Cum cumperi o cameră foto second hand de pe Marketplace fără să îți iei țeapă. Trucuri de care să ții cont

Cum cumperi o cameră foto second hand de pe Marketplace fără să îți iei țeapă. Trucuri de care să ții cont

Dacă te-ai gândit să-ți cumperi o cameră foto, fie ea DSLR, compactă sau mirroless, îți spun din start că Marketplace, de la Facebook, s-ar putea să fie una dintre cele mai bune opțiuni pentru tine și îți voi explica imediat de ce.

Evident, cea mai bună metodă de a nu lua țeapă în astfel de cazuri este să apelezi la magazine specializate care îți vând produsul nou și, cel mai important, cu garanție.

Însă, dacă nu beneficiezi de banii necesari pentru a cumpăra o cameră foto nouă și nu vrei, sub nicio formă, să faci rabat de la calitate, Marketplace, de la Facebook, ar putea fi o opțiune, însă numai dacă ești atent la anumite detalii care pot face diferența.

Desigur, cel mai mare magazin online de echipament foto de la noi din țară dispune și de o rubrică numită „Consignație”, însă trebuie să reții faptul că magazinul va lua absolut mereu comision, în plus față de banii pe care-i dai vânzătorului.

E drept că, achiziționând de la „Consignație” ai garanția că magazinul va verifica produsul înainte de a-l pune la vânzare, astfel încât să fii sigur că nu ai parte de surprize după achiziționare.

La fel de corect e ca entitatea comercială să-și tragă un comision, pentru că nu este nimeni obligat să-și pună la bătaie spațiul pentru vânzări, în regim totalmente gratuit.

Totuși, dacă vrei să eviți o parte din comisioane și să ai cât de cât siguranța că nu dai banii pe ceva cu defecte ascunse, iată ce ai putea să faci, direct pe Marketplace.

Vezi și: Fotografia pe film se întoarce în viețile noastre: ce trebuie să știi despre asta, dacă vrei „să te întorci la origini”

Te-ai hotărât să-ți cumperi o cameră foto

Să o luăm cu începutul. Te-ai hotărât să faci un upgrade dar, așa cum menționam la început, nu ai banii pentru ceva nou.

Intri pe Marketplace, cauți, spre exemplu, Nikon D750 (care, apropo, nu se mai fabrică, dar rămâne chiar și în 2024 una dintre cele mai versatile și fiabile camere foto de pe piață, raportat la preț) și începi să te uiți la oferte.

Din cauza faptului că Nikon D750 este o cameră foto DSLR, mulți se vor chinui să treacă pe mirrorless, astfel că, în ciuda faptului că e FX (full frame), vei vedea că oferta este una cât se poate de bogată (n.r. camera este aleasă la întâmplare, pentru a putea să-ți exemplific mai abitir ceea ce încerc să explic).

Vezi și: Cel mai interesant muzeu al fotografiei: de ce este special, unde se află

Numărul total de cadre, esențial

Așadar, dat fiind anul în care a fost lansată, în primul rând vei vrea să știi câte cadre au fost trase până acum cu aceasta, ea având o durată de viață aproximativă cuprinsă între 200.000-300.000 de cadre.

Atât în cazul Nikon, cât și al altor brand-uri, poți verifica acest lucru cerându-i cumpărătorului o fotografie realizată cu acea cameră, care să conțină datele EXIF.

În acestea, vei vedea data la care a fost făcută, ca să știi că nu e una realizată în 2015, când camera încă avea 1k de cadre. Mai apoi, cauți pe Google: „shutter count – numele firmei” (Nikon, Canon, Sony, etc). Vei introduce fotografia pe care ți-a furnizat-o vânzătorul și vei vedea acolo exact ceea ce îți trebuie.

Întâlnește-te față în față cu vânzătorul

În al doilea rând, fă tot posibilul să te întâlnești cu vânzătorul. Dacă acesta nu este un fotograf renumit în care să ai încredere fără nicio garanție la purtător, ai vrea să testezi camera și să observi dacă nu care-cumva are vreun defect care nu se observă în fotografiile atașate anunțului de vânzare.

Vezi și: Lentila prin care privești lumea: Cât de mult te ajută obiectivul în fotografie

Atunci când te vei întâlni, verifică absolut toate setările, dar și modul în care funcționează butoanele camerei. De preferat să ai cu tine un obiectiv pe care să-l montezi pentru a trage câteva cadre, dacă respectivul aparat foto nu vine la pachet cu unul.

Cortina obturatorului, cel mai frecvent, dar și grav, defect la o cameră foto

Ai mare grijă la cortina obturatorului, de vreme ce acesta este cel mai cunoscut defect ascuns cu care te-ai putea confrunta, iar motivul pentru care acest defect survine este un șoc sever al camerei (spre exemplu, dacă a fost scăpată pe jos, dar a reușit să nu se spargă, astfel încât evenimentul să fie observabil cu ochiul liber).

Dacă nu știi cum să verifici starea în care se află cortina obturatorului, nu-ți recomand să ridici singur oglinda și să te uiți, ci mai degrabă convinge-ți vânzătorul să mergeți împreună la un service foto pentru a verifica acest lucru.

Crede-mă, de îndată ce vei cumpăra o cameră foto cu acest defect, vei reuși să tragi maxim câteva cadre până să-ți „moară”, ca mai apoi să scoți din buzunar pe reparații cel puțin jumătate din cât ai dat pe ea inițial.

Iar dacă service-ul foto nu se află la tine în oraș și n-ai cum să verifici „amănuntul”, ai face bine să nu cumperi de la vânzători cu care nu ai nimic în comun.

Vezi și: O scurtă istorie a fotografiei: Șapte momente marcante

De ce de pe Marketplace

Ceea ce mă readuce la subiectul principal, și anume de ce ar trebui absolut mereu să cumperi de pe Marketplace.

Marketplace este un produs Facebook, astfel că îți asociezi contul cu piața. Cum ar veni, înainte de a cumpăra de la cineva, poți să-i studiezi un pic profilul Facebook pentru a vedea dacă ai prieteni comuni cu acesta.

Crede-mă, în lumea fotografiei, toată lumea este prietenă cu toată lumea, chiar dacă cei mai mulți nu se cunosc neapărat personal. Așadar, prietenii comuni din această nișă ar trebui să-ți dea o oarecare garanție că, în caz de „buba”, poți da ușor de respectivul vânzător, dar trebuie să recunosc că asta nu este o regulă.

Un profil fără prieteni comuni și făcut simplist, fără poze „cu omul” și detalii personale este obligatoriu să-ți dea de gândit. Foarte posibil ca persoana din spatele lui să fi furat camera sau să fie un soi de bișnițar (a se citi escroc).

Ce vreau să zic este că, oricât de obositor ar părea, înainte de toate, ar trebui să faci un pic de muncă de detectiv. Fără dar și poate, nu este obligatoriu, însă rezultatul, în lipsa acesteia, s-ar putea să te ardă la buzunar, dacă nu cumva ești cel mai norocos om de pe planetă.

În încheiere, poate că ar fi de bun augur să menționez că toate aceste sfaturi nu se aplică sub nicio formă celor care sunt la început într-ale fotografiei.

Dacă ai ajuns până la sfârșitul acestui articol cu lectura, iar mai bine de 70% dintre termenii tehnici din el te-au băgat în ceață, metoda aceasta nu este pentru tine.

Ție, începătorule, ți-aș recomanda să achiziționezi echipament nou, de la surse autorizate sau, dacă ai un prieten care îți poate vinde, să apelezi la el, ca mai apoi să ai pe cine trage de urechi.

Vezi și: Cum să devii un fotograf mai bun, cu bani puțini: top 10 trucuri pentru fotografii reușite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *