Concluziile despre bucățile ce pot fi de dronă rusească, găsite în România, comunicate „cu maximă celeritate” după investigații, spune MApN

Concluziile despre bucățile ce pot fi de dronă rusească, găsite în România, comunicate „cu maximă celeritate” după investigații, spune MApN

Ministerul Apărării Naționale a transmis miercuri, 6 septembrie, că „în cursul serii de 5 septembrie” au fost găsite „elemente care pot fi asimilate unor resturi de drone” în județul Tulcea, iar după finalizarea anchetei, rezultatele vor fi comunicate imediat.

„Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României”, a transmis MApN, în primul comunicat de presă după anunțul făcut de ministrul Angel Tîlvăr.

„Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora”, se mai arată în comunicat.

„Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, a precizat ministerul.

Ucrainenii au spus din 4 septembrie că dronele rusești au căzut în România. Bucureștiul a negat

Luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat pe Facebook că drone lansate de Rusia duminică noapte, în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.

Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone.

„Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo. Suntem gata să le împărtășim, dar concluziile finale vor fi trase de autoritățile române, care apoi nu trebuie doar să tragă concluzii, ci și să spună ce vor face mai departe”, a declarat Kuleba.

România, prin intermediul a două ministere, cel al Apărării Naționale și al Afacerilor Externe, a respins „în mod categoric informaţiile” Ucrainei.

Ministrul Apărării a vorbit de „bucăți care pot fi de dronă” pe 6 septembrie

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a fost cel care a declarat miercuri dimineață, 6 septembrie, la Antena 3, că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în care se află și satul Plauru.

„În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a afirmat el.

Întrebat dacă se gândeşte la evacuarea oamenilor din zonă, ministrul a răspuns: „Nu s-a pus problema, pentru că nu sunt elemente care să genereze pericol ca astfel de bucăţi să reprezinte o ameninţare”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a spus că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo și că echipele de investigație ale MApN cercetează o zonă foarte extinsă.

Apoi, la 24 de ore după ce a spus că „am verificat absolut tot și nu am găsit nimic”, președintele Klaus Iohannis a anunțat că dacă se confirmă că bucățile găsite aparțin unei drone rusești, „ar fi o violare gravă a suveranității” României, stat membru NATO.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *