Cum încearcă soldații israelieni să-și împace opiniile politice cu realitatea de pe front. „Sunt devastat de decesele din Gaza, dar încerc să-mi apăr familia”

Cum încearcă soldații israelieni să-și împace opiniile politice cu realitatea de pe front. „Sunt devastat de decesele din Gaza, dar încerc să-mi apăr familia”

Bombardamentele Israelului în Fâșia Gaza, începute pe 7 octombrie 2023 în urma atacului Hamas asupra sudului Israelului, au ucis peste 27.000 de palestinieni, 70% dintre victime fiind femei și copii, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. În timp ce amploarea violențelor din enclavă stârnește îngrijorări crescând în comunitatea internațională, inclusiv în rândul aliaților apropiați ai Israelului, unii soldați israelieni intervievați de CNN spun că intrarea în război era „singura cale”.

Israelul a ripostat rapid la asaltul Hamas din 7 octombrie, când au murit circa 1.200 de israelieni, printr-o campanie masivă de bombardament aerian, urmată de o operațiune la sol.

Un rezervist al armatei israeliene, Amos Shani Atzmon, 26 de ani, care a fost chemat la datorie la doar câteva ore după atac, spune că nu îi acuză pe palestinienii din Gaza pentru că urăsc Israelul în acest moment.

„Au motive foarte bune. Când vezi orașe incendiate și bombardate… Am avut un prieten apropiat ucis în Gaza și mă gândesc la oamenii ale căror familii întregi au murit în bombardamente”, a spus Atzmon pentru CNN.

Cu toate astea, Atzmon consideră că Israelul nu avea altă cale decât să riposteze.

„Ceea ce s-a întâmplat în kibbutzuri a fost cel mai inuman lucru la care am fost martor vreodată. Am simțit și încă simt că intrarea în război este singura cale. Pentru că aceștia nu sunt oameni cu care poți vorbi sau să îi înțelegi”, a adăugat el.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a constatat că este „plauzibil” ca Israelul să comită genocid în Gaza și a ordonat Israelului „să ia toate măsurile” pentru a limita decesele și distrugerea cauzate de campania sa militară, pentru a preveni și pedepsi incitarea la genocid, și să asigure accesul la ajutorul umanitar.

Oricum, puține s-au schimbat pe teren.

Atzmon a spus că este „tipul de stânga” din unitatea sa. La fel ca alți zeci de mii de cetățeni, el a manifestat primăvara trecută împotriva premierului Benjamin Netanyahu și a planurilor sale de a revizui sistemul judiciar din Israel.

„Am dreptul să mă apăr”

Guvernul lui Netanyahu este cel mai de dreapta din istoria Israelului, respingând ideea unui stat palestinian și sprijinind așezările evreiești din Cisiordania.

În schimb, Atzmon vrea ca Israelul să lucreze la o soluție cu două state. „Poporul palestinian nu va înceta niciodată să lupte cu noi până când nu va avea propria sa autonomie. Și cred că scopul final trebuie să fie acesta”, a spus el.

Opiniile sale politice sunt uneori dificil de armonizat cu realitățile de a fi soldat, de a lupta în numele unui guvern pe care nu îl sprijină.

„Sunt devastat de moartea oamenilor din Gaza, a copiilor, a bătrânilor. Bărbații normali (în vârstă) de 26 de ani, ca mine, nu vrem să murim. Dar am dreptul să mă apăr și să îmi apăr familia, prietenii, cei dragi”, a spus el, respingând ideea că atacul terorist al Hamas a fost un act de „rezistență” împotriva blocadei israeliene.

„Nu spun că aceasta nu este o situație complexă. Dar sunt 100% sigur că sunt de partea corectă a istoriei și că încerc să apăr oamenii”, a continuat acesta.

„Nu trebuie să-ți controlezi inamicii”

Emmanuel, un rezervist de 35 de ani, care servește în prezent într-o unitate de luptă în și în jurul Fâșiei Gaza, se identifică în polul de dreapta. La rândul său, Emmanuel a spus că și el îi compătimește pe civilii nevinovați, dar nu crede că războiul în forma sa actuală este singura opțiune.

El a spus că guvernele israeliene succesive au greșit când au crezut că menținerea Gaza închisă și blocată va „gestiona” situația.

„Nu cred că Churchill sau Roosevelt au crezut că îl pot controla pe Hitler. Nu trebuie să-ți controlezi inamicii. Fie îi lăsăm să ne șteargă țara, fie îi învingem. Și să fie clar, nu suntem în război cu poporul palestinian din Gaza. Războiul nostru este cu Hamas. Nimeni nu vrea să omoare un civil nevinovat, o femeie nevinovată, un copil nevinovat, dar dacă trebuie să ducem un război, există victime”, a spus Emmanuel.

De asemenea, soldatul a spus că este de acord cu premierul Netanyahu, care a declarat că dorește ca Israelul să aibă „responsabilitate generală de securitate” în fâșie pentru o „perioadă nedeterminată” după încheierea războiului.

„(Palestinienii) ar trebui să-și controleze propria regiune, așa cum o fac în (unele părți) din Iudeea și Samaria, dar unde Israelul are acces la fiecare sat și fiecare oraș”, a spus Emmanuel pentru CNN într-un interviu telefonic.

Unii dintre partenerii de coaliție ai lui Netanyahu au propus să se construiască așezări evreiești în Gaza. Acest plan nu este însă simplu.

Problema așezărilor evreiești din Cisiordania este deja o criză majoră în societatea israeliană și în relațiile diplomatice ale țării. Ideea de a construi așezări în Gaza i-a alarmat pe aliații Israelului, înaltul diplomat al Statelor Unite criticând planurile.

Chiar Netanyahu a respins până acum ideea unor noi așezări în Gaza, spunând că „Israelul nu are intenția de a ocupa permanent Gaza sau de a-și strămuta populația civilă”. Dar Emmanuel susține această idee.

„Trebuie să stabilim noi așezări. Nu pentru că vrem să-i eliminăm pe palestinieni. Nu. Trebuie să avem o victorie clară asupra inamicilor noștri, pe care toată lumea o va înțelege. Acesta este prețul pe care îl plătiți dacă vă puneți cu noi”, a spus el.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *