Cum îți poți recupera garanția de 50 de bani dacă vii cu ambalajele la reciclat în rețeaua Carrefour

Cum îți poți recupera garanția de 50 de bani dacă vii cu ambalajele la reciclat în rețeaua Carrefour

Auzim tot mai des în jurul nostru despre conceptul de colectare selectivă a deșeurilor, dar ce înseamnă el mai exact? Pe scurt, este primul și cel mai important pas în procesul de reciclare. Pentru început, ambalajele sunt sortate și depozitate în containere dedicate în funcție de materialul din care au fost fabricate. Apoi, ele sunt trimise către diverși operatori economici pentru a le da o nouă viață. De exemplu, când cumperi o băutură răcoritoare de la supermarket și arunci ambalajul gol într-un container pentru reciclat, el este dus într-o fabrică unde trece printr-un proces de transformare din care va rezulta un nou ambalaj pentru băutura ta preferată.

Este și rolul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), cel mai mare proiect de colectare selectivă a deșeurilor, menit să sprijine progresul României spre un viitor mai curat și mai responsabil. La trei luni de la implementarea sistemului, Carrefour România avansează cu pași mari pe drumul gestionării sustenabile a ambalajelor. În doar primele șase zile din luna martie au fost colectate aproximativ un milion de ambalaje la echipamentele dedicate din cadrul rețelei Carrefour. În total, românii au adus la reciclat peste 3 milioane de ambalaje compatibile cu SGR în cadrul rețelei de la începerea programului.

Carrefour pune la dispoziția clienților echipamente de colectare tip RVM (Reverse Vending Machines) pentru colectarea ambalajelor SGR în toate magazinele din țară, cu susținerea Green Pack și Tomra, partenerii oficiali selectați de Carrefour care au în responsabilitate buna funcționare a RVM-urilor. La nevoie, în caz de avarie a echipamentului, angajații Carrefour vor oferi suport clienților până la repunerea în funcțiune de către Green Pack și Tomra.

Tehnologia este astăzi prezentă în aproape fiecare activitate din viața noastră – la locul de muncă, acasă, la cumpărături sau în deplasare. În calitate de retailer centrat pe client, căutăm constant soluții inovative prin care să îmbunătățim experiența clienților noștri, în fiecare punct de interacțiune cu aceștia. Prin conectarea Sistemului de Garanție-Returnare la programul de loialitate Act for Good din aplicația Carrefour oferim clienților o experiență a reciclării cu multiple beneficii – rapiditate, confort, simplitate”, a declarat Bogdan Lupu, Loyalty and Mobile Director, Carrefour România.

Cumperi, returnezi, recuperezi

În prezent, poți recicla la punctele de returnare din rețeaua de magazine Carrefour, inclusiv magazinele Cora, integrate în rețeaua retailerului, ambalaje conforme SGR, cu logo RetuRO și cod de bare special, fabricate din PET, aluminiu și sticlă, cu volume cuprinse între 0,1l și 3l inclusiv. Pentru fiecare ambalaj reciclat, îți vei recupera garanția de 0,50 RON în numerar la casele de marcat Carrefour.

După identificarea și cumpărarea unui ambalaj compatibil SGR, trebuie să ții cont de câțiva pași simpli, pentru a fi sigur că beneficiezi de garanția legală de 0,50 RON/ ambalaj:

Pasul 1: La fiecare băutură cu logo-ul „Ambalaj cu garanție” cumpărată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), plătești o garanție de 0,50 RON pe care o vei putea recupera ulterior.
Pasul 2: După golireaambalajului, îl vei putea returna la aparatele de tip RVM (Reverse Vending Machine) amenajate în rețeaua de magazine Carrefour și Cora, și vei primi înapoi valoarea garanției plătite inițial sub forma unui tichet de colectare, care conține suma totală acumulată.
Pasul 3 – exclusiv în rețeaua retailerului francez Carrefour: Pentru rapiditate, clienții Carrefour pot scana codul de bare de pe tichet și păstra în format digital, direct în aplicația retailerului, în secțiunea Act for Food, Fapte bune. Ulterior, garanția se va recupera conform punctului 4.
Pasul 4: În baza tichetului de colectare îți poți recupera garanția în numerar la casele de marcat din magazine.

Ține minte criteriile obligatorii pentru validarea garanției:

Eticheta și forma ambalajului trebuie să fie intacte – să nu fie sparte sau deformate;
Ambalajele trebuie să fie golite de conținut și să aibă capacul atașat;
Doar ambalajele cu logo RetuRO, mențiunea „Ambalaj cu Garanție” și cod de bare special sunt purtătoare de garanție și vor fi recunoscute de către echipamentele de colectare;
Poți aduce ambalaje conforme SGR la reciclat, în punctele de returnare compatibile programului, fără condiția ca produsele să fi fost cumpărate din cadrul unui magazin Carrefour.

În magazinele Carrefour care dispun de o suprafață mare alocată spațiului de vânzare (hipermarketuri și anumite supermarketuri), punctele de colectare SGR sunt amplasate în spații dedicate din parcările magazinelor, cât mai vizibil și mai aproape de intrare. În cazul celorlalte formate, cu unele excepții, echipamentele RVM se găsesc direct în interiorul magazinelor sau, după caz, în interiorul galeriilor comerciale, cât mai aproape de intrarea în magazin. Nu în ultimul rând, în cazul magazinelor din incinta mall-urilor și acolo unde există spațiu suficient în subteran, RVM-urile sunt instalate în imediata apropiere a culoarelor de acces către magazin.

Cum îți recuperezi garanția digital, în aplicația Carrefour

Cu ajutorul programului de loialitate Act for Good, experiența colectării devine și mai simplă. În cazul predării ambalajelor la echipamentele de colectare, după eliberarea tichetului de către acestea, poți scana codul de bare prin funcția de self scan din aplicație. Aceasta recunoaște codul de bare de pe tichetul de reciclare și colectează în secțiunea dedicată garanția aferentă acelui tichet. Dacă nu ai încă un cont, este ocazia excelentă să îl creezi: descarcă gratuit aplicația Carrefour, în care binele se ține lanț, din Google Play, App Store sau AppGallery.

Ca factor de noutate, Carrefour introduce o funcție în secțiunea Fapte Bune din aplicație. Mai exact, un sistem de tracking unde îți poți vedea soldul în timp real acumulat până în acel moment din scanarea prin Act for Good a tuturor tichetelor de reciclare. Ulterior, valoarea lor poate fi folosită atât la cumpărăturile online, cât și la casele de marcat din magazinele fizice. Astfel, scapi de grija păstrării bonului fizic. În prezent, aplicația este compatibilă doar în magazinele Carrefour, urmând a fi demarat un amplu proces de integrare extins și la nivelul hipermarketurilor Cora.

Carrefour România, adeptul colectării selective

Deși SGR este o noutate în România, mecanismul de funcționare nu este unul necunoscut pentru clienții Carrefour și nu le va fi greu să se adapteze. De-a lungul timpului, Carrefour s-a remarcat prin implicarea activă în domeniul colectării selective a ambalajelor, prin programul Plata pentru Pet. În ultimii 4 ani, clienții au putut achiziționa fructe și legume proaspete, crescute local, la prețul special de 1 PET, 1 doză de aluminiu sau 1 ambalaj de sticlă per bucată. Mai mult, pentru fiecare recipient de apă rPET DORNA, produs din plastic 100% reciclat și 100% reciclabil, clienții au primit o cantitate dublă de fructe și legume.

ProgramulPlata cu PET a fost gândit ca o tranziție spre Sistemul de Garanție-Returnare prin transformarea obiceiului responsabil cu natura într-un comportament pe termen lung. Astfel, românii beneficiază de tot suportul necesar pentru a dezvolta obiceiuri mai prietenoase cu mediul, atât la cumpărături, cât și acasă.

Introdusă în 2019 sub campania Punem Preț pe Plastic, caravana a reușit să colecteze până acum peste 1 milion de ambalaje PET și peste 300.000 de sticle și doze de aluminiu, prin implicarea a mai mult de 500.000 de clienți, care au primit în schimb peste 200 de tone de fructe și legume românești.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *