Cum să ajungi în Bulgaria cu mașina – cele mai bune rute

Cum să ajungi în Bulgaria cu mașina – cele mai bune rute

Stațiunile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre se numără printre cele mai populare destinații în rândul turiștilor români aflați în căutarea unui loc unde să-și petreacă vacanța de vară.

Cu oferte de preț mult mai bune comparativ cu cele pe care le găsești la noi, prețuri mai mici și condiții asemănătoare sau chiar mai bune de cazare, servicii și infrastructură, litoralul bulgarilor de la Marea Neagră este luat cu asalt de români în fiecare vară. Cei mai mulți dintre aceștia preferă să pornească în această călătorie cu mașinile personale, iar pentru asta ar trebui să ia în calcul câteva aspecte foarte importante, cum ar fi actele necesare, cheltuielile de deplasare și cele mai bune rute.

În general, în țara vecină se poate ajunge foarte ușor cu mașina, fie că este vorba despre cea personală sau despre una închiriată. Există mai multe variante de itinerarii pentru a ajunge în Bulgaria, care depind de locul de unde pleci și, bineînțeles, de cel în care dorești să ajungi. De aceea, ne-am gândit ca în acest articol să-ți spunem care este cel mai scurt drum spre stațiunile de pe litoralul din țara vecină.

Care sunt cele mai bune rute către Bulgaria

Dacă ți-ai propus să pleci cu automobilul în Bulgaria în această vară îți prezentăm în cele ce urmează cele mai bune rute pe care poți ajunge pe litoralul bulgrăresc al Mării Negre, precum și punctele de trecere ale frontierei.

Giurgiu-Ruse

Dacă pornești din București, cel mai bun punct de trecere a frontierei în drumul către litoral este prin vama Giurgiu-Ruse. Accesul rutier este posibil doar peste „Podul Prieteniei”, pentru care va trebui să plătești o taxă la fiecare trecere. AICI poți vedea tarifele în funcție de tipul vehiculului. Acest punct de trecere a frontierei este cel mai apropiat de București. Giurgiu se află la 60 de kilometri de Capitală, distanță pe care o parcurgi în circa o oră. Din Ruse se continuă până la Shumen pe drumul E70 (100 km), pe un drum cu două benzi pe sens. Înainte de Shumen, trebuie să urmezi indicatorul către Varna. De aici vei intra pe A2, pe care vei parcurge 88 km. În total, de la București la Varna sunt 280 km, iar în funcție de trafic drumul poate dura de la trei ore în sus.

Călărași-Silistra

Către litoralul bulgăresc se poate ajunge trecânt prin punctul vamal Călărași-Silistra. Drumul poate fi mai rapid deoarece 60 km sunt parcurși pe Autostrada Soarelui. Dacă pornești din București spre Constanța pe A2 va trebui să ieși de pe autostradă la Lehliu Gară, urmând indicatorul către Călărași, drum care este în lungime de 60 km, pe DN3, scrie site-ul RetreatinRomania.com. Traversarea Dunării se face cu feribotul, durează în jur de 30 de minute și costă 10 euro pentru fiecare mașină (pasagerii nu plătesc). Aici există două feriboturi, ceea ce te poate ajuta atunci când este aglomerație. Odată ce ai trecut de controlul vamal de la Silistra, trebuie să urmezi indicatorul spre Dobrich, până unde sunt 90 km. Înainte de Dobrich urmează indicatoarele spre Varna, ocolind orașul pe șoseaua de centură. De la Dobrich la Varna sunt 50 km.

Vama Veche-Durankulak

Traseul București-Varna prin acest punct vamal este cel mai lung traseu până pe litoralul bulgăresc. Însă, dacă destinația ta este una dintre stațiunile Albena, Balchik sau Kavarna, această rută este cea mai bună. Avantajul acestui traseu este acela că cea mai mare porțiune din drum o parcurgi pe Autostrada Soarelui, în timp ce restul drumului are două benzi pe sens până la graniță. După ce treci vama pe la Vama Veche-Durankulak continui pe E87 până la Varna, ceea ce înseamnă un total de 370 km.

Bechet-Oreahovo

O altă variantă de traseu pentru a ajunge din România în Bulgaria este Craiova – Bechet – Oreahovo – Knezha – Pleven – Byala – Popovo – Shumen – Varna (450 km) care, evident, este recomandată românilor care pornesc din Craiova sau din estul țării. Trecerea pe la acesr punct de frontieră se face cu feribotul. Dacă optezi pentru această rută, din Oreahovo trebuie să urmezi indicatoarele spre Plevna, iar înainte de acest oraș vei intra pe E83 urmând apoi indicatorul spre Byala și apoi spre Shumen. De aici urmezi autostrada A2 către Varna.

În cazul în care dorești să afli cât vei avea de așteptat în punctele rutiere de trecere a frontierei cu Bulgaria, precum și punctele vamale în care traficul este suspendat temporar îți recomandăm să consulți aplicația Trafic Online, care a fost lansată anul trecut de către Poliția de Frontieră.

Facem mențiunea că distanţele se pot modifica dacă folosești o aplicație de GPS, cum ar fi Google Maps sau Waze. În funcție de trafic, de lucrările de reparații cre se efectuează pe ruta aleasă de tine, dar și de eventuale accidente este posibil ca distanțele și timpul să varieze.

Ce acte ai nevoie dacă mergi cu mașina în Bulgaria

Pentru a putea petrece o vacanță în Bulgaria fără astfel încât să fii scutit de nelăceri, dincolo de bagaje și de bani este nevoie să acorzi o atenție deosebită actelor pe care va trebui să le iei cu tine, atât cele personale, cât și cele ale mașinii tale. 

Așadar, înainte de a porni la drum, asigură-te că tu și ceilalți pasageri din mașină, inclusiv minorii au asupra lor un act de identitate valabil, fie că este vorba despre buletin ori despre pașaport. De asemenea, nu uita de asigurarea/asigurările medicale

În cazul minorilor care nu sunt însoțiți de ambii părinți ori care fac parte dintr-o familie monoparentală vei avea nevoie de o procură autentificată la un birou de notar public din partea părintelui care nu a făcut deplasarea. În acest document trebuie să fie menționate cu claritate numele și prenumele adultului care îl însoțește, perioada în care minorul este plecat din țară și orașul unde acesta urmează să-și petreacă vacanța.

Ce documente ai nevoie pentru mașină dacă pleci în Bulgaria

Pentru autoturism vei avea nevoie, evident, să ai asupra ta un permis de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii cu viza ITP valabilă și o poliță de asigurare RCA împreună cu Cartea Verde a mașinii, valabilă și pe teritoriul Bulgariei. În același timp, nu uita să achiți taxa de drum (vinietă), în funcție de perioada pe care o vei petrece în țara vecină.

Până nu demult, dacă ieșeai din țară cu o mașină împrumutată, erai obligat să prezinți organelor de control vamal o procură semnată de proprietarul mașinii și autentificată la un notar. Acest document atesta înstrăinarea temporară a automobilului. În momentul de față, acest document nu mai este necesar pe teritoriul Uniunii Europene. Autoritățile bulgare cu drept de control pot face diverse verificări, însă nu îți pot interzice intrarea cu respectiva mașină pe teritoriul țării lor. Nu în ultimul rând, dacă dorești să călătorești împreună cu animalul tău de companie, va trebui să deții toate documentele de călătorie necesare pentru acesta.

Cât costă vinieta pentru Bulgaria

Pentru a putea circula legal pe drumurile din Bulgaria este obligatoriu să cumperi o vinietă pentru această țară (n.n. – vinetka în BG). Taxa de drum bulgărească se aplică pentru toate tipurile de drumuri publice din această țară. Pentru a fi scutit de griji, îți recomandâm să cumperi vinieta pentru Bulgaria online de pe site-ul BGToll. Trebuie să știi că, spre deosebire de anii trecuți, acum nu mai este nevoie să o lipești pe parbrizul mașinii. Din momentul în care ai achitat taxa, numărul mașinii tale va fi înregistrat automat în sistemul bulgarilor, iar camerele de monitorizare sau echipajele de poliție îți vor scana numărul pentru verificare. Atenție! Este foarte important să soliciți să-ți fie trimisă chitanța pentru vinietă pe e-mail, să o printezi și să o prezinți la vamă împreună cu talonul mașinii.

Vinieta pentru Bulgaria se poate achiziționa pentru o săptămână (13 leva/6,67 euro), o lună (27 leva/13,85 euro), trei luni (48 leva/24,63 euro) sau pentru un an (87 leva/44,64 euro). În aplicația online Buy eVignette poți cumpăra o vinietă pentru week-end. Aceasta costă 9 leva sau 4,62 euro și este valabilă începând de vineri, ora 12:00, și până duminică, ora 23:59.

Harta cu porțiunile de taxare o poți vizualiza AICI.

Ce taxe mai trebuie să plătești dacă mergi cu mașina în Bulgaria

În funcție de punctul vamal pe unde vei alege să treci în Bulgaria există și o serie de taxe despre care trebuie să știi înainte să pleci la drum. Iată despre ce taxe este vorba:

Dacă ieși din țară pe la Giurgiu-Ruse – taxa de pod peste Dunăre de 3 euro pe sens.
Dacă ieși din țară pe la Calafat-Vidin – taxa de pod de 6 euro pe sens.
Dacă ieși din țară pe la Călărași-Silistra – taxa de feribot de 10 euro/mașină.
pentru trecerea la Silistra sunt disponibile două feriboturi, cu prețuri similare.
Dacă ieși din țară pe la Bechet-Oreahovo – taxa de feribot de 12 euro/sens.

Dacă nu ai aflat încă, trebuie să știi că CNAIR a suspendat taxa de pod de la Fetești-Cernavodă începând cu data de 1 Iunie a.c. până la 31 august, adică până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului peste braţul Borcea pentru fluidizarea traficului pe timpul sezonului estival.

Peajul achitat prin intermediul SIEGMCR pe perioada în care este suspendat va putea fi utilizat în decurs de 12 luni de la data achitării. Stația de taxare Fetești nu va realiza verificări cu privire la achitarea peajului, în timp ce pe perioada suspendării tarifului trecerile efectuate nu vor diminua numărul trecerilor achitate anterior datei de 1 iunie a.c. și neutilizate.

Citește și: Cum să ajungi în Grecia cu mașina – cele mai bune rute

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *