Cum a ajuns Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, să se răzgândească și să spună „da” ajutorului militar pentru Ucraina (NYT)

Cum a ajuns Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, să se răzgândească și să spună „da” ajutorului militar pentru Ucraina (NYT)

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, s-a răzgândit în legătură cu aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina – după ce luni de zile a refuzat să supună la vot proiectul de lege privind acest sprijin fără să fie adoptate și măsuri de securizare a frontierei sudice a SUA, în chestiunea migrației – după ce a analizat informațiile serviciilor secrete și relatările privind crimele de război comise de ruși, relatează duminică, 21 aprilie, publicația americană The New York Times (NYT), preluată de Ukrainska Pravda.

“Timp de câteva săptămâni după ce Senatul a adoptat un pachet de ajutor extins pentru Ucraina, Israel și Taiwan, președintele Mike Johnson a agonizat în legătură cu întrebarea dacă și cum va adopta Camera Deputaților legislația pentru finanțarea acestui pachet, ceea ce aproape sigur va înfuria aripa dreaptă a partidului său și l-ar putea costa postul”, scrie NYT.

Johnson s-a întâlnit cu oficiali de top din domeniul securității naționale, inclusiv cu directorul CIA, William Burns, în Biroul Oval pentru a discuta informații clasificate și a organizat numeroase întâlniri cu grupuri de republicani din diferite districte pentru a înțelege atitudinea alegătorilor lor față de finanțarea Ucrainei.

În cele din urmă, când planul său de a colabora cu democrații pentru a deschide calea aprobării pachetului pentru Ucraina s-a lovit de opoziția republicanilor ultraconservatori care au amenințat că îl vor demite, Johnson, un creștin evanghelic, “a cedat și s-a rugat pentru a primi îndrumare”, potrivit NYT.

“Vreau să fiu de partea bună a istoriei”, își amintește parlamentarul Michael McCaul, reprezentant al Texasului în Cameră și președintele Comisiei pentru afaceri externe, că a spus Mike Johnson.

Decizia lui Johnson de a-și risca funcția de președinte al Camerei Reprezentanților pentru a supune la vot sâmbătă proiectul de lege privind ajutorul extern în valoare totală de 95 de miliarde de dolari SUA a fost punctul culminant a ceea ce NYT descrie ca fiind “remarcabilul arc personal și politic” al politicianului republican.

“Istoria ne judecă pentru ceea ce facem”, le-a spus Johnson reporterilor săptămâna trecută, la Capitoliu. “Acesta este un moment critic acum. Aș putea să iau o decizie egoistă și să fac ceva diferit. Dar eu fac aici ceea ce cred că este corect. Cred că furnizarea de ajutor letal Ucrainei în acest moment este de o importanță critică”, a precizat președintele Camerei Reprezentanților.

Johnson a atribuit, în parte, schimbarea sa de opinie informărilor pe care le-a primit din partea serviciilor secrete americane.

“Chiar cred în informațiile primite”, a spus Johnson. “Cred că Vladimir Putin ar continua să mărșăluiască prin Europa dacă i s-ar permite. Cred că s-ar putea îndrepta apoi spre țările baltice. Cred că el ar putea avea o confruntare cu Polonia sau cu unul dintre aliații noștri din NATO”, a adăugat Johnson.

Persoane familiarizate cu discuțiile au declarat pentru NYT că una dintre cele mai importante ședințe de informare a avut loc în februarie 2024 în Biroul Oval, când liderii Congresului s-au întâlnit cu președintele american Joe Biden pentru a discuta despre finanțarea guvernamentală și ajutorul pentru Ucraina.

În timpul întâlnirii, Burns și alți oficiali de top din domeniul securității naționale au încercat să îl convingă pe Johnson că Ucraina rămâne rapid fără muniție și că, dacă apărarea antiaeriană ucraineană nu va mai fi întărită cu armament american, consecințele ar fi grave.

Convins că vor ajunge la modul său de gândire, Johnson i-a îndemnat în repetate rânduri pe republicanii care se opuneau finanțării Ucrainei să acorde atenție acelorași informări din partea serviciilor secrete.

Johnson a fost, de asemenea, impresionat de relatările pe care le-a auzit în cadrul întâlnirilor cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali despre suferința și distrugerile pe care forțele ruse le-au dezlănțuit în Ucraina. Acest lucru l-ar fi făcut pe Johnson să reflecteze puternic la “simțul credinței creștine”.

În timpul unei întâlniri cu anumiți parlamentari americani, Johnson “a spus destul de clar că, dacă nu rezolvăm acest lucru în aprilie, ar putea fi prea târziu pentru Ucraina”, a povestit republicanul Don Bacon, reprezentant în Cameră al statului Nebraska.

Sâmbătă, Camera Reprezentanților a SUA a aprobat un proiect de lege care prevede acordarea unui ajutor militar de aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 311 parlamentari votând în favoarea proiectului și 112 “împotrivă”.

Proiectul de lege va fi acum înaintat Senatului SUA ca amendament la proiectul de lege privind ajutorul extern, care a fost adoptat de senatori în februarie. Acest lucru ar trebui să simplifice procedura de aprobare a pachetului în Senat.

Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a anunțat că senatorii americani vor veni din vacanță marți, 23 aprilie, pentru a dezbate și vota cu privire la ajutorul acordat Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a promis că va aproba sprijinul militar pentru Kiev și le-a cerut senatorilor să-i trimită “rapid” legea pe birou, pentru a o promulga.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *