Consumul de droguri a explodat în România: Cel puţin un milion de persoane au consumat droguri, potrivit statisticilor

Consumul de droguri a explodat în România: Cel puţin un milion de persoane au consumat droguri, potrivit statisticilor

Consumul de droguri a explodat în România, așa cum o arată ultimele statistici. Sunt cel puţin un milion de persoane care au consumat „cel puţin o dată în viaţă” droguri, potrivit datelor valabile pentru anul 2022.

Expert, despre consumul de droguri în România

Cătălin Ţone, expert antidrog, susține că strategia de luptă împotriva acestui fenomen ţine de prevenţie, combatere şi tratament.

„Este un trend mondial şi european şi România se încadrează pe acest trend. Fenomenul a explodat în România. Avem statistica datând din anul 2022 – cel puţin un milion de persoane care au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, dar cu siguranţă în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion şi jumătate. Nu toate sunt dependenţe, vorbim aici de persoane care probabil doar au debutat, dar cu siguranţă că sunt câteva zeci de mii, sute de mii dependente. Fiecare ţară îşi pregăteşte şi fiecare ţară luptă cu acest fenomen care, în opinia mea, este cel mai complet fenomen social şi îşi perfectează sistemul pe cei trei piloni. Vorbim de prevenire, care este o activitate extrem de complexă, ceea ce facem noi acum; despre combatere, care înseamnă probarea activităţii reţelelor internaţionale de traficanţi, care transportă droguri de la locul de producţie până la consumatorul final, şi vorbim despre un lucru extrem de important, despre tratament, tratarea dependenţei de droguri”, a precizat Ţone, la conferinţa „Dependenţa de droguri”, un eveniment organizat la Casa de Cultură a Studenţilor, potrivit Agerpres.

Potrivit expertului antidrog, România nu a reuşit să îşi perfecteze în ultimii ani aceşti trei piloni de combatere a consumului de droguri:

„România, în ultimii ani, din păcate, nu şi-a perfectat aceşti piloni, nu am fost anticipativi (…) în sensul că nu am investit sume importante de bani, aşa cum au făcut ţările occidentale. (…) Ne-am trezit când au avut loc evenimente grave, care au creat foarte multă emoţie publică, precum a fost cel de la 2 Mai. Atunci ne-am întrebat ce avem, a început discuţia despre drugteste, despre toxicologie, despre prevenire, despre stângăciile în instruirea părinţilor, pentru că este extrem de important ca părinţii să fie instruiţi, pentru că ei sunt cei care au responsabilitatea creşterii şi educării, raţiunea principală. (…) Şi atunci ne-am dat seama că trebuie să ne concentrăm pe această zonă”.

Cătălin Țone a salutat adoptarea proiectului privind Registrul traficanţilor de droguri, de către Camera Deputaţilor.

“Eu cred că politicienii au înţeles acest lucru, dar va trebui să investim şi resurse, pentru că aceste proiecte presupun sume mari de bani. Un alt proiect face referire la construirea a opt centre regionale tip spital, de tratat dependenţa de droguri pe zone”, a mai spus expertul antidrog.

Cât despre legalizarea consumului de droguri, Cătălin Ţone şi-a exprimat îndoiala că România este pregătită în acest sens.

Alina Gorghiu, despre consumul de droguri

Recent, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre problema traficului și a consumului de droguri și a spus că aceste substanțe sunt „ieftine și super-accesibile”.

Ministrul a declarat că „minorii traficanți sunt și ei ca orice persoană anchetată, depinde de tipul de droguri pe care îl comercializează”.

„Problema cu minorii e cea de consum și nu avem infrastructură să avem grijă de ei”, susține Alina Gorghiu.

„Făcute de stat împreună cu privatul, dacă dorește, pe fonduri europene sau naționale, pentru că astăzi drogurile sunt ieftine și superaccesibile, le găsești la orice colț de stradă, dar, din păcate, să tratezi dependența n-ai unde și costă și foarte scump, dacă găsești loc de tratare”, a adăugat ministrul Justiției.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *