Condiția surpriză impusă de Erdogan pentru a permite aderarea Suediei la NATO, respinsă de Germania

Condiția surpriză impusă de Erdogan pentru a permite aderarea Suediei la NATO, respinsă de Germania

Turcia vrea acum ca statele europene să îi deblocheze negocierile de aderare la UE, un lucru care i-a nemulțumit pe principalii actori politici din coaliția aflată la guvernare la Berlin, scrie cotidianul Die Welt.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat luni o nouă condiție, pentru a permite aderarea Suediei la NATO, completând o listă deja lungă de cereri care nu au nicio legătură directă cu intrarea statului nordic în Alianța Nord-Atlantică.

Adresându-se luni statelor europene, înainte de a pleca la summitul NATO, Erdogan a cerut reluarea negocierilor de aderare la UE.

„Mai întâi deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, apoi vom deschide calea pentru Suedia, așa cum am făcut-o pentru Finlanda”, a spus președintele Turciei.

Declarația vine ca o surpriză, până acum, Erdogan având alte condiții.

El s-a plâns de măsurile insuficiente ale Suediei împotriva „organizațiilor teroriste”, care se referă în primul rând la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), drept principal motiv pentru blocarea aderării Turciei la NATO. În plus, Erdogan a criticat recent aspru arderea Coranului, în timpul unui protest la Stockholm.

Comentatorii au observat de asemenea că Erdogan mai așteaptă și undă verde din partea Washingtonului privind vânzarea de avioane F-16 către Ankara.

Pretențiile privind deblocarea negocierilor de aderare la UE complică și mai mult situația.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat deja împotriva propunerii, luni. Cele două probleme nu au legătură, a declarat Scholz la Berlin, reiterând că Suedia a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la NATO.

Turcia a depus prima cerere de aderare la Comunitatea Economică Europeană – precursoarea UE – în 1987. În 1999, a primit statutul de candidat la aderarea la UE, iar negocierile oficiale de aderare au început în 2005.

După lovitura de stat eșuată împotriva lui Erdogan din 2016, arestările în masă care au urmat și alte încălcări ale drepturilor omului comise de Ankara, UE a suspendat procesul negocierilor, care era oricum în impas.

Alți actori politici importanți de la Berlin au criticat dur solicitarea lui Erdogan.

Ulrich Lechte, expertul în politică externă al liberalilor FDP, aflați la guvernare alături de social-democrații lui Scholz, a calificat drept „ridicole” condițiile președintelui turc.

„Erdogan joacă un joc periculos și ia ostatică o țară întreagă”, a declarat Lechte pentru cotidianul german Die Welt.

„Solicitarea unor discuții privind aderarea la UE venită de la un politician care, de ani de zile, subminează sistematic și permanent valorile europene, precum presa, libertatea de întrunire și libertatea de exprimare, este de-a dreptul ridicolă”, a continuat Lechte.

O poziție la fel de dură a venit din partea celuilalt partid din coaliția de guvernare. Expertul Verzilor în politică externă, Jürgen Trittin, l-a acuzat pe Erdogan de șantaj.

„Ultima îndrăzneală a lui Erdogan arată eșecul politicii Europei și a NATO față de Turcia. Cei care nu îi înfruntă în mod clar pe șantajiști îi încurajează să efectueze noi șantaje”, a declarat Trittin pentru Die Welt.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *