Cum să îţi protejezi pielea în sezonul rece

Cum să îţi protejezi pielea în sezonul rece

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Servește ca un scut de protecție împotriva căldurii, frigului, luminii, rănilor și infecțiilor. Tocmai din acest motiv este important să știi cum să îți protejezi pielea în sezonul rece, când este expusă unui stres suplimentar din cauza frigului și vântului.

Despre piele

Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea protejează împotriva germenilor, reglează temperatura corpului și are rol esențial pentru senzațiile tactile. Straturile principale ale pielii includ epiderma, dermul și hipodermul și este predispusă la multe probleme, inclusiv acnee, riduri și erupții cutanate sau, în cazuri grave, chiar cancer de piele.

Pielea este formată din apă, proteine, grăsimi și minerale. Un centimetru din piele are aproximativ 19 milioane de celule și 60.000 de melanocite (celule care produc melanina sau pigmentul pielii). De asemenea, conține 1.000 de terminații nervoase și 20 de vase de sânge.

Pielea are numeroase roluri și foarte importante, de aceea este esențial să știi cum o protejezi în sezonul rece, dar și în celelalte perioade din an.

Straturile pielii

Ce rol are epiderma

Epiderma este stratul superior al pielii pe care îl poți vedea și atinge. Keratina, o proteină din interiorul celulelor pielii, formează celulele pielii și, împreună cu alte proteine, formează acest strat.

Epiderma împiedică bacteriile și germenii să pătrundă în corp și în sânge și să provoace infecții. De asemenea, protejează împotriva ploii, a soarelui și a altor elemente.
Epiderma produce continuu noi celule ale pielii. Aceste celule noi înlocuiesc cele aproximativ 40.000 de celule vechi ale pielii pe care corpul le elimină în fiecare zi. Avem „piele nouă” la fiecare 30 de zile.
Celulele Langerhans din epidermă fac parte din sistemul imunitar al organismului. Ele ajută la combaterea germenilor și a infecțiilor.
Epiderma conține melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. Cantitatea de melanină pe care o aveți determină culoarea pielii, a părului și a ochilor. Persoanele care produc mai multă melanină au pielea mai închisă la culoare și se pot bronza mai repede.

Ce rol are derma

Dermul reprezintă 90% din grosimea pielii.

Dermul are colagen și elastină: colagenul este o proteină care face ca și celulele pielii să fie puternice și rezistente. O altă proteină găsită în derm, elastina, menține pielea flexibilă. De asemenea, ajută pielea întinsă să-și recapete forma.
Rădăcinile foliculilor de păr se atașează de derm.
Nervii din dermă ne arată când ceva este prea fierbinte pentru a fi atins, când ne produce mâncărime sau când e plăcut la atingere. Acești receptori nervoși ne ajută să simțim durerea.
Glandele sebacee din dermă ajută la menținerea pielii moale și netedă. De asemenea, sebuumul împiedică pielea să absoarbă prea multă apă atunci când înotați sau când plouă.
Glandele sudoripare din dermă eliberează transpirația prin porii pielii. Transpirația ajută la reglarea temperaturii corpului.
Vasele de sânge din dermă furnizează nutrienți epidermei, menținând straturile pielii sănătoase.

Ce rol are hipoderma

Stratul inferior al pielii, sau hipoderma, este stratul gras.

Grăsimea din hipodermă protejează mușchii și oasele de răni atunci când cădem sau suferim un accident.
Țesutul conjunctiv conectează straturile pielii de mușchi și oase.
Nervii și vasele de sânge din derm devin mai mari în hipoderm. Acești nervi și vase de sânge se ramifică pentru a conecta hipodermul cu restul corpului.
Hipoderma este și cea care reglează temperatura corpului, arată clevelandclinic.org.

Cum este afectată pielea în sezonul rece

Sezonul rece poate să ne afecteze pielea semnificativ. Ceea ce funcționează bine vara pentru a proteja pielea s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine când umiditatea și temperaturile scad. Din cauza scăderii temperaturii și a lipsei de umiditate, pielea noastră poate avea dificultăți în reținerea umidității, ceea ce poate duce la mâncărimi, piele uscată și buze crăpate.

Păstrarea mâinilor, picioarelor și feței protejate de vremea rece este o parte esențială a prevenirii pielii uscate. Când temperaturile sunt foarte scăzute, este recomandat să fie cât mai puțină piele expusă la intemperii.

Pe lângă faptul că provoacă uscăciunea pielii și mâncărime, aerul uscat și rece poate face liniile fine și ridurile mai vizibile.

Schimbările bruște de temperatură de la cald la rece sau invers au un impact mai mare asupra celor cu pielea feței mai fină și mai uscată decât a celor cu o cantitate mai mare de grăsime în piele.

Obrajii și zonele preauriculare (pielea din fața urechilor) au o piele foarte fină, cu puțin hipoderm. Acestea sunt zonele care suferă cel mai mult pe timp de iarnă și acest lucru se manifestă prin uscare, îmbătrânire prematură și apariția capilarelor dilatate cunoscute sub numele de cuperoză.

Cum să îţi protejezi pielea în sezonul rece

Lunile cu vreme rece pot compromite în mare măsură sănătatea pielii, declanșând afecțiuni precum xeroza (piele uscată) sau eczema (pete sau leziuni cu mâncărime, uscate, roșiatice pe piele), care pot varia ca severitate. De aceea este bine să știi cum să îți protejezi pielea în sezonul rece.

Hidratati zilnic. Dacă ai pielea sensibilă, alege o cremă hidratantă fără parfum sau lanolină. Aplicați crema hidratantă direct pe pielea umedă după baie, astfel încât crema hidratantă poate ajuta la captarea umezelii de la suprafață. Alege produse de îngrijire a pielii care sunt potrivite pentru tipul tău de piele și evită produsele cu ingrediente iritante sau alergene.
Curăță-ți pielea, dar nu exagera. Prea multă curățare elimină substanțele hidratante naturale ale pielii. Este suficient să vă spălați fața de două ori pe zi. Limitați utilizarea apei fierbinți și a săpunului. Dacă aveți „mâncărime de iarnă”, faceți dușuri scurte călduțe sau băi cu un săpun non-iritant, pentru piele sensibilă. Imediat după aceea, aplică o cremă grasă.
Aerul uscat poate să absoarbă umezeala din piele. Umidificatoarele de cameră pot fi foarte benefice. Cu toate acestea, asigurați-vă că curățați unitatea și schimbați apa conform instrucțiunilor producătorului pentru a reduce mucegaiul și ciupercile.
Protejați-vă de vânt. Acoperă-ți fața și folosește un balsam de buze pe bază de petroleum.
Hidratare suplimentară: Bea suficientă apă pentru a menține hidratarea pielii din interior. Consumul adecvat de lichide este crucial pentru sănătatea pielii.
Evită frigul extrem. Temperaturile scăzute pot provoca afecțiuni ale pielii sau degerături la unele persoane. Poartă haine care protejează pielea împotriva vântului și frigului. Materialele moi, cum ar fi bumbacul și lâna, pot fi mai blânde față de piele. Folosește mănuși și căciulă pentru a-ți proteja mâinile și capul.Consultați imediat un medic dacă aveți modificări de culoare pe mâini sau picioare însoțite de durere sau ulcerație. Dacă dezvoltați durere extremă, urmată de pierderea senzațiilor tactile la un deget de la mâini sau de la picior, este posibil să aveți degerături.
Protejați-vă pielea de soare. Amintiți-vă că soarele de iarnă poate fi și el periculos pentru piele. Chiar și în timpul iernii, ar trebui să utilizați o protecție solară cu un factor de protecție solară de 15 sau mai mare dacă intenționați să stați în aer liber pentru perioade prelungite. Expunerea excesivă la lumina soarelui poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii.
Evită bronzarea iarna. Lămpile artificiale de bronzat sunt întotdeauna dăunătoare pielii și cresc riscul de cancer de piele. Dacă vrei să-ți păstrezi strălucirea de vară, folosește autobronzante împreună cu o cremă hidratantă suplimentară, deoarece și autobronzantele pot usca pielea.
Luați suplimente de vitamina D. În timpul verii, producția naturală de vitamina D crește ca urmare a expunerii zilnice la soare, dar când vine iarna, expunerea scade. Luarea suplimentelor de vitamine vă poate asigura că obțineți cantitățile recomandate de vitamina D pe tot parcursul anului. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți esențiali, poate contribui la sănătatea pielii. Consumă alimente bogate în acizi grași omega-3, vitaminele A, C, D și E, care au beneficii pentru piele.

Descoperă o listă cu alimente bogate în vitamina D.

Exfoliere moderată: Folosește un exfoliant ușor pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Evită exfolierea excesivă, deoarece acest lucru poate agrava uscarea pielii.
Consultați medicul dermatolog. Dacă aveți piele uscată persistentă, descuamare, mâncărime, erupții cutanate care vă preocupă, consultați medicul dermatolog – nu numai iarna, ci în orice perioadă a anului, arată site-ul nyp.org.

Sursă foto – Shutterstock.com.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *