Cum îți poți îmbunătăți calitatea somnului. Sfaturi de la specialiști

Cum îți poți îmbunătăți calitatea somnului. Sfaturi de la specialiști

Somnul de calitate joacă un rol important în menținerea stării de sănătate. În timpul somnului, organismul lucrează la repararea țesuturilor, la consolidarea memoriei și echilibrarea hormonilor. Din păcate, prea puține persoane se bucură cu adevărat de un somn bun – studiile au arătat că la nivel mondial, aproape 50% din populație suferă de insomnie. Dacă și tu te afli într-o astfel de situație, sfaturile de mai jos te vor ajuta să îți îmbunătățești calitatea somnului și să te bucuri de nopți odihnitoare și dimineți pline de energie. 

Creează un mediu propice pentru somn

Mediul în care dormi joacă un rol important în calitatea somnului. Dormitorul trebuie să fie întunecat, răcoros și liniștit (orice zgomot din exterior poate îngreuna adormirea). Mai mult decât atât, patul trebuie să îți ofere un confort sporit, pornind de la salteaua pe care dormi (o saltea 160×200 ortopedică este deseori recomandată pentru un somn odihnitor), la perne, pilote și lenjerii de pat. Fiecare element joacă un rol important în acest proces de odihnă, așa că, asigură-te că le alegi corect. 

Formează-ți o rutină de somn

Lasă telefonul deoparte cu 1-2 ore înainte de somn pentru că poate perturba ritmul circadian și poate face mult mai dificilă adormirea. Renunți la acest obicei și construiește-ți un ritual de culcare care implică doar activități care te relaxează. Poți face o baie caldă, poți practica meditația sau poți citi o carte. Toate aceste lucruri te vor ajuta să adormi mult mai repede în momentul în care pui capul pe o perna ortopedica. O astfel de rutină pregătește organismul pentru somn și te ajută să ai parte de nopți liniștite.

Învață să gestionezi mai bine stresul

Stresul este una dintre cauzele care stau la baza insomniilor. Stresul poate influența și ce visezi, iar acest lucru duce la treziri nocturne și stări de anxietate. Dacă ai studiat mai în profunzime ce sunt visele și de ce apar ele, probabil deja știi că acestea pot fi uneori reprezentări ale experiențelor de zi cu zi sau reacții la stres sau alte experiențe intense. În perioadele aglomerate ar fi bine să practici câteva tehnici de relaxare care te vor ajuta să gestionezi mult mai bine situațiile tensionate și să scapi astfel și de insomnii sau de somnul agitat. 

Somnul ar trebui să fie o prioritate, la fel ca alimentația echilibrată sau hidratarea corespunzătoare. Când ești odihnit, ai mult mai multă energie pentru lucrurile pe care trebuie să le faci zi de zi. Așa că, aplică aceste sfaturi și bucură-te de un somn de calitate!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *