Cum a judecat TAS vinovăția Simonei Halep

 Simona Halep și toți cei care i-au fost alături în această inadmisibil de lungă perioadă de coșmar petrecută după ce ITIA a dictat o suspendare pe patru ani pentru dopaj sunt în culmea fericirii. Deși multă lume era sceptică privind șansele ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) să anuleze sau să diminueze durata sancțiunii, iată că toți cei trei judecători au avut o opinie unanimă, inclusiv cel care fusese numit de ITIA: Simona Halep are doar vina de a fi fost neglijentă, dar nu s-a dopat cu bună știință. Drept urmare, TAS a dispus imediat ca perioada de suspendare să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, cee ace înseamnă că aceasta a expirat deja în 6 iulie 2023, fără ca românca să fi putut reveni pe teren!

Cei trei judecători TAS, Annabelle Bennett (Australia), președinta completului, americanul Jeffrey G. Benz (arbitrul ales de Simona Halep) și germanul Ulrich Haas (arbitrul desemnat de ITIA) au decis de comun acord că suspendarea pe patru ani nu are nici o justificare. Simona Halep a fost reprezentată la TAS de doi avocați, americanul Howard Jacobs și românul Bogdan Stoica, precum și de juristul elvețian Claude Ramoni, specialist în litigii comerciale și sport, asociat cu spaniolul Jorge Ibbarola, recunoscut pentru conexiunile foarte puternice la TAS.

Simona Halep a fost victima unei contaminări involuntare cu produsul dopant

TAS a stabilit că  Simona Halep a încălcat neintenționat regulile antidoping și că a dovedit, cu probabilitate, că roxadustatul a intrat în corpul său prin consumul unui supliment alimentar contaminat. TAS a încadrat cazul Simonei Halep la următoarele prevederi din Codul WADA, în baza cărora suspendările pentru dopaj ale sportivilor pot fi reduse :

-În cazurile în care sportivul sau altă persoană poate dovedi atât lipsa vinovăţiei sau neglijenţei semnificative, cât şi faptul că substanţa interzisă detectată, alta decât o substanţă de abuz, provine dintr-un produs contaminat, atunci sancţiunea va fi sub formă de mustrare şi fără perioadă de suspendare, până la un maximum de 2 ani de suspendare, în funcţie de gradul de vinovăţie a sportivului sau a altei persoane

-administrarea unei substanțe interzise de către medicul personal sau antrenorul sportivului fără divulgarea către sportiv (Sportivii sunt responsabili pentru alegerea personalului medical și pentru informarea personalului medical că nu li se pot administra nicio substanță Interzisă);

-sabotarea alimentelor sau băuturilor Sportivului de către soț, antrenor sau altă Persoană din cercul de asociați al Sportivului (Sportivii sunt responsabili pentru ceea ce consumă și pentru comportamentul acelor Persoane cărora le încredințează accesul la alimentele și băuturile lor).

”După ce a luat în considerare, cu atenţie, toate probele prezentate, comisia TAS a determinat că Simona Halep a dovedit, cu probabilitate, că roxadustatul a intrat în corpul său prin consumul unui supliment alimentar contaminat pe care îl folosise în zilele dinainte de 29 august 2022 şi că roxadustatul, cum s-a dovedit în proba sa, a provenit din produsul contaminat.

În consecinţă, comisia TAS a determinat că Halep a dovedit că încălcarea regulilor antidoping a fost neintenţionată. Deşi comisia a considerat că Simona Halep are o anumită vină sau este vinovată de neglijenţă pentru violările regulamentului antidoping, deoarece nu a avut destulă grijă când a utilizat suplimentul Keto MCT, a concluzionat că vina sa nu este una semnificativă, se menționează în decizia TAS.

A fost anulată proba de sânge

Totodată s-a luat și o a doua decizie favorabilă Simonei.  Tribunalul de Lausanne a anulat proba de sânge. ”Contrar raţionamentului primei instanţe, completul CAS a stabilit că este adecvat să ia în considerare rezultatele unei probe de sânge private oferite de Simona Halep pe 9 septembrie 2022 în contextul unei intervenţii chirurgicale care a avut loc la scurt timp după aceea.

Aceste rezultate şi declaraţiile publice făcute de Simona Halep că nu a intenţionat să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, a afectat plauzibilitatea scenariilor dopajului pe care s-a bazat tribunalul Independent al ITF. Având în vedere probele în ansamblu, completul CAS nu a considerat că s-a produs o încălcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP.

The post Cum a judecat TAS vinovăția Simonei Halep appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *