Controversatul coleg al Ursulei von der Leyen, numit chiar de președinta Comisiei Europene ca trimis special pentru IMM-uri, a demisionat. Era acuzat de favoritism

Controversatul coleg al Ursulei von der Leyen, numit chiar de președinta Comisiei Europene ca trimis special pentru IMM-uri, a demisionat. Era acuzat de favoritism

Markus Pieper a demisionat din funcția plătită cu 17.000 de euro pe lună, cu doar câteva ore înainte să înceapă munca, pe fondul acuzațiilor de favoritism.

Markus Pieper a demisionat din funcția de 17.000 de euro pe lună

O dispută care amenință să eclipseze campania Ursulei von der Leyen pentru al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene s-a încheiat după ce un coleg german din partidul său Uniunea Creștin Democrată a renunțat la noul său rol de trimis special al ei pentru întreprinderile mici.

Markus Pieper a demisionat din funcția de 17.000 de euro pe lună cu câteva ore chiar înainte de a începe marți noul loc de muncă, după presiunile deputaților europeni și comisarilor europeni care au adus acuzații de favoritism.

Oponenții, printre care comisarul francez Thierry Breton și diplomatul șef al UE, Josep Borrell, au cerut ca procesul de numire să fie revizuit, susținând că Pieper nu a fost pe primul loc în procesul inițial al interviurilor.

Pieper a declarat într-un comunicat: „Am trecut cu succes printr-o procedură de selecție foarte solicitantă. Dar faptul că comisarul Breton, dintre toți oamenii, care până acum a fost responsabil pentru IMM-uri și reducerea birocrației, pune acum în discuție procedura este o glumă proastă și el este motivat exclusiv de politica de partid.

Așa cum Breton mi-a boicotat în prealabil preluarea mandatului în cadrul comisiei, în prezent nu văd nicio posibilitate de a-mi îndeplini așteptările legitime asociate mandatului. Lucrurile vor arăta diferit după alegerile europene cu noile majorități.”

Un oficial apropiat al lui Breton a declarat pentru Politico: „Acuzațiile de boicot sau de influențe politice din partea comisarului Breton sunt ridicole”.

Scandalul o face pe Ursula von der Leyen să pară mai vulnerabilă decât se credea

Aliații lui von der Leyen au spus că scrisoarea care se opune numirii lui Pieper semnată de Breton și Borrell, împreună cu Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturile sociale, și Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, este politică.

Aceștia au spus că Pieper a fost pe primul loc în interviurile care au urmat unei cereri scrise și au spus că Breton și celorlalți comisari au avut ocazia înainte de numire să ridice obiecții, dar nu au făcut-o.

Este a doua oară în nouă luni când o numire de top la Bruxelles a fost anulată. În iulie anul trecut, economistul american Fiona Scott Morton a anunțat că nu-și va ocupa locul în comisie, după obiecțiile lui Emmanuel Macron conform cărora postul ar fi trebuit să revină unui candidat UE.

„Piepergate”, așa cum a devenit cunoscut la Bruxelles, e un scandal care mocnește de două săptămâni și e o dovadă că von der Leyen, considerată anterior un candidat sigur pentru unul dintre cele mai influente locuri de muncă din Bruxelles, poate încă să se clatine.

Se așteaptă ca statele membre să o susțină pe von der Leyen în calitate de candidat la președinție după alegerile din iunie, dar aceasta va avea în continuare nevoie de o majoritate de 361 de europarlamentari în parlamentul european. În urmă cu cinci ani, ea a fost aleasă cu o marjă de doar nouă voturi.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: „Președinta Comisiei Europene respectă și regretă decizia lui Markus Pieper de a nu-și prelua postul de reprezentant pentru IMM-uri”. Acesta a adăugat că von der Leyen a decis să suspende procesul de selecție până după alegerile UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *