Consecințele scandalului Simion-Șoșoacă: „Dacă acceptăm acest lucru la nivelul Parlamentului, să nu ne mire că pe stradă au loc astfel de agresiuni”

Consecințele scandalului Simion-Șoșoacă: „Dacă acceptăm acest lucru la nivelul Parlamentului, să nu ne mire că pe stradă au loc astfel de agresiuni”

George Simion, liderul AUR, a amenințat-o pe senatoarea independentă Diana Șoșoacă cu agresiunea sexuală și i-a adresat mai multe injurii, pe 19 decembrie. Totul s-a întâmplat în Parlamentul României, unde trebuia să se dezbată proiectul bugetului de stat pe 2024. Ionela Băluță, cercetătoare și profesoară în problematica identității de gen, explică, pentru Libertatea, ce impact au agresiunile asupra femeilor atât în rândul clasei politice, cât și al electoratului. 

„PSD-ul a trimis-o pe această scroafă să facă agitație”, „te agresez sexual” – sunt două dintre reacțiile lui George Simion, președintele formațiunii extremiste AUR, la adresa senatoarei independente Diana Șoșoacă. 

Au venit în urma încercărilor acesteia de a-l filma îndeaproape, al unor injurii ca „fătălău” și  al unor întrebări insistente ale senatoarei de tipul: „de ce plătești articole că te-ai întâlnit cu mine noaptea?”. Asta reiese din filmările care au circulat în spațiul public încă de marți, 19 decembrie, de când a avut loc scandalul în Parlament. În plenul reunit, scrie Libertatea, urma să se dezbată proiectul bugetului de stat pentru 2024. 

În înregistrări se observă și că liderul AUR i-a dat peste mână Dianei Șoșoacă, moment în care aceasta a scăpat pe jos telefonul cu care-l filma.

Plângere penală pe numele lui George Simion

Șoșoacă i-a făcut plângere penală lui George Simion, pentru „lovire, șantaj, amenințare și distrugere” și a cerut ca Simion să fie exclus din Camera Deputaților:

„(…) după aceste acțiuni deputatul ar trebui să fie exclus imediat din Camera Deputaților, deoarece amenințările de agresiune nu pot fi tolerate într-un stat democratic, cred, cu înverșunare, că o persoană ce comite o infracțiune trebuie pedepsită conform rigorilor legii”, se arată în plângerea penală făcută de Diana Șoșoacă.  

„Nu vreau să o scuz pe Șoșoacă pentru că e femeie, să nu văd un comportament foarte agresiv”

Limbajul violent fizic și verbal al lui George Simion nu este o excepție în politica româneacă, amintește Ionela Băluță, cercetătoare și profesoară în problematica identității de gen la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. 

După cum a arătat și Libertatea în primăvara acestui an, deputatele și senatoarele din Parlamentul României se confruntă frecvent cu glume, injurii și comentarii sexiste din partea colegilor politicieni. Ziarul a intervievat atunci peste 30 de femei. 

„Nu vreau să minimizez violența verbală și fizică a lui George Simion și nici nu vreau să o scuz pe Șoșoacă pentru că e femeie, să nu văd că și în cazul ei este un comportament foarte agresiv verbal și fizic”, explică Ionela Băluță.

Specialista subliniază că atât George Simion, cât și Diana Șoșoacă au comportamente și opinii extremiste. Dar scandalul din Parlament afectează pe toată lumea, de la politicieni la electorat. 

Când omul de rând vede că politicienele sunt luate peste picior 

„Sunt trei mari consecințe”, spune Ionela Băluță. „Descurajează femeile să intre în politică, pentru că nu vor să ajungă într-o asemenea situație. Cele care sunt deja nu mai intră în controverse și se diminuează solidaritatea între politiciene pentru că, decât să fii și tu călcată în picioare, mai bine te faci că n-ai văzut violența pe care a suportat-o colega ta. Iar omul de rând vede că în mod constant femeile sunt luate peste picior și înțelege că ele sunt acolo doar să execute”, mai explică specialista. 

Prin urmare, electoratul își pierde încrederea în abilitățile femeilor din politică. Iar Parlamentul transmite acest mesaj de fiecare dată când calcă în picioare sau ignoră opiniile acestor femei, adaugă Ionela Băluță. 

S-a ajuns aici, spune specialista, din cauză că limbajul violent și injuriile sexuale sunt normalizate atât printre politicieni, cât și în societate. „Dacă acceptăm acest lucru la nivelul Parlamentului, nu trebuie să ne mire că pe stradă au loc astfel de agresiuni.” 

Regulament strict și sancțiuni

„Mi-e greu să spun cât sunt intenționate”, spune Ionela Băluță despre tensiunile din Parlament care acaparează agenda politică.

Ține de felul în care ei înțeleg să practice politica: să ocupe spațiul public prin circ și așa să ajungă la electorat.

Pentru a evita astfel de agresiuni împotriva politicienelor în viitor, specialista consideră că e nevoie de un regulament foarte strict și un cod de etică cu o secțiune separată legată de violențele față de femei, de la agresiuni verbale și fizice până la hărțuire sexuală. Dar și de sancțiuni. 

Până la urmă, amintește ea, scandalurile precum cel de marți afectează întregul Parlament. 

„Duc în derizoriu instituția aceasta. Nu putem să arătăm la televizor tipul acela de comportament și pe urmă să avem pretenția ca cetățeanul să aibă încredere în Parlament și să vină să voteze”, încheie profesoara Ionela Băluță.

Contactat de Libertatea pentru un punct de vedere, George Simion nu a răspuns apelurilor. 

Candidează pe același segment de votanți

Într-un sondaj INSCOP, la comanda news.ro, publicat la începutul lunii decembrie pentru alegerile prezidențiale, Diana Șoșoacă a urcat pe locul trei, cu 14,4%. Este urmată de George Simion cu 14 procente. Față de luna septembrie, liderul AUR a scăzut în sondaje cu peste 4%, în timp ce Diana Șoșoacă (SOS România) a crescut cu același procent.

„Se observă faptul că Diana Şoşoacă şi George Simion concurează pe acelaşi segment de votanţi, ceea ce înseamnă că o creştere a unuia determină automat scăderea intenţiei de vot pentru celălalt”, a declarat directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *