Cum au evoluat brățările până în ziua de azi

Cum au evoluat brățările până în ziua de azi

Nimic nu este mai frumos decât o bijuterie autentică, care sclipește alături de o ținută fantastică purtată de o femeie. Și, mai mult ca sigur, nu există vreo doamnă sau o domnișoară care să nu le iubească. Bijuteriile sunt de mai multe feluri, fiecare parte a corpului putând fi înfrumusețată cu o asemenea piesă. Când ne dorim o bijuterie putem alege cercei, coliere, inele sau brățări. Acestea din urmă sunt printre cele mai purtate piese, cel mai ușor de oferit cadou pentru că adesea nu este nevoie să cunoști o dimensiune anume. Brățara a fost și continuă să fie un element reprezentativ, iconic, am putea spune, al modei, un element al exprimării propriei personalități, făcându-și simțită prezența în culturile din întreaga lume de-a lungul istoriei. Aceste podoabe nu sunt doar simple accesorii purtate pentru a ne înfrumuseța, ci aduc odată cu ele semnificații sociale, culturale, personale complexe. De-a lungul timpului, ele au fost folosite pentru a exprima statutul social, credințele spirituale, apartenența la comunitate, sau pur și simplu pentru a adăuga un strop de frumusețe ținutelor noastre zilnice. Am avut și avem la dispoziție bratari de toate felurile, din aur, argint, platină, cu pietre prețioase sau fără, pe care le putem purta cu scopul, în primul rând, de a ne face să ne simțim bine.

Originea brățărilor

Probabil acestea sunt printre primele podoabe apărute, alături de coliere. În multe culturi, au semnificații magice, fiind o legătură cu lumea spirituală. Brățările au fost, așadar, purtate de civilizația umană încă din cele mai îndepărtate timpuri. În Egiptul Antic, de exemplu, brățările erau simboluri ale statutului social, ale puterii, fiind purtate nu doar de femei, ci și de bărbați. Acestea erau adesea decorate cu pietre prețioase, cu hieroglife care le confereau o semnificație specială legate de numele sau funcția persoanei care purta brățara. În cultură greacă, ulterior în cea romană, brățările erau purtate ca amulete de protecție sau ca simboluri ale apartenenței la anumite grupuri sau organizații. Aceste accesorii erau adesea făcute din metale prețioase, fiind decorate cu motive elaborate. În acestă perioadă se regăseau inclusiv astfel de piese purtate în partea superioară a brațului, în special de către doamnele nobile. Mai târziu, în perioada Evului Mediu, brățările au continuat să fie populare, deși au început să se găsească într-o formă diferită. Ele erau adesea asociate cu anumite semnificații religioase, fiind folosite ca talismane sau ca simboluri ale apartenenței la anumite culte. În această perioada, doar persoanele nobile sau din familia regală își permiteau asemenea podoabe, deoarece erau foarte scumpe, fiind realizate numai din metale prețioase. Abia în secolul XIX, în timpul Revoluției Industriale aceste accesorii au început să fie accesibile maselor, fiind realizate din diverse materiale, nu foarte scumpe, dar care imitau perfect aurul sau argintul.

Semnificația lor în diverse culturi 

Am spus în paragrafele anterioare că pentru diverse popoare brățările însemnau anumite lucruri. De exemplu, în cultura africană, brățările pot avea semnificații legate de lucruri spirituale, reprezentând inclusiv apartenența la anumite triburi sau familii. De multe ori, podoabele, inclusiv brățările, au fost și sunt și în prezent folosite în ritualuri religioase. În țările asiatice pe de altă parte, brățările pot fi asociate cu filozofii sau tradiții religioase precum budismul sau hinduismul. Ele pot fi purtate ca simboluri ale iluminării spirituale sau ca talismane pentru protecție, pentru noroc, pentru echilibru.

La amerindieni, brățările pot fi decorate cu motive sau simboluri care au semnificații profunde legate de tradițiile acestor popoare indigene. Însă, pentru cei mai mulți dintre noi, brățările sunt simple piese de efect, pe care le purtăm deoarece ne plac. La ags-bijuterie.ro poți însă să împaci frumosul cu simbolistica. Acest magazin îți pune la dispoziție brățări din aur cu diverse simboluri îndrăgite, precum cel al infinitului, crucifixe sau charmuri. De asemenea, tot la ags-bijuterie.ro vei găsi brățări tennis, extrem de populare, ornate cu diamante. Toate piesele sunt autentice, de calitate, urmate de certificate de garanție.

Evoluția brățărilor în modă contemporană

Cum spuneam, acum putem să profităm din plin de aceste piese. Ele sunt disponibile, inclusiv la ags-bijuterie.ro, pentru toate tipurile de buget. Putem spune că în ziua de azi, brățările au evoluat semnificativ în termeni de design, materiale, chiar și simbolistică. Astăzi, ele pot fi găsite într-o varietate de stiluri, de la cele clasice, elegante, până la cele moderne, cu o doză de excentricitate. Brățările pot fi realizate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv metale prețioase, piele, țesături, materiale plastice sau chiar materiale reciclate. Această diversitate de materiale permite o opțiune de alegere mai liberă, mai ușoară, adaptată fiecărei persoane în parte. În plus, brățările sunt adesea purtate pentru a ne exprima apartenența la anumite mișcări sociale sau organizații, sau pentru a ne afișa suportul pentru anumite cauze sau valori.

Cum le putem purta cu stil

Nu este suficient să deții o asemenea piesă și să o pui la mână. Se spune că, ca și în cazul hainelor, atitudinea, modul de a încorpora toate elementele unei ținute îți vor crea imaginea finală. Așa se naște stilul. Este important să alegem brățări care să se potrivească cu personalitatea noastră, cu stilul nostru vestimentar. De exemplu, cineva căruia îi place să adopte un stil mai elegant ar putea opta pentru brățări subțiri, delicate din argint sau aur, în timp ce cineva cu un stil mai casual ar putea prefera brățări cu inseriti din piele sau cu șnur. Toate aceste tipuri de brățări sunt, desigur, disponibile la ags-bijuterie.ro. De asemenea, putem să ne jucăm potrivind brățările pentru a crea outfituri cât mai originale. Putem să combinăm brățări din metale diferite sau să le purtăm împreună cu alte accesorii, precum ceasurile.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *