Cum convingi copilul să mănânce pachetul de prânz pe care i-l pregătești pentru școală

Cum convingi copilul să mănânce pachetul de prânz pe care i-l pregătești pentru școală

Fie că este vorba despre faptul că nu găsește suficient timp pentru acest demers, fie că este mai degrabă tentat să desfășoare alte activități sau pur și simplu nu s-a obișnuit încă să mănânce atunci când nu este la prânz acasă, poți să descoperi adesea, când acesta se întoarce de la școală, că îi este foarte foame tocmai pentru că a sărit peste prânz.

Ca să-ți fie mai ușor să-l convingi că este bine să mănânce pentru a avea suficientă energie pentru lecții și pentru joacă, încearcă să ții cont de următoarele sfaturi:

Scrie-i în fiecare zi câte un bilețel inspirațional sau lasă-i un mesaj în care să-i spui că-l iubeștiDe exemplu, poți alege să-i scrii un text precum „Ești o forță!” sau „Mami te iubește tare!”, astfel încât micuțul să te simtă oricând aproape. Vei vedea că va fi mai motivat să mănânce din ce i-ai pus tu în pachetul pentru prânz.

Pune în pachet porții mici de mâncare

Întrucât copiii se pot simți copleșiți când văd porții prea mari sau când își dau seama că au puțin timp la dispoziție pentru masă, va fi cel mai bine să le oferim la gustarea pentru prânzul de la școală porții nu prea mari de mâncare.Spre exemplu, putem să le dăm jumătăți de sandvișuri sau de fructe, gândindu-ne că poate au mai puțin de 20 de minute timp ca să ia masa.

 Dă-i copilului mâncare ce poate fi consumată repede

De pildă, poți să recurgi la tot felul de finger food (cum ar fi mini-sandvișuri puse pe scobitoare, bucățele de fructe uscate, de fructe etc.) și nu uita să alegi ambalaje care facilitează accesul copilului la mâncare (poți să alegi, de exemplu, pungi cu sistem ziplock).

Un alt detaliu important de care să ții cont este să nu-i pui în pachet alimente ce nu pot fi servite imediat. Portocalele sau mandarinele nedesfăcute sunt un exemplu de asemenea alimente, presupunând suficientă răbdare pentru a fi curățate.

 

Nu uita să fie cât mai multă culoare în pachețelul de prânz

Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât în pachetul pentru școală al copilului vor fi mai multe culori, cu atât acesta va fi mai atractiv.

Ca să-ți fie ușor să realizezi un adevărat „curcubeu” pentru copil, poți să recurgi la alimente din diverse grupe, pe care să le așezi cât mai deosebit.

În cazul în care copilul tău nu prea acceptă fructele sau legumele, poți să-i pui un dressing în pachetul pentru școală

Aceasta este una dintre cele mai comune probleme de care se plâng mamele când vine vorba de alimentația copiilor lor.

Nutriționiștii ne dau însă un sfat pe care, dacă-l vom urma, cu siguranță cei mici vor fi mai dornici să guste din fructe și legume. Tot ce ai de făcut va fi să găsești un dressing cât mai potrivit legumelor/fructelor pe care i le vei servi.

Iată câteva sugestii în acest sens:

• Poți face sandvișuri din rondele de măr, iar la mijloc vei pune unt de arahide• Pentru morcovi sau țelină vei pregăti o pastă de brânză dulce, în care poți pune niște condimente pentru un plus de aromă• Căpșunele sau bananele vor fi mai atractive dacă se va afla la dispoziția copilului un sos de ciocolată bio• Pentru sticks-uri de morcov poți să prepari un dressing cu iaurt sau cu smântână etc.

 

Încearcă să modifici meniul în fiecare zi a săptămânii și ai grijă ca gustul și aspectul preparatelor tale să fie diferit

Spre exemplu, pentru un prânz sănătos și sățios poți opta pentru:• Sandviș rotund cu cremă de branză și somon pentru ziua de luni• Brioșe pizza cu măsline și cheddar pentru marți• Sandviș în formă de stea cu șuncă de curcan și mascarpone în ziua de miercuri• Joia poți să pregătești o salată de paste cu roșii și cașcaval/ brânză• În ultima zi de școală din săptămână vei prepara un sandviș-wrap cu șuncă de curcan și cu emmentaler

 

Ori de câte ori poți, schimbă-i aranjamentul din cutia în care vei ambala gustarea pentru prânz, dar și modul de împachetare al alimentelor

O altă metodă pentru a ne convinge copiii să-și mănânce prânzul la școală este să punem în aplicare demersurile menționate.

Pentru un efect mai bun, poți chiar să ai cate o cutie pentru fiecare zi a săptămânii. De asemenea, o variantă bună este să folosești forme de brioșe pentru a separa alimentele mici, hârtie colorată pentru împachetarea sandvișurilor sau scobitori colorate din plastic.

 

Nu ezita să-ți surprinzi mereu copilul

Dacă vrem să-i determinăm pe copii să-și mănânce pachețelul de prânz de la școală, ar trebui să încercăm, uneori, să strecurăm printre alimentele sănătoase și unele care sunt mai puțin sănătoase, dar despre care știm că le plac în mod deosebit. De exemplu, poți să pui în pachețel  niște bombonele, jeleuri, niște nuggets-uri etc.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *