Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna

Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna

Senzația de extremități reci poate fi un disconfort în plus în sezonul rece. Descoperă mai jos cum să îți păstrezi mâinile și picioarele calde iarnă. Care sunt cauzele pentru care ai putea avea mâinile și picioarele reci.

Auzi adesea că mâinile și picioarele reci pot semnala faptul că poți avea probleme cu circulația, nu-i așa? În realitate, iată care sunt posibilele cauze ce pot duce la extremități reci, dar și care sunt cele mai utile trucuri care te vor ajuta să ai mâinile și picioarele calde iarna. Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna.

Mâini și picioare reci iarna – posibile cauze

De multe ori, extremitățile reci nu reprezintă un semn de îngrijorare, acest semn poate fi dat de organismul care se străduiește să își regleze temperatura corporală. Însă pot exista și situații în care mâinile și picioarele reci în permanență pot semnala o problemă medicală. Iată câteva exemple.

Da, exemplul în care poți avea circulația slabă a sângelui dacă ai extremitățile reci este unul cât se poate de real și asta pentru că o circulație slabă poate genera senzația de rece la nivelul mâinilor și picioarelor. Acest lucru este posibil deoarece pulsul de la nivelul arterei pedioase este perceput mai slab.

De asemenea, scăderea circulației la nivelul extremităților poate semnala o problemă ce poate avea legătură cu senzitivitatea nervoasă precum neuropatia periferică din diabet. Diabetul este o afecțiune ce poate avea ca simptom picioare reci la atingere, amorțeală sau senzația de furnicătură.

Ateroscleroza poate fi provocată din cauza unei circulații deficitare, deoarece arterele sunt îngustate de depozitele de grăsime, iar acest lucru poate împiedica fluxul sanguin să ajungă în mod uniform în membre.

Deficitul de fier este un simptom ce poate duce la mâini și picioare reci, deoarece fierul este mineralul care produce celule roșii din sânge și care transportă oxigenul în corp. Deficitul de fier poate provoca anemie, senzație de oboseală accentuată, dureri de cap, dar și mâini și picioare reci.

Dereglările glandei tiroide pot provoca senzația de picioare reci, deoarece în momentul în care tiroida nu produce suficienți hormoni, corpul poate fi afectat, iar circulația poate fi redusă, implicit temperatura corpului.

Ce înseamnă sindromul Raynaud

Mâini și picioare reci, ba chiar adesea le simți înghețate sau amorțite, pot duce la sindromul Raynaud. Acesta din urmă reprezintă un răspuns vascular anormal care se declanșează odată la expunerea la temperaturi scăzute, dar și la perioade scurte sau lungi de stres emoțional.

Sindromul Raynaud este caracterizat prin mâini și picioare reci/înghețate, senzație de amorțeală la nivelul extremităților, chiar și dureri ale membrelor.

 De asemenea, aspectul pielii mult mai deschis, paloarea, sau cianoza, atunci când pielea se învinețește, sunt tot simptome ale sindromului Raynaud.

Simptomele apar doar în momentul expunerii la temperaturi scăzute și dispar atunci când ajungi la temperaturi ridicate.

Cum să îţi păstrezi mâinile şi picioarele calde iarna

Trucuri simple care te vor ajuta să ai mâinile și picioarele calde în sezonul rece

Senzația de picioare și mâini reci pe care o resimți mai ales în sezonul rece, poate fi combătută prin câteva trucuri și remedii pe care le ai la îndemână. Iată și câteva exemple.

Poartă șosete din materiale care izolează termic. Bumbacul sau lâna sunt materiale care vor ține de cald în plină iarnă, așa că alege să porți la mâini și la picioare, mănuși și șosete din aceste materiale. Asigură-te că porți un strat care să te protejeze de frigul de afară și care să nu îți restricționeze circulația sanguină. Mănușile fără degete sunt mult mai eficiente decât cele cu forma degetelor, deoarece păstrează mai bine căldura și nu provoacă senzația de amorțeală.

Alege încălțări impermeabile. Întotdeauna cizmele de iarnă trebuie să fie dintr-un material impermeabil pentru a evita să te uzi la picioare. În caz contrar, orice picătură de apă intrată la încălțări va provoca degerarea picioarelor. Alege ghete cu o talpă mai înaltă pentru sezonul rece, dar și cu o căptușeală groasă.

Masează mâinile și picioarele pentru a stimula circulația sanguină. Înainte de culcare, timp de câteva minute, cu o cremă hidratantă, masează-ți mâinile și picioarele. Acest lucru te va ajuta la stimularea circulației sângelui, și vei ajuta organismul să se adapteze mai ușor temperaturilor de afară.

Ai grijă la alimentație. În sezonul rece, organismul are nevoie de o energie suplimentară pentru a-și putea regla funcțiile vitale, așa că asigură-te că ai în meniul zilnic grăsimi sănătoase care îmbunătățesc funcționarea normală a corpului. Consumă alimente care îți aduc un surplus de energie, băuturi calde, și evită să consumi alimente picante.

Nu uita nici de hidratare în sezonul rece. Un consum corespunzător de lichide ajută la circulația optimă a sângelui și previne deshidratarea.

Fă mișcare constant. Chiar dacă este frig afară, pentru a preveni înghețarea extremităților, pune-ți în mișcare, prin exerciții simple, mâinile și picioarele. Fă câțiva pași o dată la 30 de minute, dacă ești la birou, întinde-ți mâinile și degetele ori de câte ori simți nevoia.

Controlează-ți respirația. Inspiră și expiră profund, deoarece acest fapt îți va aduce mai mult oxigen în organism, iar oxigenul va fi transferat din plămâni în sânge. Acest truc minor te poate ajuta să îți menții o temperatură ridicată a corpului.

Hidroterapia este metoda prin care, cu ajutorul apei calde și a apei reci îți poți îmbunătăți circulația sanguină, și îți poți încălzi picioarele. Poți folosi acasă, un vas cu apă rece, un vas cu apă caldă. Îți pui picioarele în apă rece pentru un minut, două, dacă reziști, apoi în apă caldă. Poți repeta această operațiune preț de câteva minute, apoi îți ștergi picioarele cu un prosop și te încalți cu o pereche de șosete din bumbac.

Mâinile și picioarele reci nu reprezintă un simptom grav, însă dacă este o problemă în mod constant, atunci sfatul unui medic de specialitate este cel mai indicat. Dacă apar senzații de: modificări ale pielii, răni la nivelul mâinilor și picioarelor, dureri articulare, toate acestea ar trebui discutate cu medicul iar, în urma unui consult și a investigațiilor potrivite, se poate pune un diagnostic și o formă de tratament utilă.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Sursă info: my.clevelandclinic.org; health.clevelandclinic.org

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Cum să porţi fularul sau eşarfa în sezonul rece

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *