Cum a ajuns Laura Codruța Kovesi principalul subiect de dispute în campania electorală din Croația

Cum a ajuns Laura Codruța Kovesi principalul subiect de dispute în campania electorală din Croația

Șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi, a devenit unul dintre subiectele fierbinți din campania electorală din Croația din cauza celei mai recente dispute dintre EPPO și guvernul lui Andrej Plenković, potrivit Euractiv.

Laura Codruța Kovesi principalul subiect de dispute în Croația

Deși au existat dezacorduri în trecut, punctul central al celei mai recente dispute este cazul „Facultatea de Geodezie”, care a fost raportat pentru prima dată de portalul croat Telegram.

Potrivit Telegram, ministrul Culturii Nina Obuljen Koržinek a plătit aproximativ 2,5 milioane de euro Facultății de Geodezie din Zagreb pentru imagini 3D ale clădirilor după cutremurele care au lovit în mod repetat Zagrebul și Croația Centrală în 2020, fără o licitație publică. Aceștia susțin că suma a fost plătită în exces de mai multe ori, potrivit Telegram.

La sfârșitul anului trecut, EPPO a pus sub acuzare 29 de persoane și o companie pentru suspiciunea de fraudă a subvențiilor. Anchetatorii au descins în Ministerul Culturii la sfârșitul lunii ianuarie.

Guvernul a spus însă că banii pentru înregistrarea clădirilor au fost plătiți din fonduri croate, nu UE și că EPPO nu are nicio competență. Același lucru a fost repetat luni de Obuljen Koržinek și Plenković.

„Aici s-a stabilit de necontestat că nici măcar un cent din bugetul comun al UE nu a fost cheltuit sau plătit pentru proiectul de imagistică 3D. Acest lucru ne spune că sunt bani de la bugetul croat, ceea ce înseamnă că Uskok (Oficiul Croat pentru Reprimarea Corupției și Crimei Organizate) este responsabil pentru acest lucru”, a spus Plenković luni.

Obuljen Koržinek a subliniat că este în interesul guvernului să investigheze „dacă cineva a folosit sau a intenționat să utilizeze abuziv fondurile alocate pentru reconstrucție și măsuri de urgență”.

Dar EPPO nu crede așa. În mai multe rânduri în ultimele luni, aceștia au spus că biroul european este responsabil de „cazul Facultății de Geodezie” și că nu intenționează să renunțe la el.

Acuzațiile lansate de șefa Parchetului European

În weekend, Kovesi a făcut un pas mai departe. Procurorul șef european a declarat duminică televiziunii N1 că acesta a fost un caz pentru EPPO și, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre afirmația lui Plenković că EPPO nu este competent în acest caz, ea a apreciat că este un caz clasic de „ridicare a unei cortine de fum”. .

„Dacă trebuie să comentez, m-aș referi la experiența mea anterioară în România. Am văzut deja o astfel de mișcare. Este un exemplu de manual al politicienilor care creează o cortină de fum în fața cetățenilor. „Dragi cetățeni, nu contează dacă a existat o fraudă, întrebarea este cine este la conducere”, a spus Kövesi pentru N1.

Plenković și Obuljen Koržinek au respins afirmațiile conform cărora guvernul „ ridică cortine de fum”.

Opoziţia, pe de altă parte, a apreciat luni că Plenković se teme de arestarea lui Obuljen Koržinek şi de aceea doreşte alegerile acum.

Acest lucru arată deja că problema activităților EPPO în Croația și relația cu Kövesi va fi pe ordinea de zi în campania electorală. Croația se va confrunta în curând cu trei cicluri electorale – pentru parlament, Parlamentul UE și șeful statului.

„Acesta este un conflict complet inutil pe care Plenković nu-l poate câștiga. Kövesi nu va ceda”, a evaluat politologul Euractiv și sociologul Anđelko Milardović.

Pe de altă parte, o sursă cu cunoștințe excelente despre scena politică croată a declarat în urmă cu câteva zile pentru Euractiv că nu ar fi surprinsă dacă Plenković alimentează conflictul cu Kövesi, deoarece acesta îi întărește poziția în cadrul HDZ și în fața alegătorilor săi în ajunul alegerilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *