Companiile aeriene din Siberia vor să folosească în continuare „tractoarele zburătoare” din epoca sovietică, pe fondul penuriei de piese occidentale | VIDEO

Companiile aeriene din Siberia vor să folosească în continuare „tractoarele zburătoare” din epoca sovietică, pe fondul penuriei de piese occidentale | VIDEO

Două companii aeriene siberiene au cerut guvernului rus să prelungească durata de viață a avioanelor Antonov din epoca sovietică, multe dintre ele vechi de peste 50 de ani, în contextul în care constructorii de avioane din Rusia se străduiesc să acopere golul lăsat de exodul producătorilor străini, relatează joi, 11 ianuarie, Reuters.

Micile avioane An-24 și An-26, cu elice, transportă până la 50 de pasageri și sunt potrivite pentru condițiile dure din Siberia și din nordul îndepărtat al Rusiei. Dar costul întreținerii lor a crescut după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina au afectat investițiile și accesul la piese, spun directorii companiilor aeriene, piloții și experții din industrie.

Sancțiunile, care au interzis livrările de avioane noi și de piese pentru avioane produse de companii precum Boeing și Airbus, au luat prin surprindere industria aviatică din Rusia.

Antonov-urile reprezintă o fracțiune din flota rusă de peste 1.000 de avioane de pasageri, dar solicitarea de a le prelungi durata de viață de la 60 de ani, cât este de obicei, evidențiază problemele pe care le au producătorii interni de avioane pentru a ține pasul cu cererea.

“Este un avion foarte fiabil, toate sistemele funcționează corect, nu există nicio problemă”, a declarat pentru Reuters pilotul companiei Polar Airlines, Konstantin Nazmutdinov. “Este foarte bine adaptat la condițiile din nordul îndepărtat, poate rezista la temperaturi de până la minus 55 de grade Celsius. Au existat chiar cazuri în care am zburat până la minus 60 de grade”, a precizat pilotul.

Modelele Antonov au fost proiectate în anii 1950 și produse la Kiev începând cu anii ’60, dar de aproape un deceniu nu a mai fost fabricat niciunul. În Iakutia, cea mai mare regiune din Rusia, aproape cât India și inima industriei rusești a diamantelor, avioanele sunt cruciale.

Aproape 100 de avioane Antonov au rămas în serviciu, cu o vârstă medie de aproximativ 50 de ani, a declarat Serghei Zorin, director general adjunct al companiei aeriene siberiene Angara. Unele urmează să fie scoase din uz încă din acest an.

“Până în 2030, un sfert din aceste avioane vor fi scoase din uz”, în lipsa unor investiții mai mari în întreținere și reparații, a spus Zorin.

“Este scump, este imposibil să ne permitem acest lucru fără sprijinul statului. Astăzi lucrăm pe o piață în care nu există alternative la An-24 și An-26”, a adăugat el.

Un oficial din cadrul Ministerului rus al Comerțului și Industriei a declarat, la o întâlnire în parlament în noiembrie, că studiază propunerile lui Zorin, susținute de Polar Airlines, ca Antonov-urile să fie folosite până când vor putea fi puse în funcțiune noi aeronave similare, fabricate în Rusia.

Autoritatea aviatică, Rosaviatsiya, nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a face precizări pe acest subiect.

Rusia a distribuit peste 12 miliarde de dolari în subvenții de stat și împrumuturi pentru a-și menține sectorul aviatic pe linia de plutire după introducerea sancțiunilor occidentale, arată o analiză Reuters.

“Tractorul zburător”

Avioanele Antonov nu trebuie neapărat să aterizeze pe piste, ci se pot descurca pe sol sau pe zăpadă. Un avion care transporta 30 de pasageri a aterizat pe un râu înghețat în apropierea unui aeroport din Orientul Îndepărtat al Rusiei la sfârșitul lunii decembrie, din cauza unei erori de pilotaj. Nu s-au înregistrat victime.

“An-24 este, așa cum spunea tatăl meu, un tractor zburător”, a declarat, pentru Reuters, pasagerul Konstantin Semionov pe pista acoperită de zăpadă de pe aeroportul din Iakutsk, un oraș situat la aproximativ 5.000 kilometri est de Moscova. “Zboară, zboară și continuă să zboare. (…) Nu vă fie teamă să zburați cu el, o facem de mult timp”, a mai spus Semionov.

Dar întreținerea Antonov-urilor va înceta în curând să mai fie viabilă din punct de vedere economic, potrivit lui Oleg Panteleev, șeful think tank-ului Aviaport din domeniul aviației.

“Utilizarea în continuare a avioanelor An-24 și An-26 va crește inevitabil prețul orelor de zbor”, a declarat Panteleev. “Menținerea în funcțiune a unei flote îmbătrânite (…) va deveni din ce în ce mai costisitoare”, a adăugat el.

Președintele Vladimir Putin a subliniat, fără să vrea, importanța Antonov-urilor în timpul unei vizite în Orientul Îndepărtat, săptămâna aceasta.

“Plănuisem să zbor în Iakutia”, a declarat Putin miercuri. “Avionul nu poate ateriza acolo. A trebuit să-mi anulez călătoria în Iakutia”, a precizat liderul de la Kremlin.

“Este vorba de un eșec specific cauzat de aranjamentele de transport”, a mai spus Putin, citat de agenția de presă Interfax.

Zorin se așteaptă ca producția în masă a noului avion Ladoga, din aceeași clasă cu An-24 și An-26, să înceapă cel mai devreme în 2027, mai târziu decât prevăd cele mai recente planuri ale guvernului rus.

“An-24 și An-26 au fost și sunt în continuare singurele mijloace de transport de pasageri și marfă în Iakutia”, a declarat Alexei Yevseev, directorul tehnic interimar al Polar Airlines. “Nu există înlocuitor pentru aceste avioane”, a subliniat el.

Toți cei care folosesc aceste avioane au avut probleme cu piesele de schimb și componentele motoarelor în ultimii doi ani, a mai spus Yevseev.

“Acest lucru trebuie să fie rezolvat”, a adăugat el.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *