Consecințele hărțuirii pe internet: elevă trimisă în judecată pentru că își jignea colegii pe Instagram. „Dispute adolescentine”, s-a apărat fata

Consecințele hărțuirii pe internet: elevă trimisă în judecată pentru că își jignea colegii pe Instagram. „Dispute adolescentine”, s-a apărat fata

Aproape jumătate din elevii din România sunt victime ale cyberbullying-ului, arată un studiu prezentat publicului la începutul acestui an de către Organizația „Salvați Copiii”, care avertizează că fenomenul reprezintă principala amenințare pentru copii în mediul virtual. Recent, o tânără din Arad a fost chiar trimisă în judecată, fiind acuzată că și-a umilit colegii de liceu, postând comentarii vulgare la adresa lor pe două pagini create pe Instagram și Tellonym. A tulburat liniștea și ordinea publică, spun procurorii. 

17% dintre copii afirmă că au postat sau trimis mesaje jignitoare, într-un studiu recent.

„Nu mi-am imaginat vreodată că se va ajunge la dosar penal ca urmare a postării unor mesaje jignitoare la adresa altor persoane”, a declarat eleva audiată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș, din județul Arad.

Patricia era elevă la Liceul Mihai Veliciu din oraș când i-a venit ideea să creeze două conturi pe rețele sociale diferite, prin intermediul cărora să posteze „bârfe” din școală. De altfel, așa și-a și numit cele două conturi deschise pe Instagram și Tellonym: „Toate bârfele”. Se întâmpla în luna februarie 2021. Tellonym este o aplicație care permite utilizatorilor să-și trimită mesaje anonim. 

Pe cele două pagini, sub anonimat, liceana posta mesaje vulgare și jignitoare despre colegi, indicându-le și numele complete. Erau vizați atât elevi din clasele de gimnaziu, cât și din cele mai mari. În special fete. Patricia scria despre colegele sale, „popularele”, că sunt „nespălate”, sau că întrețin relații sexuale cu băieții în baia școlii. 

Câteva dintre mesajele pentru care eleva a fost pusă sub acuzare:

„H. nu ți-e rușine să umbli cu bărbați prin baie?”
„Am auzit că (A.A. numele elevei este anonimizat) are iubit, săracu iubit el nu vede că îl înșală prin baie la școală”, „Popularele liceului la … în baie”
„Faptul că … are gagic și stă cu băieți în baie mă neliniștește teribil” 
„A.A. face videochat împreună cu B. și R.”
„Faptul că sunt niște bârfitori mă neliniștește teribil”.

Multe alte mesaje nu pot fi reproduse, fiind extrem de vulgare. În unele postări, eleva își atenționa colegii că anumiți elevi „fură bani din genți de la oameni”, „ciordesc de la alți lucruri”, dar și că are „poze nude” cu anumite colege. 

Parchetul: Mesajele au tulburat liniștea și ordinea publică

Procurorii din Chișinău Criș au declanșat anchetă în acest caz după ce părinții elevilor indicați în postări au depus plângere la poliție. În urma cercetărilor, a fost identificată eleva care posta pe cele două pagini. Audiată, eleva, care între timp a absolvit liceul, a susținut că postările erau „o activitate adolescentină” și că, de fapt, „bârfele” online erau obișnuite.

Procurorii nu și-au însușit apărarea elevei, pe care au inculpat-o pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. În opinia Parchetului, „mesajele calomnioase au adus o atingere gravă demnității persoanelor vătămate”, iar prin postarea lor „a tulburat ordinea şi liniştea publică”.Trimisă în judecată pe 31 mai anul acesta, procesul elevei urmează să înceapă la Judecătoria Chișinău Criș. Nici ea, nici cele cinci eleve care au calitate de persoane vătămate nu au formulat excepții. 

Pe 1 septembrie, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea anchetei, dând girul pentru judecarea pe fondul cauzei. 

Creștere alarmantă a hărțuirii copiilor pe internet

Pragul dintre o simplă dispută adolescentină și hărțuirea cibernetică, cyberbulling cum este cunoscută în termeni tehnici, este extrem de fragil, atrag atenția specialiștii. La începutul acestui an, Organizația „Salvați Copiii” a dat publicității rezultatele unui sondaj despre efectele cyberbullyingului: 

40% dintre copii afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet, în creștere față de anul trecut;
Adolescenții/liceenii și fetele afirmă acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată;
77% dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic, pe internet; fetele afirmă într-o măsură semnificativ mai ridicată că petrec peste 6 ore online, comparativ cu băieții.
În 2022, numărul de sesizări primite la linia de raportare esc_ABUZ a fost de 8.804, dintre care 6.092 cu conținut dăunător ilegal, 5.686 afișând imagini sau materiale înfățișând abuz sexual asupra copiilor. 

Un copil din trei dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020 – 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, inclusiv tentative de suicid.

Sondajul a relevat și că cei mici petrec mult timp online – cel puțin 3 ore zilnic, 77% dintre ei. Fetele chiar mai mult, peste 6 ore, comparativ cu băieții. 

„Acest fenomen poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional, social și cognitiv important asupra tuturor copiilor implicați, fie ei victime, martori sau agresori. Este nevoie de strategii la nivel de politici publice prin care drepturile copiilor în mediul online să fie respectate”, a declarat, la prezentarea concluziilor sondajului, Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației „Salvați Copiii”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *