Cum poți stimula memoria și atenția la orice vârstă – Metode pentru a rămâne activ perioadă îndelungată

Cum poți stimula memoria și atenția la orice vârstă – Metode pentru a rămâne activ perioadă îndelungată

Pe de altă parte, majoritatea problemelor de memorie pe care le experimentăm pe măsură ce înaintăm în vârstă sunt trecătoare și reflectă schimbări firești în structura și funcția creierului. Aceste schimbări sunt parte a procesului natural de îmbătrânire, însă pot varia de la o persoană la alta și pot fi influențate de diverși factori cum ar fi stilul de viață, factorii genetici și alte aspecte. 

Iată câteva schimbări pe care le poți face în stilul tău de viață și obiceiuri pe care le poți adopta pentru a-ți îmbunătăți atenția, concentrarea și memoria, indiferent de vârstă: 

Fii activă în fiecare zi

Exercițiile fizice, mai ales cele care cresc ritmul cardiac, sunt benefice pentru sănătatea mentală. Mersul pe jos în ritm alert, înotul sau ciclismul îmbunătățesc fluxul sanguin către creier și stimulează eliberarea de substanțe chimice benefice, precum endorfinele. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive, spun studiile. 

Pentru majoritatea adulților sănătoși, se recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică intensă, cum ar fi jogging. Cel mai bine este ca această activitate să fie repartizată pe parcursul săptămânii. Poți începe cu schimbări mici! De pildă, în loc să iei mașina sau transportul în comun spre serviciu sau înapoi spre casă, poți încerca să mergi pe jos o bună parte din drum sau să iei bicicleta. 

Rămâi activă din punct de vedere mental

Puterea memoriei poate fi comparată cu forța musculară: cu cât este antrenată mai mult, cu atât devine mai puternică. Așadar, creierul trebuie provocat constant. Învață o limbă străină, înscrie-te la un curs, învață să cânți la un instrument, citește atunci când ai puțin timp liber, fă puzzle-uri sau rezolvă integrame. Ideea este să îți ții creierul activ în mod constant, iar învățarea unei noi abilitați este o modalitate excelentă de a întări capacitatea de memorie a creierului tău.

Socializează în mod constant

Bunăstarea umană se bazează pe conexiunile sociale profunde. Un studiu recent publicat în Nature Neuroscience, a raportat că interacțiunea socială este o nevoie umană de bază, la fel ca hrana și apa. Cercetătorii au descoperit că atât singurătatea, cât și izolarea socială îi pot expune pe oameni la un risc mai mare de probleme legate de memorie și cogniție. 

Așadar, data viitoare când o prietenă te invită în oraș sau când ești tentată să spui „nu” unei ieșiri cu colegii după birou, mai gândește-te! Participarea la conversații, jocuri de societate sau alte activități sociale te pot ajuta să îți menții mintea activă și să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare!

Învață cum să faci față stresului

Stresul face parte din viața fiecăruia dintre noi. Nu îl putem evita, însă putem controla felul în care reacționam la diferiți stimuli și evenimente care ne provoacă stări de tensiune. Cum? Prin sport, meditație, yoga sau exerciții de respirație profundă. Acestea te ajută să îți menții mintea clară și să te concentrezi mai bine asupra lucrurilor care contează cu adevărat. 

Citește continuarea pe divahair.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *