Costul zdrobirii Hamas, așa explică oficialii militari israelieni numărul uriaș de victime din Fâșia Gaza

Costul zdrobirii Hamas, așa explică oficialii militari israelieni numărul uriaș de victime din Fâșia Gaza

Numărul mare de victime civile reprezintă costul campaniei intense a Israelului de distrugere a Hamas în Fâșia Gaza și al strategiei de război urban pe care au adoptat-o miitanții grupării islamiste, au declarat oficialii militari israelieni, în fața îngrijorărilor internaționale tot mai mari față de numărul impresionant de victime în urma bombardamentelor efectuate de armata israeliană, scrie marți, 19 decembrie, Reuters.

Israelul a aruncat în luptă mii de tone de muniții în ultimele zece săptămâni, lăsând în ruine îngusta fâșie mediteraneană și ucigând aproape 20.000 de oameni, iar alte persoane se crede că sunt prinse sub clădirile prăbușite, spun oficialii din Gaza. Alți peste 50.000 de oameni au fost răniți, iar serviciile de asistență medicală funcționează la un nivel minim în enclava palestiniană asediată.

Vorbind luni la baza aeriană Palmachim, situată la 45 de kilometri de Gaza, doi oficiali au declarat că Israelul a recunoscut că, înainte de fiecare atac, costul în pierderea de vieți civile a fost pus în balanță cu o evaluare a avantajului militar.

Unul dintre oficiali, consilier juridic al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a declarat că forțele aeriene efectuează “mii și mii de atacuri și adesea atacuri care necesită o putere de foc mare” pentru a străpunge tunelurile Hamas de sub Gaza.

“Într-adevăr, în mod tragic, acest lucru are ca rezultat un număr mare de victime civile”, a declarat oficialul, în cadrul unui briefing de presă la baza aeriană, de unde dronele militare gri pleacă zilnic pentru a efectua bombardamente.

Armata israeliană a cerut ca numele celor doi oficiali să nu fie dezvăluit, din motive de securitate.

Principalul obiectiv de război al Israelului este de a dezmembra capacitățile militare ale Hamas pentru a preveni noi atacuri după ce militanții islamiști au ucis pe 7 octombrie 1.200 de persoane, în principal civili, și au luat sute de ostatici.

A fost cea mai sângeroasă zi de violențe din istoria de 75 de ani a Israelului, iar ferocitatea atacurilor și multiplele relatări de violuri și mutilări au zguduit statul evreu până la temelie.

Dar pierderea de vieți omenești în enclava palestiniană a erodat sprijinul global după zece săptămâni de vărsare de sânge, iar Israelul se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a reduce ofensiva. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut luni omologului său israelian, Yoav Gallant, ca ISF să reducă răul provocat civililor.

Protejarea civililor din Gaza este atât “o datorie morală, cât și un imperativ strategic”, a declarat Austin, avertizând că violența excesivă generează resentimente care ar avantaja Hamas și ar face și mai dificilă coexistența pașnică pe termen lung.

Franța, Marea Britanie și Germania și-au adăugat duminică vocile la apelurile pentru încetarea focului, în timp ce președintele american Joe Biden a calificat săptămâna trecută bombardamentele ca fiind efectuate “la întâmplare”.

Ca exemplu al victimelor civile din Gaza, un bombardament a ucis marți 19 persoane din două familii locale în timp ce dormeau acasă, în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, inclusiv femei, copii și doi bebeluși, au anunțat autoritățile sanitare din Gaza. Bomba a lăsat un crater adânc și dărâmături în locul unde se afla înainte o clădire mare.

“Nu am văzut niciodată astfel de arme. M-am născut în 1950, nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Mohammed Zurub, a cărui familie a pierdut 11 membri în urma bombardamentului. El l-a calificat drept “un act barbar”.

Solicitată să comenteze atacul, armata israeliană a susținut că a luat măsurile de precauție fezabile pentru a atenua daunele provocate civililor în conformitate cu dreptul internațional.

Duminică, Ghazi Hamad, un înalt oficial Hamas, a declarat că Israelul “bombardează fără discriminare școli și corturi care adăpostesc sute de mii de persoane strămutate și spitale protejate de dreptul umanitar internațional”.

Consilierul juridic israelian a afirmat că spitalele pot deveni o țintă militară legitimă atunci când sunt folosite de combatanți. Hamas neagă faptul că operează din interiorul unor infrastructuri civile precum spitalele sau școlile.

Rata victimelor civile: 61% în luna octombrie

Vorbind alături de Austin în cadrul unei conferințe de presă, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele israeliene operează atât în mod legal, cât și “pentru a diminua daunele aduse populației civile”.

Yagil Levy, expert în relații civil-militare la Open University din Israel, a calculat că rata victimelor civile în război a fost de aproximativ 61% în octombrie, aproape dublu față de conflictele anterioare din Gaza.

El a spus că acest lucru ar putea indica faptul că regulile de deschiderea a focului sunt interpretate mai flexibil, pentru a diminua riscul la adresa forțelor terestre israeliene “prin provocarea mai multor morți părții adverse”.

Oficialii au precizat că obiectivul de război al guvernului israelian de a distruge Hamas înseamnă că această campanie este mai intensă decât în conflictele anterioare, în care scopul era de a descuraja gruparea islamistă palestiniană să mai comită atacuri.

Oricare ar fi motivul, Israelul “nu a câștigat inimile și mințile”, a declarat Levy, susținând că singura soluție pe termen lung este o alternativă politică.

Din cauza numărului mare de bombe, Israelul nu putea întotdeauna să avertizeze înaintea atacurilor, motiv pentru care a apelat la evacuări în masă ale zonelor de conflict, a precizat consilierul juridic citat.

Mulți dintre cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza și-au părăsit locuințele de mai multe ori la instrucțiunile armatei israeliene, transmise prin pliante, la radio și prin intermediul rețelelor sociale, prin care li s-a cerut să evite zonele care urmau să fie bombardate.

Un alt oficial militar israelian de rang înalt a declarat că Israelul planifică în prealabil 90% din raidurile sale zilnice de bombardament asupra Gaza. Oficialii au precizat că planificarea prealabilă implică un proces în zece etape pentru a evalua dacă o țintă are valoare militară și proporționalitatea răspunsului, printre altele.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a susținut că armata întrerupe atacurile atunci când observă o prezență civilă neașteptată și alege ce muniție să folosească pentru fiecare țintă, pentru a evita daunele inutile. Autoritățile din Gaza estimează că 60% din case au fost avariate de ofensiva israeliană.

“Știm că este greu, dar încercăm să salvăm vieți”, a afirmat Hagari.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *