Temperaturile extreme din Italia sunt pe punctul de a doborî un record european în această săptămână

Temperaturile extreme din Italia sunt pe punctul de a doborî un record european în această săptămână

Acesta este primul val de căldură major care afectează Italia în acest an și vine după o primăvară și un început de vară marcate de furtuni și inundații, potrivit The Guardian.

Un anticiclon, o zonă de presiune ridicată, numit Cerberus va face ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării până miercuri, iar insulele Sicilia și Sardinia vor fi cele mai afectate, cu temperaturi de 47-48 grade Celsius.

Recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei a fost doborât la 11 august 2021, când s-a înregistrat o temperatură maximă de 48,8 grade Ccelsius la Floridia, un oraș din provincia siciliană Siracuza.

„Știm că vor fi temperaturi de peste 40C sau 45C”, a declarat profesorul Luca Mercalli, președintele Societății italiene de meteorologie. „Am putea să ne apropiem de record. Oricum ar fi, nivelurile vor fi foarte ridicate”.

Căldura intensă este de așteptat să dureze aproximativ două săptămâni în centrul și sudul Italiei, în timp ce în nord se va diminua ușor.

Numirea anticiclonului după Cerberus, câinele-monstru cu trei capete care în mitologia greacă păzește porțile lumii subterane, nu este o coincidență, a declarat meteorologul Stefano Rossi pentru La Stampa. Cerberus apare în Infernul lui Dante, unde păzește al treilea cerc al iadului.

„Din punct de vedere metaforic, cele trei capete indică cele trei zone climatice principale în care va fi împărțită Italia”, a spus Rossi, adăugând că nivelul de umiditate nu va scădea sub 22 de grade în cea mai mare parte a țării.

De asemenea, un val de căldură se manifestă în Franța, Germania, Spania și Polonia.

În Spania, unde al doilea val de căldură din această vară ar putea aduce temperaturi de până la 44 de grade Celsius în unele părți sudice ale țării, Crucea Roșie a îndemnat oamenii să fie foarte atenți și să îi verifice pe cei mai vulnerabili la temperaturile ridicate, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.

Crucea Roșie face apel la oameni să nu uite să se hidrateze, să evite cafeina și alcoolul și să fie atenți la semnele de insolație, care pot include vărsături, confuzie, piele fierbinte și uscată și leșin.

Biroul meteorologic de stat spaniol, Aemet, a declarat că luni temperaturile ar putea ajunge la 38C în multe părți ale peninsulei iberice, ajungând la 40C în zonele sudice și la 44C în unele părți ale văii Guadalquivir.

Valul de căldură, care ar trebui să dureze până miercuri, ar putea aduce marți temperaturi de până la 43 de grade Celsius în Mallorca și în valea Ebro.

Se estimează că vara trecută, cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa, a provocat peste 20.000 de decese. În Marea Britanie, temperaturile au depășit pentru prima dată 40C.

Schimbările climatice provocate de om fac ca fiecare val de căldură din lume să fie mai intens și mai probabil să se producă. Potrivit unui raport al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, valurile de căldură de anul trecut din Europa ar fi fost practic imposibile fără încălzirea globală.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *