Context.ro: Pfizer susține că Guvernul României putea evita procesul de 500 de milioane de euro pentru vaccinurile anti-COVID

Context.ro: Pfizer susține că Guvernul României putea evita procesul de 500 de milioane de euro pentru vaccinurile anti-COVID

Deși autoritățile române au avut la dispoziție patru ocazii în care puteau relaxa contractul de achiziție de vaccinuri anti-COVID-19, încheiat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTech, guvernul de la București ar fi refuzat să participe la cea mai importantă rundă de mediere propusă de compania farmaceutică americană pentru a renegocia condițiile din acordul pentru cumpărarea serurilor de imunizare, scrie miercuri, 10 aprilie, Context.ro, care citează plângerea prin care țara noastră a fost dată în judecată pentru 500 de milioane de euro.

Această ocazie a fost reprezentată de un amendament semnat de Comisia Europeană și Pfizer în mai 2023, care presupunea reducerea numărului de doze contractate de fiecare țară și extinderea livrării, din anul 2023 până în anul 2026.

„Dacă ar fi făcut acest lucru, i-ar fi permis să reducă numărul total de doze achiziționate, să reducă volumele care urmau să fie livrate în 2023 și să repartizeze livrarea dozelor rămase pe perioada 2023 până la sfârșitul anului 2026”, susține Pfizer, în plângere.

Ministerul Sănătății a explicat, pentru publicația citată, că a refuzat să semneze acest amendament din cauza „condițiilor propuse”, respectiv „plata compensatorie a dozelor de vaccin”, fără a preciza, însă, care ar fi fost valoarea acestei plăți.

Executivul comunitar se limitează să menționeaze că există această „plată compensatorie”, pe care un stat membru trebuia să o facă pentru a converti doze de vaccin „obligatorii” în doze de vaccin „opționale”.

Pentru că România a refuzat să semneze acest amendament, țara noastră a rămas cu obligația de a respecta contractul semnat în mai 2021, care presupunea livrarea a 39.099.623 de doze de vaccin anti-COVID ce urmau să ajungă în țară între ianuarie 2022 și iunie 2023.

La nici o lună de la momentul semnării comenzii inițiale, adică începutul anului 2022, România a revenit și a cerut Pfizer să modifice comanda.

Țara noastră a cerut ca 5 milioane de doze să fie relocate Germaniei, 1,5 milioane de doze să fie relocate Ungariei și să existe un schimb de doze cu Portugalia, pentru a amâna termene de livrare. În urma acestor cereri, României trebuia să primească 32.599.623 de doze de vaccin anti-COVID.

Cele 500 de milioane de euro cerute de Pfizer în acest proces reprezintă suma pe care România trebuia să o plătească pentru livrarea a 28 de milioane de doze.

Deși contractul inițial a fost semnat în 2021, când Ministerul Sănătății era condus de Ioana Mihăilă (USR), formularul de comandă și aspectele tratate de Pfizer în această plângere au legătură, mai degrabă, cu mandatul de ministru al lui Alexandru Rafila (PSD), început în noiembrie 2021, notează Context.ro.

Pe 27 iunie 2023, Guvernul a cerut Pfizer o amânare a livrării „pentru o perioadă nespecificată”. „Solicitarea României este cu atât mai surprinzătoare cu cât a decis să nu adere la Amendamentul (…) care tocmai i-ar fi dat posibilitatea de a reduce volumul de doze achiziționate pentru a fi livrate și de a amâna livrarea dozelor rămase, care i-ar fi permis să facă faţă dificultăţilor invocate”, mai arată compania farmaceutică.

Ulterior, Pfizer susține că a cerut reprezentanților României să participe la o mediere, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, pentru a nu ajunge în instanță.

Dar compania susține că Guvernul „nu a răspuns niciodată” la această propunere de rezolvare a situației pe cale amiabilă, astfel că a fost nevoită să apeleze la instanța belgiană.

Ce spune Rafila despre procesul cu Pfizer

Pe 1 aprilie, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că aproximativ 7 milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, iar 3 milioane de doze mai sunt în depozite. În ceea ce priveşte procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le mai cumpere, Rafila a spus că speră să se ajungă la o soluţie.

,,S-au achiziţionat efectiv 36 – 37 milioane de doze, astea sunt doze care s-au şi utilizat. Circa 7 milioane de doze au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, circa 3 milioane de doze mai sunt în depozite. O cantitate de aproape 29 de milioane de doze pentru care exista angajamentul României să le achiziţioneze nu au mai fost achiziţionate, fac oboectul litigiului cu compania Pfizer”, a declarat Rafila, la Euronews.

El a precizat că în proces a fost doar o primă înfăţişare care a dat un nou termen.

,,Eu sper să găsim o soluie până la urmă, poate o soluţie negociată (…) Am aruncat destule vaccinuri. Unii dintre producători au fost extrem de corecţi şi înţelegători şi nu au mai continuat solicitările de achiziţionare de vaccin. Moderna de exemplu a încheiat contractul şi nu a mai solicitat achiziţionarea”, a mai spus Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Hepta.ro

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *