Cum arată planul pentru impozitarea IMM-urilor. Ministrul finanțelor: sistemul mix cu trei praguri, „mai corect decât varianta Comisiei Europene”

Cum arată planul pentru impozitarea IMM-urilor. Ministrul finanțelor: sistemul mix cu trei praguri, „mai corect decât varianta Comisiei Europene”

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a explicat pentru Libertatea că angajamentul pe care România și l-a luat prin PNRR în privința microîntreprinderilor prevede că în această categorie se mai pot încadra de la 1 ianuarie 2024 doar acelea care au o cifră de afaceri de 250.000 de euro. 

Într-un interviu pentru Libertatea, ministrul de finanțe a spus și că reprezentanții Comisiei Europene au cerut trei măsuri mai dure pentru reducerea deficitului bugetar, deoarece nu au avut încredere că măsurile fiscal-bugetare pot acoperi gaura dintre venituri și cheltuieli.

Plafonul se va reduce substanțial de la 1 ianuarie 2025. Microîntreprinderile nu vor mai putea depăși o cifră de afaceri de 60.000 de euro.

Comisia Europeană a propus, potrivit lui Marcel Boloș, o cotă de impozitare pentru microîntreprinderi de 1,5% de la 1 ianuarie 2024 și o creștere de impozit de 3% de la 1 ianuarie 2025 „pentru toată lumea”.

Un mix de măsuri: cele trei praguri

„Noi am propus un mix între aceste măsuri, în sensul în care:

până în 60.000 de euro să existe un impozit de 1%,
între 60.000 de euro și 500.000 de euro să rămână 3% și
cumulativ am propus o rată a rentabilității de 30%, în funcție de care, dacă ai peste 30% rată de rentabilitate, ieși din sistemul de impozitare al microîntreprinderilor și treci pe impozitul pe profit de 16%”, a declarat Marcel Boloș pentru Libertatea.

Noua formă de impozitare, bazată pe rata rentabilității se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

Rata de rentabilitate de 30%, o propunere mai dură decât a Comisiei Europene, spune ministrul

„Rata rentabilității înlătură ceea ce avem acum, fenomenul de optimizare fiscală, de la o rată de 30% se presupune că folosești întreprinderea pentru a nu plăti salariul. Știm că de la societatea mamă se face microîntreprindere, se transferă prin sistemul de cheltuieli fonduri către microîntreprindere, pentru ca mai apoi, plătind 1% și 8% dividende să scape de impozitare. Dacă rămâne rata de rentabilitate de 30% este mai dur decât ceea ce a propus Comisia Europeană”, a precizat ministrul de finanțe de ce s-a optat pentru noua formă de impozitare și nu pe forma propusă de Comisia Europeană.

Sistemul, ușor de înțeles pentru „specialiști”

Întrebat dacă nu este un sistem greu de aplicat, ministrul a răspuns că specialiștii nu au probleme.

„Este un sistem pe care, ca să îl înțelegi, trebuie să îți faci timp. Dacă îl privești din timp trebuie să înțelegi ce este o rată de rentabilitate. Este un raport între profitul net și cifra de afaceri. Trebuie să vezi de unde iei datele, te uiți în situațiile financiare. Nu este un sistem greu de aplicat, este greu de înțeles de către cei care au tangențe cu el. Pentru lumea specialiștilor, verifică dacă acest raport între profitul net și cifra de afaceri este mai mare de 30%”, a explicat ministrul Boloș pentru Libertatea.

Marcel Boloș a insistat că sistemul mix de impozitare propus de Ministerul de Finanțe pentru microîntreprinderi este mai corect decât varianta Comisiei Europene. 

Săptămâna viitoare, echipele tehnice de negociere ale Ministerului de Finanțe și ale Comisiei Europene vor discuta schema de impozitare și vor vedea dacă mai este nevoie de adăugiri, a punctat ministrul.

Premierul Ciolacu a insistat și el că cifra de afaceri a microîntreprinderilor a fost de 270 de miliarde de lei, iar profitul realizat a fost de peste 70 de miliarde de lei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *