Cu ce se poate acri ciorba. Sfaturi pentru toate tipurile de ciorbă

Cu ce se poate acri ciorba. Sfaturi pentru toate tipurile de ciorbă

Ciorba este cu siguranță unul dintre cele mai populare feluri de mâncare românești, are o istorie destul de lungă și rețetele sunt adaptate în funcție de regiune, dar și de gusturile personale. Așadar, dacă te întrebi cu ce se poate acri ciorba, vei găsi diferite răspunsuri, în funcție de zona în care vei întreba. Iată unele dintre cele mai utilizate metode de a acri ciorba:

Despre ciorbă

Ciorba este unul dintre cele mai vechi preparate de pe plaiurile mioritice, care se găsește însă și la vecinii noștri. Ciorba este adesea servită ca prim fel în meniurile românești, în special în timpul iernii sau în zilele reci, datorită caracterului său revigorant și sățios.

De-a lungul timpului, ciorba a fost influențată de numeroase culturi și bucătării, inclusiv cea turcească, maghiară și slavă. Aceste influențe au contribuit la diversitatea sa de arome și ingrediente.

Potrivit Wikipedia, cuvântul ciorbă provine din limba turcă – çorba, care la rândul lui este un împrumut din persană – sorbă. Cuvântul este compus din šōr care înseamnă „sărat, cu gust de saramură” și bā, care înseamnă „tocană”.

În România, fiecare regiune are propriile sale tradiții și rețete de ciorbă. De exemplu, ciorba de perișoare este populară în sudul țării, în timp ce în Moldova este apreciată ciorba rădăuțeană, iar în Transilvania mai degrabă supa gulaș.

Ciorba poate fi făcută cu o varietate de ingrediente, inclusiv carne de porc, vită, pui, pește sau legume precum varza, roșiile și cartofii. De asemenea, poate fi condimentată cu ierburi aromatice precum leușteanul, pătrunjelul sau tarhonul.

Cu ce se poate acri ciorba

Cu ce se poate acri ciorba

Chiar dacă supele sunt apreciate în lumea întreagă și chiar și la noi, pentru români nimic nu se compară cu o ciorbă acră, bine făcută.

Ciorba românească poate fi acrită în mai multe moduri, fiecare dintre ele aducând o notă distinctă de arome și texturi.

Ciorba este caracterizată de gustul său acru, care poate proveni de la diverse ingrediente, cum ar fi borsul, oțetul sau zeama de varză.

Iată care sunt cele mai populare modalități de a acri ciorba:

Ciorbă acrită cu borș

Borșul este cu siguranță una dintre mai folosite metode de a acri ciorbele și este și printre cele mai sănătoase. Borșul de casă este un leac minunat pentru pentru combatera anemiei, oboselii și este minunat pentru creșterea imunității. Este foarte bogat în vitaminele din complexul B, inclusiv vitamina B12, precum și minerale: calciu, seleniu, zinc, magneziu. Este considerat leac pentru digestie fiindcă în timpul fermentației se produc acizi organici și enzime vii.

De fapt, mulți români beau adesea borș acru direct dintr-un pahar pentru nenumăratele sale beneficii pentru sănătate.

Ce tipuri de ciorbă se pot acri cu borș

Borșul poate acri orice tip de ciorbă, de la cele de legume, până la cele de vită, ciorbe de pui, porc, pește sau perișoare. Borșul dă un gust acrișor delicios ciorbelor de orice fel. Pentru a te bucura din plin de aroma sa, este bine ca înainte de a acri ciorba cu el, să-l fierbi separat într-o cratiță și apoi să-l torni fierbinte în ciorbă, unde îl mai în câteva clocote.

Cum se face borș de casă

Ingrediente

500 grame de tărâțe de grâu
100 grame pâine de grâu sau pâine neagră
3 linguri de făină de porumb
2 tulpini de lobodă verde
6-8 frunze de cireș sau de vișin
5 litri de apă caldă (fierbinte, dar nu clocotită)

Mod de preparare

Într-o oală mare, se adaugă aproximativ 250 de grame de tărâțe de grâu și pâinea, fărâmițată în bucăți mici. Se adaugă o cantitate mică de apă rece, cât să se umezească compoziția și să se obțină o consistență groasă și omogenă.

Acoperă vasul cu un capac și lasă-l să stea la temperatura camerei timp de aproximativ două zile. Ar trebui să fie suficient timp pentru ca acesta să fermenteze. Aceasta este prima parte a preparării borșului acru final.

Adaugă restul de tărâțe de grâu, făina de porumb, tulpinile de leuștean și frunzele de cireș într-o oală mai mare. Se amestecă bine.

Se toarnă peste ele 4-5 litri de apă fierbinte, se amestecă din nou compoziția și se lasă să stea la temperatura camerei încă o zi. Amestec-o din nou de cel puțin două-trei ori în acea zi.

Începe să guști periodic lichidul până când simți gustul acru dorit. Poate dura între 15 și 24 de ore.

Cerne lichidul printr-o cârpă de bumbac densă și apoi toarnă-l în pahare sau borcane. Închide recipientele și pune-le în frigider.

Poate fi păstrat în acest fel până la una-două săptămâni, până când începe să-și schimbe culoarea. Prepară borșul acru doar în vase de sticlă sau de lut. Sursă reteta- viva.ro.

Ciorbă acrită cu zeamă de varză

Ciorbă acrită cu zeamă de varză

Zeama de varză este obținută prin fermentarea verzei murate, care este una dintre cele mai apreciate murătutri românești și cea se folosește la un alt preparat iubit de români, sarmalele. Zeama de varză este însă folosită în bucătăria românească și pentru a acri ciorbele.

La fel ca și borșul, și zeama de varză are numeroase beneficii pentru sănătate.

Varza murată și zeama de varză conțin multe probiotice, adică bacterii benefice, care asigură protecția intestinelor de acțiunea toxinelor. De asemenea, probioticele pot îmbunătăți digestia și reglează tranzitul intestinal.

Aceleași probiotice au un rol important în întărirea sistemului imunitar, prevenind astfel apariția virozelor sau a altor probleme de sănătate, precum infecțiile tractului urinar. Varza murată este bogată și în fier și vitamina C, ambele contribuind la menținerea unui sistem imunitar puternic.

Ce tipuri de ciorbe se pot acri cu zeamă de varză

Dacă întrebi cu ce se poate acri ciorba, mulți români ar spune că zeama de varza este bună și ea în orice fel de ciorbă. Totuși, cel mai frecvent, ciorbele care se acresc cu zeamă de varză sunt cele mai grase. De exemeplu ciorbele de oase, ciorbele de porc sau ciorbele de afumătură.

Ciorbă acrită cu suc de roșii

Sucul de roșii reprezintă și el o modalitate de a acri ciorbele, însă gustul său nu este la fel de intens precum cel al borșului sau zemei de varză. Ba dimpotrivă, sucul de roșii are un gust blând, chiar ușor dulceag. Însă nu este deloc de neglijat, pentru că și el are numeroase beneficii pentru sănătate.

Ce ciorbe se pot acri cu suc de roșii

Dacă ești o persoană care nu iubește gustul acru neapărat, atunci sucul de roșii este varianta ideală pentru tine, îl poți folosi la orice fel de ciorbă. Dacă nu este cazul tău acesta, sucul de roșii este mai degrabă potrivit pentru ciorbele mai dulcegi, cum sunt cele de fasole sau de alte legume, precum și pentru supa gulaș.

Ciorbe acrite cu oțet sau cu lămâie

Oțetul și lămâia sunt și ele folosite pentru a acri ciorbele românești, însă nu-s la fel de populare precum borșul și zeama de varză. O excepție o pot reprezenta însă ciorba de burtă și ciorba de pui a la grec, care se potrivesc mai bine a fi acrite cu oțet sau lămâie. Dincolo de acestea însă, se mai acresc cu oțet și ciorba rădăuțeană sau cele din zona Ardealului.

Alte ingrediente cu care se poate acri ciorba

În funcție de regiune, ciorbele se mai pot acri și în alte moduri și merită încercat fiecare dintre ele.

Ciorbă acrită cu bulion de corcodușe

O altă modalitate populară în anumite regiuni este cea prin care se acresc ciorbe cu diverse fructe verzi: corcodușe, caise, struguri, agrișe.

Acestea se adaugă ca atare sau sub formă de pastă. Se adaugă în ciorbe spre final și se pot îndepărta în timpul servirii.

Cel mai cunoscut preparat pentru acrit ciorbele este bulionul de corcodușe. Acesta se prepară prin fierberea corcodușelor în apă cât să fie acoperite, apoi pasate și asezonate cu sare, după gust.

Ciorbe acrite cu lapte bătut sau iaurt

Laptele bătut, acru, și iaurtul sunt ambele bune digestive, atunci când sunt mâncate ca atare. Însă atunci când le punem în ciorbele fierbinți se pot brânzi foarte ușor. Dacă vrem să le folosim la acrit ciorba, este nevoie să le amestecăm treptat cu câte putină supă fierbinte, până se apropie de temperatura din oală și abia apoi se toarnă în supă, în fir subțire, amestecând continuu pentru omogenizare.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *