emailul intern, după ce a avut acceptul conducerii de la Zürich a trustului. </strong>

Firma Schoenherr și Asociații a făcut investigația

Comunicatul Ringier vine la finalul unui proces de audit independent, anunțat la finalul lui aprilie de către compania de publishing cu sediul la Zurich și prezență în 18 țări. 

În România, Ringier editează cotidienele Libertatea și Gazeta Sporturilor și o serie de publicații, printre care ELLE, Unica, Avantaje și VIVA. 

Auditul a fost realizat de firma Schoenherr și Asociații, reprezentanța din România a rețelei regionale de avocatură Schoenherr, cu sediul principal la Viena. Procesul investigativ a constat, din ceea ce cunoaște redacția, în interviuri față în față cu mai mulți membri ai echipei editoriale Libertatea, precum și cu angajați din alte departamente ale Ringier România. Auditorii au avut acces la toate documentele oficiale ale companiei precum și la emailuri, cu conținut profesional, legate de activitatea Iuliei Marin. 

Experiență de 11 ani în presă

Jurnalista Iulia Marin a fost găsită moartă în casa în care locuia în București în ziua de 18 aprilie 2023. Cu o experiență în presă de 11 ani, Iulia avea 32 de ani și se lupta de mai multă vreme cu probleme de sănătate mintală despre care scria public pe Facebook sau pe blog. 

De-a lungul carierei sale, Iulia a lucrat în redacțiile Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și Libertatea, publicând zeci de investigații și reportaje. „Iulia Marin a documentat problemele acestei lumi, dezvăluind prin investigațiile sale corupția și greutățile care ne înconjoară”, a scris fostul jurnalist american Andrew Solomon, cunoscut profesor și autor de psihologie clinică, după dispariția ziaristei din România. 

A-i discredita munca sau a-i invalida perspectiva asupra propriei afecțiuni și asupra realității lumii ar fi o dovadă că suntem orbi în fața unei adevărate surse de inspirație, că abandonăm o introspecție cu adevărat profundă în numele bigotismului.

Andrew Solomon despre jurnalista Iulia Marin:

Campania discriminatorie la RTV pe baza stării de sănătate

La câteva ore după ce Libertatea a făcut publică dispariția ei, miercuri, 19 aprilie, postul România TV a lansat ceea ce CNA avea să sancționeze drept o campanie discriminatorie la adresa Iuliei Marin și a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. În a doua analiză a CNA, recent încheiată, RTV a fost sancționată a doua oară, pentru atacurile la adresa redacției Libertatea.

Una dintre primele idei lansate de postul TV a fost aceea că o jurnalistă cu suferințe psihice nu ar trebui să fie angajată: „Eu nu aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

RTV a susținut că „Iulia Marin a fost ajutată de către Cătălin Tolontan și de către colegi să se sinucidă”.

Moderatorul Victor Ciutacu o prezenta pe Iulia Marin astfel: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine” sau „deontoloagă la virguliță”. 

Într-una dintre scrierile sale, Iulia Marin amintea momente de când era internată în spitalul Obregia și relata cum, dintre cei de acolo, era singura care se putea bucura pentru că lucra. 

Apelul celor 2.000 

În urma acestor emisiuni, Libertatea a lansat joi, 20 aprilie, un apel public pentru stoparea discursului urii practicat  la adresa persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Apelul a fost semnat de peste 2.000 de instituții și persoane: redacții, asociații medicale, organizații nonguvernamentale, personalități publice, medici psihiatri și psihologi, dar și foarte mulți cetățeni. Pe listă s-au aflat și Colegiul Medicilor, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie sau Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie.

Pe 20 iunie, una dintre cele mai importante organizații internaționale, International Press Institute, a publicat un mesaj de susținere a memoriei Iuliei Marin și a redacției: ”IPI susține ziarul independent Libertatea după o campanie rușinoasă de defăimare”. 

Comunicatul Ringier

Pe 6 iulie, Ringier a comunicat încheierea auditului independent în cazul Iulia Marin. Comunicatul a fost distribuit angajaților de către departamentul de resurse umane al Ringier România.

Comunicatul:  

„Dragi colegi,

Din păcate, în luna aprilie 2023, colega noastră, Iulia Marin, a decedat, urmare a unui act de suicid.

Conducerea Ringier România a însărcinat firma de avocatură Schoenherr și Asociații SCA, să efectueze o investigație independentă, cu privire la circumstanțele decesului Iuliei și la perioada în care aceasta a fost angajată a Ringier România.

Concluzia acestui demers a fost că nu s-a stabilit nicio legătură cauzală între situația profesională a Iuliei Marin și trista ei dispariție. Dimpotrivă, corect spus ar fi că întreg colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia și a sprijinit-o în toate modurile posibile.

Sinuciderea Iuliei Marin ne-a afectat și ne-a întristat profund. Am pierdut o colegă talentată și dedicată. Onorând în acest fel memoria regretatei noastre colege, Iulia Marin, ne reafirmam angajamentul de a susține întotdeauna cele mai înalte standarde de integritate jurnalistică și de căutare a adevărului. În egală măsură, vom continua să acordăm spațiu de exprimare și dezbatere în ceea ce privește depresia, în reportajele noastre.

Vă suntem profund recunoscători pentru sprijinul vostru, pe care l-am simțit constant. Căldura extraordinară, generată de manifestarea spiritului de echipă, ne-a emoționat și a creat un incredibil sentiment de unitate. Cu precădere în perioada de hărțuire publică, din partea anumitor instituții media, ați continuat să aveți grijă unii de alții, nu v-ați lăsat distrași, susținând cu tărie atât compania, cât și echipa din care faceți parte.

Pentru toate acestea, permiteți-ne să vă transmitem respectul nostru profund și mulțumiri”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *